• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 85​

Soru: Ulaştığınız kaynaklardan kara sınırımız olan komşu devletler ile ilgili verilen bilgi kartlarını doldurunuz.

• Cevap:
Komşu Devletlerimiz:

• Gürcistan: Başkenti Tiflis’tir. Yönetim şekli demokratik cumhuriyet.
  • Ermenistan: Başkenti Erivan’dır. Yönetim şekli parlamenter cumhuriyet.
  • Nahçıvan: Başkenti Nahçıvan’dır. Yönetim şekli demokratik, laik ve üniter bir cumhuriyet.
  • İran: Başkenti Tahran’dır. Yönetim şekli İslam Cumhuriyeti.
  • Irak: Başkenti Bağdat’tır. Yönetim şekli federal parlamenter cumhuriyet.
  • Suriye: Başkenti Şam’dır. Yönetim şekli demokratik parlamenter cumhuriyet.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 86​

Soru: Ulaştığınız kaynaklardan kara sınırımız olan komşu devletlerin bağımsızlık sembolleri ile ilgili verilen bilgi kartlarını doldurunuz. Bilgi kartlarındaki “Devletin Bayrağı” bölümlerine ilgili bayrak numarasını yazınız.

• Cevap: Görseldeki haritada ve bilgi kutucuklarında yer alan metinler aşağıda düzenlenmiş halde sunulmuştur:
    Yunanistan
    • Devletin Bayrağı: 5
    • Para Birimi: Avro
    • Resmî Dili: Yunanca
  • Bulgaristan​

• Devletin Bayrağı: 2
    • Para Birimi: Leva
    • Resmî Dili: Bulgarca

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 87​

Soru: Ulaştığınız kaynaklardan kara sınırımız olan komşu devletlerin bağımsızlık sembolleri ile ilgili verilen bilgi kartlarını doldurunuz. Bilgi kartlarındaki “Devletin Bayrağı” bölümlerine ilgili bayrak numarasını yazınız.

• Cevap:
  • 1. (Gürcistan Bölgesi)
    • Devletin Bayrağı: 7
    • Para Birimi: Gürcüce
    • Resmî Dili: Lari
  • 2. (Ermenistan Bölgesi)
    • Devletin Bayrağı: 3
    • Para Birimi: Ermenice
    • Resmî Dili: Dram
  • 3. (Azerbaycan/Nahçıvan Bölgesi)
    • Devletin Bayrağı: 1
    • Para Birimi: Azerice
    • Resmî Dili: Manat
  • 4. (İran Bölgesi)
    • Devletin Bayrağı: 6
    • Para Birimi: Farsça
    • Resmî Dili: Riyal
  • 5. (Irak Bölgesi)
    • Devletin Bayrağı: 8
    • Para Birimi: Arapça
    • Resmî Dili: Dinar
  • 6. (Suriye Bölgesi)
    • Devletin Bayrağı: 4
    • Para Birimi: Arapça
    • Resmî Dili: Lira

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 88​

Soru: Ülkemize kara sınırı olan komşu devletler ile ilgili edindiğiniz bilgileri aşağıda verilen dijital kaynaklar ile karşılaştırarak edindiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz. Bu süreçte öğretmeninizden yardım alabilirsiniz.
  • Cevap:
Soru: Ulaştığınız kaynaklardaki bilgiler ile yukarıda ilgi çekici ya da farklı bulduğunuz bilgileri tabloya yazınız.
  • Nahçıvan – AzerbaycanNahçıvan, Azerbaycan'ın Türkiye ile doğrudan kara sınırına sahip tek özerk bölgesidir.
  • BulgaristanBulgaristan, Avrupa'nın en eski altın hazinesi olan Varna Nekropolü ile bilinir.
  • ErmenistanErmenistan, dünyanın ilk Hristiyan devletidir ve bu dini resmî olarak kabul eden ilk ülkedir.
  • GürcistanGürcistan, 8. yüzyıla dayanan en eski şarap üretim bölgelerinden biri olarak tanınır.
  • IrakIrak, eski Mezopotamya medeniyetinin doğduğu topraklara ev sahipliği yapar.
  • İranİran, dünyanın en büyük halı üreticilerinden biri olup ünlü Pers halılarıyla bilinir.
  • SuriyeSuriye'nin başkenti Şam, dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden biridir.
  • YunanistanYunanistan, modern olimpiyat oyunlarının doğduğu ülke olarak bilinir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 89​

PERFORMANS GÖREVİ

Adı
: Kara Sınırı Komşularımızı Tanıtıyorum
Amacı: Ülkemize komşu devletlerle ilgili kaynaklardan bilgi toplama, bilgileri kaydetme ve sunma
Beceri: Bilgi toplama
Süre: 2 ders saati

Yönerge:

• Öğretmeniniz rehberliğinde sekiz grup oluşturunuz.
• Gruplarınıza ülkemizin kara sınırı olan komşu devletlerden birini tanıtma görevini veriniz.
• İlk olarak grubunuzla örnekte olduğu gibi tanıtım afişi hazırlayınız. Afişinizde tanıtılan devletin başkenti, bayrağı, dili, para birimi ve ülkemize göre konumuna yer verip görsellerle afişinizi destekleyiniz.
• Hazırladığınız tanıtım afişlerini ülkelerin millî marşlarını da kullanarak sununuz.

Soru: Hazırladığınız tanıtım afişleri bütüncül dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilecektir.

• Cevap: Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde yer alan ve Hazar Denizi’ne kıyısı olan bir ülkedir. Başkenti Bakü’dür ve resmi dili Azerbaycanca’dır. Ülkenin para birimi Azerbaycan Manatı’dır. Zengin petrol ve doğalgaz kaynakları sayesinde hızla gelişen bir ekonomiye sahiptir. Azerbaycan, Karabağ Savaşı’ndaki zaferiyle bilinir ve kültürel mirasıyla köklü bir tarihe sahiptir.

Geri