• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 41. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Merhaba, ben Yusuf Ethem (Görsel 4.39). Sosyal bilgiler öğretmenimiz benden performans görevi olarak dijital ortamda mahremiyet ve teknoloji bağımlılığı konularında röportaj yapmamı istedi. Röportaj için önceden dijital ortamda mahremiyet alanında çalışmalar yapan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni Taylan Bey (Görsel 4.40) ile röportaj yapmak için buluştuk.
Yusuf Ethem: Günümüzde dijitalleşme hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline geldi. Dijitalleşmeyle birlikte günlük yaşantımızda yeni kavramlar da kullanmaya başladık. Bunlardan biri de “dijital ortamda mahremiyet”. Peki, bu tam olarak ne anlama geliyor?
Taylan Öğretmen: Dijital mahremiyet, kişisel bilgilerimizi başkalarından korumamız ve neyi, kiminle, ne kadar paylaşacağımıza kendimizin karar vermesi demektir.
Yusuf Ethem: Hocam, sosyal medyada kişisel bilgilerimizi, fotoğraflarımızı ve belgelerimizi paylaşırken neden dikkatli olmalıyız?
Taylan Öğretmen: Çünkü gereğinden fazla bilgi paylaşmak bizi riskli durumlara sokabilir. Gerekli durumlarda, profil bilgilerimiz, fotoğraflarımız ve videolarımız yalnızca güvendiğimiz kişilerle paylaşılmalıdır. Eğer bu bilgiler herkese açık olursa kötü niyetli kişiler bu bilgileri kendi çıkarları için kullanabilir. Bu yüzden ben de sosyal medya hesaplarımda paylaşımlarımı sınırlı tutuyorum. Böylece kendimi kötü niyetli kişilerden koruyorum.
Yusuf Ethem: Dijital araçları bilinçli ve güvenli bir şekilde kullanmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Taylan Öğretmen: Öncelikle tanımadığımız kişilerden gelen e-postaları açmamalıyız. Sosyal medyada ya da genel ağda karşımıza çıkan her bağlantıya tıklamamak da önemli. Bazen ben de yanıltıcı linklerle karşılaşıyorum ama güvenli olup olmadığından emin olmadığımda o linki tıklamadan siliyorum.
Yusuf Ethem: Son olarak teknoloji bağımlılığı nedir? Teknolojiyi bilinçli kullanmak için neler yapabiliriz?
Taylan Öğretmen: Teknoloji bağımlılığı; telefon, tablet, bilgisayar, video oyunları gibi cihazların aşırı kullanımıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bağımlılığı önlemek için ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocuklara örnek olması çok önemlidir. Ben de bunun farkında olduğum için teknolojik aletleri sınırlı kullanıyorum ve çocuklarıma da bu konuda bilinçli davranmaları gerektiğini anlatıyorum.

Soru: Sağlıklı yaşam ile teknoloji bağımlılığı arasında nasıl bir ilişki vardır? Tartışınız.

• Cevap: Sağlıklı yaşam için dengeli beslenmek, spor yapmak ve dinlenmek gerekir. Teknoloji bağımlılığı bu alışkanlıkları bozarak hareketsizliğe, yorgunluğa ve sağlık sorunlarına yol açar. Bu yüzden teknolojiyi bilinçli kullanmak sağlıklı yaşamın bir parçasıdır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 42. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
ETKİNLİK

Adı
: Dijital Hayat
Amacı: Vatandaşlık haklarının kullanımında dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin olumlu ve olumsuz yönlerini belirleme
Beceri: Sorgulama
Süre: 2 ders saati

• Öğretmen rehberliğinde münazara etkinliği için iki grup oluşturunuz.
• Münazarayı yönetecek bir başkanın yanı sıra jüri üyelerini de belirleyiniz.
• Grupların savunacağı konuları başkanın belirlemesini sağlayınız.
• Gruplara 15 dk. hazırlık süresi tanıyınız.
• Bu tartışmanın amacı etkili bir şekilde konuşabilmek ve savunduklarını kanıtlayabilmektir.
• Her konuşmacıya eşit konuşma hakkı ve süresi veriniz.
• Vatandaşlık haklarının kullanımında djitaleşme ve teknolojik gelişmelerin olumlu ve olumsuz yönlerini güncellik ve bilimsellik açısından değerlendirmelerini sağlayınız.

1. GRUP

Vatandaşlık haklarının kullanımında teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşmenin olumlu yönlerini savunur.

2. GRUP

Vatandaşlık haklarının kullanımında dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin olumsuz yönlerini savunur.

