Cumhuriyet Ve Demokrasi Arasındaki Farkı Nasıl Açıklanmalı???

H. AHMET

Aktif Üye
Üye

Cumhuriyet bir yönetim biçimdir kısaca, demokrasi ise bir yaşam biçimidir, mutlak monarşidede tam olmasada eğer yönetici halkının haklarına değer veriyorsa demokrasi vardır denilebilir. önemli olan insanların yaşayılarına müdahele olmamasıdır eğer bir devlet müdahelesii varsa adı ne olursa olsun hiç bir anlamı yoktur

atabey74

Çalışkan Üye
Üye

H. AHMET' Alıntı:
Cumhuriyet bir yönetim biçimdir kısaca, demokrasi ise bir yaşam biçimidir, mutlak monarşidede tam olmasada eğer yönetici halkının haklarına değer veriyorsa demokrasi vardır denilebilir. önemli olan insanların yaşayılarına müdahele olmamasıdır eğer bir devlet müdahelesii varsa adı ne olursa olsun hiç bir anlamı yoktur
demokrasi, halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi olduğuna göre ve monarşide egemenlik hükümdara ait olduğunu göre örnekleme çok şık olmadı sanırım

cenksen03

Üye
Üye

demokrasiyi bir anlayış cumhuriyeti yönetim şekli olarak anlattım ama her yerde ikisinin aynı olduğuna dair tanımlar var. Acaba yanlış mı anlattık. dEMOKRASİ KARŞILIKLI SAYGIYA DAYANAN ÇOĞUNLUĞUN FİKRİNİ UYGULAYAN AMA FARKLI GÖRÜŞLEREDE YER VEREN KAPSAMLI BİR ANLAYIŞTIR DEMİŞTİM. ZATEN EN DEMOKRATİK YÖNETİM ŞEKLİ CUMHURİYETTİR DENDİĞİNDE BU SONUCA VARIYORUZ. 8 SINIF KLAVUZ KİTABINDADA BUNA BENZER AÇIKLAMA VARDI SANKİ

ati_uzun

Yeni Üye
Üye

Cumhuriyet yönetim şeklidir demokrasi ise bir yöntemdir Her cumhuriyet demokratik olmadığı gibi (Kuzey Kore,Çin halk cum)Her demokrasi de cumhuriyet değildir(İngiltere -Birleşik krallık gibi) Yalnız ikisi bir arada olduğunda en güzelidir.

hayatistan

Aktif Üye
Üye

Demokrasi ve Cumhuriyet kelimeleri anlam itibariyle ilk i Yunanca ikincisi Arapça kökenli olmakla birlikte ortak karşılığı "halk iktidarı" olarak nitelendirilebilir. ancak pratik anlamda günümüze yansıma biçimi farklılaşmış Cumhuriyet daha çok şekli bir algı içeren (siyasi patiler,seçim,meclis,anayasa vd.) bir kavram haline gelirken, Demokrasi daha çok hak ve hürriyetler temelinde bireyin özgürlüklerini kullanabildiği talep edebildiği geliştirebildiği aklı ve bilimi temel alan bir değerler sistemi olarak alğılanmaktadır. Bu anlamda elbette her cumhuriyet demokratik olmak zorunda değildir (İslam Cumhuriyeti ,Sosyalist Cumhuriyet) ancak demokratik olduğunu iddia eden her devlet halk iktidarına dayanmak zorundadır... klişe bir deyimle Demokrasi ,çoğunluğun idaresindeyken bile azınlığın (düşünsel anlamda) haklarının sonuna kadar korunduğu bir yönetim felsefesidir.