Bütçemi Planlıyorum (Ders Kitabı Sayfa 85-86-87-89-91-92-93-94-95-96-97-98-99) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları İkinci Kitap​

Bütçemi Planlıyorum​

Aşağıdaki kelime bulutlarına ihtiyaç ile isteklerinizi yazınız ve soruları cevaplayınız.
Cevap:

İhtiyaçlarım:

• Pantolon
  • Ayakkabı
  • Kareli defter
  • Silgi
İsteklerim:

• Bisiklet
  • Tablet
  • Babet ayakkabı

İhtiyaç ve isteklerinizi belirlerken neleri dikkate aldınız? Söyleyiniz.
Cevap: İhtiyaçlarımı ve isteklerimi belirlerken almak istediğim ürün bana lazım mı, o ürün olmadan yaşam kalitem düşer mi diye düşünerek belirledim.

İhtiyaç ve istekleriniz arasındaki farklar nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: İhtiyaçlarım hayatımı sürdürmek için gerekli olan ürünlerken, isteklerim zevk ve keyif almak için istediğim ürünlerdir.

İhtiyaçlarınızı önceliklerinize göre tekrar sıralayınız.
Cevap:

• Ayakkabı
  • Pantolon
  • Kareli defter
  • Silgi

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz ve temel ihtiyaçlarınız arasında yer alanları “✓” ile işaretleyiniz.
Cevap:
1760076191083.png

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 86-87 Cevapları İkinci Kitap​

Verilen yönergeye göre etkinliği yapınız.

Sınıf genelinde seçilen dört harcama planı arasından en iyi hazırlandığını düşündüğünüzü sınıfça tartışarak belirleyiniz. Sınıfça seçtiğiniz harcama planının güçlü yanlarını aşağıdaki tabloya yazınız. İyi hazırlanmış harcama planının bireyin yaşamında yol açabileceği değişimlerin neler olabileceğini söyleyiniz.
Cevap:

Birinci Grup: Biriktirdiğim paralarım ile kendime yeni bir ayakkabı alırdım. Çünkü ayakkabılarım çok yıpranmıştı.

İkinci Grup: Biriktirdiğim paralarım ile matematik dersi için test ve konu anlatım kitapları alırdım. Çünkü matematik dersinde biraz geriyim ve kendimi geliştirmem lazım.

Üçüncü Grup: Biriktirdiğim paralar ile kendime bisiklet alırdım. Çünkü yaz tatilinde keyifli vakit geçirmek istiyorum.

Dördüncü Grup: Biriktirdiğim paralar ile kendime yeni bir çanta alırdım. Çünkü kolu sürekli kopuyor ve dikmek geçici çözüm oluyor.

Sınıfça seçilen en iyi harcama planının güçlü yanları nelerdir? Yazınız.
Cevap: Birinci ve dördüncü harcama planını seçerdim. Çünkü ikisi de iyi planlanmış ve ihtiyaç için plan yapılmıştır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları İkinci Kitap​

Sayfa 85’teki ihtiyaç ve istek bulutlarına yazdıklarınızı sınıf arkadaşlarınızın yazdıkları ile karşılaştırınız. Listenizde ihtiyaçlar mı yoksa istekler mi daha fazla yer alıyor? Söyleyiniz. Cevaplarınızı arkadaşlarınızın cevapları ile karşılaştırınız.
Cevap: Listemde daha çok ihtiyaçlarım vardır. Çünkü önce ihtiyaçlarımı gidermem gerektiğini biliyorum. İhtiyaçlarımızı giderdikten sonra isteklerimize yer verebiliriz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları İkinci Kitap​

Zeynep Hanım’ın şubat ayına ilişkin harcama planı aşağıda verilmiştir.

Zeynep Hanım’ın harcama planını inceleyiniz ve “Planlanan Harcamalar”ın istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğunu kendinize göre “✓” ile işaretleyiniz.
Cevap:
1760076223414.png

Zeynep Hanım, karar vermek için kendisine hangi soruları yöneltmelidir? Yazınız.
Cevap: Zeynep Hanım, karar vermek için yeni bir takıya, dergiye, ilaçlara ihtiyacım var mı? Bütçem bu ürünleri almaya yeterli mi? gibi sorular yönelterek karar vermelidir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları İkinci Kitap​

Bütçe hazırlamanın başka ne gibi faydaları olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Bütçe hazırlamak ihtiyaçlarımıza öncelik vermek ve kalan bütçeyi gönül rahatlığı ile isteklerimize ayırmamızı sağlar.

Aile bütçesi hazırlanırken sizin de harcama istekleriniz ve fikirlerinizin alınmasının önemi nedir? Bu konuda ailenize nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Cevap: Aile bütçesi hazırlanırken benimde de harcama isteklerimin ve fikirlerimin alınması ihtiyaçlarımızın karşılanması ve isteklerimize önem verilmesi açısından önemlidir. Bu konuda aileme yardımcı olmak için tasarruflu olmalı ve israf etmemeliyiz.