Soru: Münazara sırasında sunulan bilgilerin güncelliğini ve bilimsel doğruluğunu değerlendiriniz. Dijital ve teknolojik gelişmelerin haklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinden hangisinin daha belirgin olduğunu yazınız.

• Cevap:
Münazara: Dijitalleşmenin Haklar Üzerindeki Etkisi

Başkan:
Arkadaşlar, bugün dijitalleşmenin vatandaşlık haklarına etkilerini tartışacağız. Birinci grup olumlu, ikinci grup olumsuz yönleri savunacak. Herkes sırayla konuşsun.

1. Grup Öğrenci (Olumlu): Dijitalleşme hayatımızı kolaylaştırıyor. e-Devlet uygulamasıyla resmi işlerimizi evden yapabiliyoruz. Daha önce günlerce sürecek işlemler artık birkaç dakikada tamamlanıyor. Bu, zaman ve masraf tasarrufu sağlıyor.

2. Grup Öğrenci (Olumsuz): Ama dijitalleşmenin tehlikeleri var. İnternette kişisel bilgilerimizin çalınma riski bulunuyor. Kimlik bilgilerimiz kötü niyetli kişilerin eline geçerse büyük sorunlar yaşanabilir.

1. Grup Öğrenci (Olumlu): Sağlık alanında da çok faydalı. e-Nabız sayesinde randevu alabiliyoruz, tahlil sonuçlarımızı görebiliyoruz. Böylece sağlık hakkımızı daha hızlı kullanıyoruz.

2. Grup Öğrenci (Olumsuz): Ancak teknoloji bağımlılığı da büyük bir problem. Çocuklar saatlerce telefon ve bilgisayar başında kalıyor. Spor yapmak yerine oyun oynuyorlar. Bu da sağlıklı yaşamı olumsuz etkiliyor.

1. Grup Öğrenci (Olumlu): Eğitimde dijitalleşme çok önemli. EBA ve e-Okul sayesinde derslerimizi takip edebiliyor, ödevlerimizi görebiliyor ve öğretmenlerimizle iletişim kurabiliyoruz. Bu da eğitim hakkımızı daha bilinçli kullanmamızı sağlıyor.

2. Grup Öğrenci (Olumsuz): Ama internette sahte haberler çok fazla. Medya bazen yanlış bilgi yayıyor. Bu da toplumda kargaşaya yol açabiliyor. Yani her şey olumlu değil.

1. Grup Öğrenci (Olumlu): Doğru, olumsuzluklar var. Ama çözüm de var. İnterneti bilinçli kullanırsak bu sorunları aşabiliriz. Önemli olan güvenli internet kullanmayı öğrenmek.

2. Grup Öğrenci (Olumsuz): Yine de herkes bilinçli değil. Özellikle çocuklar kolayca kandırılabiliyor. Bu yüzden dijitalleşmenin olumsuz tarafı da göz ardı edilmemeli.

Başkan: Teşekkürler arkadaşlar. Birinci grup dijitalleşmenin haklarımızı daha hızlı, kolay ve etkili kullanmamıza yardımcı olduğunu söyledi. İkinci grup ise veri güvenliği, bağımlılık ve yanlış bilgi sorunlarını vurguladı. Her iki taraf da haklıdır. Ama günümüzde dijitalleşmenin olumlu etkileri daha belirgindir. Çünkü vatandaşlar haklarını daha bilinçli ve hızlı şekilde kullanabilmektedir.

Bu şekilde sınıfta 6–8 kişi rahatlıkla rol alabilir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 43. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Bulmacayı çözünüz.

1.
Dijital ortamı; yerinde, güvenilir ve kurallarına uygun olarak kullanan kişidir. (Dijital vatandaş)
2.
Telefon, tablet, bilgisayar, video oyunları ve mobil cihazların aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür. (Teknoloji bağımlılığı)
3.
Sanal ortamda modern iletişim araçları yolu ile başka insanlara kasıtlı olarak hakaret edilmesi, insanların aşağılanması, sosyal ortamlardan dışlanması, tehdit ya da rahatsız edilmesidir. (Siber zorbalık)
4.
Dilekçe ve bilgi edinme haklarının daha hızlı, daha kolay kullanımı ve buna dayalı olarak nitelikli bir hizmet sunumu amacıyla oluşturulan kamuoyu iletişim platformudur. (CİMER)
5.
Öğrencilerin eğitim öğretim sürecindeki yazılı ortalamalarının, not ve devamsızlık gibi bilgilerinin kaydedildiği ve velilerin bilgilendirildiği eğitim platformudur. (e-Okul)
6.
Vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarının yer aldığı dijital sağlık platformudur. (e-Nabız)
7.
Öğrencilerin eğitim öğretim sürecinde faydalanacağı dijital kitap, soru havuzu, video gibi içeriklerin yer aldığı dijital eğitim platformudur. (EBA)
8.
Vatandaşlara devlet tarafından sunulan hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasıdır. (e-Devlet)

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 44. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. 1, 2, 3 ve 4. soruları verilen metne göre cevaplayınız.

