Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2025-20265. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Cevapları
Soru: Güneyde kara sınırımız olan komşu devletler hangileridir?
Cevap: Irak ve Suriye.
Soru: Kuzey batıda kara sınırımız olan komşu devlet hangisidir?
Cevap: Bulgaristan.
Soru: Kuzey doğuda kara sınırımız olan komşu devlet hangisidir?
Cevap: Gürcistan.
Soru: Hem kara hem de denizden sınır komşularımız olan devletler hangileridir?
Cevap: Yunanistan ve Gürcistan.
Soru: Karadeniz’e kıyısı olan komşu devletler hangileridir?
Cevap: Gürcistan ve Bulgaristan.
Soru: Ülkemizin sınırlarını ve sınır komşularını tanımak neden önemlidir? Açıklayınız.
Cevap: Ülkemizin sınırlarını ve sınır komşularını tanımak, stratejik ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek, güvenliğimizi sağlamak ve kültürel etkileşimleri anlamak açısından önemlidir. Komşu devletlerle iyi ilişkiler kurmak, uluslararası barış ve iş birliği için gereklidir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 91
Soru: En çok merak ettiğiniz veya gitmek istediğiniz kara sınırımız olan komşu ülke hakkında araştırma yapınız. Araştırmanızdan hareketle aşağıdaki tabloyu doldurunuz. Araştırdığınız ülkenin ilginizi çeken yönlerini ve önemli özelliklerini görseller kullanarak tanıtınız.
Yazılı Kaynaklar
Görsel Kaynaklar
Dijital Kaynaklar
• Coğrafya ders kitapları
• Ülkelerle ilgili ansiklopediler
• Tarih ve kültür kitapları
• Haritalar
• Ülkelere ait fotoğraflar
• Belgeseller ve gezi programları
• Devlet siteleri
• Wikipedia ve benzeri çevrimiçi bilgi kaynakları
• Ülkelerle ilgili dijital makaleler ve bloglar
Özellik
Bilgi
Devletin Adı
Gürcistan
Başkenti
Tiflis
Yönetim Şekli
Parlamenter Cumhuriyet
Nüfusu
Yaklaşık 3.7 milyon
İklimi
Ilıman, Karadeniz kıyılarında subtropikal iklim
Dini
Ortodoks Hristiyanlık
Dili
Gürcüce
Kültürel Özellikleri
Gürcistan, zengin bir şarap üretim kültürüne sahiptir ve dünyanın en eski şarap üretim yerlerinden biridir. Ayrıca, geleneksel Gürcü mutfağı ve halk dansları dünya çapında ünlüdür.
Soru: Aşağıdaki tabloda değerler numaralandırılarak verilmiştir. Verilen soruları tablodaki değer numaralarını kullanarak ilgili alana cevaplayınız (Bir numarayı birden fazla cevap alanında kullanabilirsiniz.).
Soru: “T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve TEMA iş birliği ile “Su Kardeşliği” projesi hazırlanmıştır. Bu proje kapsamında çocuklara yönelik su varlığının yaşam için önemi, su kirliliği, su tasarrufu, suyun sürdürülebilirliği ve su ayak izi konularında hazırlanan eğitim etkinlikleri gerçekleştirilmededir.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Soru: “Doğal ve beşerî çevre unsurlarımız, gelecek nesillere bırakacağımız önemli miraslardır. Bu sebeple ülkemizde doğal ve beşerî çevrenin korunması ve sürdürülebilir çevre bilincinin oluşturulması için projeler geliştirilmektedir. Bu projeler yetkili birimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanıp uygulanmaktadır.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Soru: “Ahmet, mahallesinde yer alan tarihî çeşmeyi çok sevmektedir. Bu çeşmeden ne zaman su içse çeşmenin yapımına katkısı olan insanlar aklına gelmektedir. Ahmet, eşsiz güzelliğe sahip bu çeşmenin kültürel bir miras olduğunu düşünmektedir. Bu yüzden tarihî çeşmeyi korumaya yönelik düzenlenen bütün faaliyetlere katılmaya çalışmaktadır.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Soru: Aşağıdaki tabloda değerler numaralandırılarak verilmiştir. Verilen soruları tablodaki değer numaralarını kullanarak ilgili alana cevaplayınız (Bir numarayı birden fazla cevap alanında kullanabilirsiniz.).
Soru: “T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve TEMA iş birliği ile “Su Kardeşliği” projesi hazırlanmıştır. Bu proje kapsamında çocuklara yönelik su varlığının yaşam için önemi, su kirliliği, su tasarrufu, suyun sürdürülebilirliği ve su ayak izi konularında hazırlanan eğitim etkinlikleri gerçekleştirilmededir.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Soru: “Doğal ve beşerî çevre unsurlarımız, gelecek nesillere bırakacağımız önemli miraslardır. Bu sebeple ülkemizde doğal ve beşerî çevrenin korunması ve sürdürülebilir çevre bilincinin oluşturulması için projeler geliştirilmektedir. Bu projeler yetkili birimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanıp uygulanmaktadır.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Soru: “Ahmet, mahallesinde yer alan tarihî çeşmeyi çok sevmektedir. Bu çeşmeden ne zaman su içse çeşmenin yapımına katkısı olan insanlar aklına gelmektedir. Ahmet, eşsiz güzelliğe sahip bu çeşmenin kültürel bir miras olduğunu düşünmektedir. Bu yüzden tarihî çeşmeyi korumaya yönelik düzenlenen bütün faaliyetlere katılmaya çalışmaktadır.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?