Aşağıdaki atasözlerinin ortak teması nedir? Söyleyiniz. Seçtiğiniz bir atasözünü açıklayınız.
Cevap: Aşağıdaki atasözlerinin ortak teması para kullanımının düzenlenmesi ve doğru harcama planının oluşturulmasıdır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları İkinci Kitap​

Evinizdeki beyaz eşyaların üzerinde gördüğünüz yandaki görselle anlatılmak istenen nedir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Görselde anlatılmak istenen, elektrik aletlerinin ne kadar enerji tasarrufu yaptığını belirtmektir. A’lar ve A’ların yanında ne kadar artı varsa o kadar enerji tasarruflu demektir.

Diyagramda verilen tasarrufun faydalarından hangisini daha önemli görüyorsunuz? Sebebini söyleyiniz.
Cevap: ”Doğal kaynaklarımızı koruyabiliriz” ifadesini daha önemli görüyorum. Çünkü doğal kaynaklarımız canlıların barınma, beslenme, giyinme, ısınma, oksijen alma gibi bir çok temel ihtiyacını karşılar. Doğal kaynakların korunamaması canlı yaşamı için felaket demektir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları İkinci Kitap​

Aşağıda verilen görseller ile ilgili ne gibi tasarruf önlemleri alınabilir ve bu tasarrufların kazanımları neler olabilir? Yazınız.
Cevap:

1760076269790.png

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları İkinci Kitap​

Erva neleri doğru yapmıştır?
Cevap: Erva, gelir ve giderini takip ederek ve günlük kazancının bir kısmını köşeye ayırarak doğru yapmıştır.

Elif neleri yanlış yapmıştır?
Cevap: Elif, tutumlu olmaması, ev alışverişini son dakikaya bırakması ve borcunu zamanında ödememesiyle yanlış yapmıştır.

Elif’in yaptığı yanlışların sonuçları neler olmuştur?
Cevap: Elif, yaptığı yanlışların sonucunda paraya ihtiyacı olmuş ve birikim yapmadığı için zor durumda kalmıştır.

Hikâyelerde geçen deyimleri bulunuz ve anlamlarını yazınız.
Cevap:

Ayağını yorganına göre uzatmak: Gelir giderini bilerek harcama yapmak.

Dünya hali: Hayatta her şeyin olabileceği.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları İkinci Kitap​

“Doğru ve uygulanabilir bir bütçe hazırlamak için nelere dikkat etmeliyiz? Neleri yanlış yaparsak hazırladığımız bütçe sonuç vermez?” Soruların cevabı için aşağıdaki kuralları okuyunuz.
Cevap: Doğru ve uygulanabilir bir bütçe hazırlamak için ihtiyaçlarımıza öncelik vermeyi, gelir ve giderleri hesaplayarak alışveriş yapmaya dikkat etmeliyiz. İhtiyaçlarımızdan önce isteklerimize öncelik vermek hazırladığımız bütçede sonuç vermez.

Hazırlayıp uygulamaya koyduğunuz bütçe planına bir süre sonra uymadığınızda ne gibi sorunlar yaşayabilirsiniz? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Hazırlayıp uygulamaya koyduğumuz bütçe planına bir süre sonra uymadığımızda ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanırız.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları İkinci Kitap​

PERFORMANS GÖREVİ​

1760076319837.png

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları İkinci Kitap​

Aşağıdaki soruları ilgili alanlara cevaplayınız.

Kişisel bütçenizi hazırlarken hangi ihtiyaçlarınıza öncelik verdiniz? Neden? Yazınız.
Cevap: Kişisel bütçemi hazırlarken kıyafet ve okul ihtiyaçlarıma öncelik verdim. Çünkü acil karşılanması gereken ihtiyaçlarım bunlardı.

Kişisel bütçenizi hazırlarken hangi ihtiyaçlarınızı ertelediniz? Neden? Yazınız.
Cevap: Kişisel bütçemi hazırlarken ihtiyaçlarımı ertelemedim. Çünkü hepsi gerekli olan ve karşılanmadığında eksik kalacağım ihtiyaçlardı.

Kişisel bütçe hazırlamanın size ekonomik kazanımlar dışında başka ne gibi kazanımları oldu? Açıklayınız.
Cevap: Kişisel bütçe hazırlamam ihtiyaçlarıma ve isteklerime ne kadar para harcadığımı, ne kadar para elde edip ne kadarının giderlere gittiğini ve elimde kalan paranın ne kadarını değerlendirebildiğimi gördüm.

KİŞİSEL BÜTÇE PLANI RAPORU​

Bütçe Öncesi Harcamalarım: İsteklerime öncelik vermek ihtiyaçlarımı karşılayamama neden oluyordu.

Bütçe Sonrası Harcamalarım: Daha kontrollü alışveriş yapmama ve ihtiyaçlarımı karşılamama yardımcı oldu.

Oluşan Değişiklikler: Birikim yapabilmeyi sağladı.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları İkinci Kitap​

Aşağıdaki atasözlerinin ne anlama geldiğini açıklayınız. Atasözlerinden bütçe planlamada hangi noktaların önemli olduğuna dair yaptığınız çıkarımları ilgili alana yazınız.
Cevap:
1760076379491.png

Geri