Ali okuldan eve döndüğünde annesinin işe gitmediğini ve biraz rahatsız olduğunu gördü. Annesinin karın ağrıları artınca hemen 112’yi aradı. Zaman geçtikçe endişeleri arttı. İlk müdahalenin ardından hastaneye gitmek için yola çıktılar ancak yoğun trafikte ilerlemekte zorlanıyorlardı. Hastaneye yetişemeyeceklerini düşünerek ağlamaya başlayan Ali, sonunda korktuğu şeyin olmadığını gördü. Zamanında yetişmeyi başarmışlardı. Ali, ambulansların trafikte yaşadığı sorunları bu olaydan önce hiç düşünmemişti. Yaşadıklarından sonra başkalarının da bu korkulu anları yaşamaması için bir şeyler yapabileceğini düşündü. Arkadaşlarına yaşadıklarını anlattı ve kendisine destek olmaları hâlinde bu konuda farkındalık oluşturabileceklerini söyledi.

Soru: 1) Ali’nin, ambulansların trafikte yaşadığı sorunlar ile ilgili farkındalık oluşturmak istemesinin sebepleri nelerdir?

• Cevap: Annesi hastaneye götürülürken trafiğe takılmıştır ve bu durumun başkalarının da başına gelememesi için farkındalık oluşturmak istemiştir.
Soru: 2) Ali’nin farkındalık çalışmalarına yönetimin karar alma sürecini etkileyen unsurlar nasıl katkıda bulunur?

• Cevap: Sivil Toplum Kuruluşları ve medya olayı gündeme getirebilir. Ülkemizdeki insanların bu konuda doğru bilgilenmelerini sağlayacak çalışmalar yapabilirler.
Soru: 3) Ali, yönetimin karar alma süreçlerini etkileyen hangi unsurun bir parçasıdır?

• Cevap: Kamuoyu
Soru: 4) Buna göre Ali’nin yönetimin karar alma sürecini etkileyebilmek için aşağıdaki unsurlardan hangisine başvurması beklenemez?

A) Medya
B) Sivil Toplum Kuruluşları
C) Siyasi Partiler
D) Gençlik ve Spor Bakanlığı

• Cevap: D
Soru: 5) Teknoloji ve dijital imkânları kullanırken dikkatli olmalıyız. Çeşitli dolandırıcılık girişimleriyle karşılaşabilir, siber zorbalığa maruz kalabiliriz. Bu durum için alabileceğimiz birtakım tedbirler bulunmaktadır. Buna göre siber zorbalıkla karşılaşan biri aşağıdaki davranışlardan hangisini gerçekleştirmelidir?

A) Siber zorbalık yapan kişiyle tartışıp kendini savunmalı
B) Durumu görmezlikten gelip hiçbir şey yapmamalı
C) Siber zorbalığı belgeleyip yetkili birimlere bildirmeli
D) Aynı şekilde karşılık vererek siber zorbalık yapmalı

• Cevap: C

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 45. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. 6, 7 ve 8. sorulan verilen metne göre cevaplayınız.

İnsan hak ve özgürlüklerinin korunması ve sürdürülmesi, toplumsal düzenin sağlanmasında kritik bir etkendir. Çünkü adil ve huzurlu bir toplum, bireylerin temel hak ve özgürlüklerine saygı gösterildiği bir ortamda var olabilir. İnsan hakları, sadece bireylerin haklarını güvence altına almakla kalmaz; aynı zamanda toplumsal katılımı ve dayanışmayı teşvik eder. Her birey, toplumsal katılım, gönüllülük ve dayanışmayla topluma katkı sağlayabilir. Bireylerin hak ve özgürlükleri güvence altına alındığında, insanlar daha duyarlı, yardımsever olurlar ve başkalarına saygı gösterirler. Bu durum toplumda sosyal bağları güçlendirir, dayanışma duygusunu artırır ve toplumsal düzenin sürdürülebilirliğine katkı sağlar.

Soru: 6) Adil ve huzurlu bir toplumun oluşturulabilmesi için gerekli olan davranış biçimi nedir?

• Cevap: Adil ve huzurlu bir toplum için bireylerin hak ve özgürlüklerine saygı duyulmalıdır.
Soru: 7) İnsan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması toplumsal düzenin sürdürülmesine nasıl katkıda bulunur?

• Cevap: İnsan hakları ve özgürlüklerin güvence altına alınması ile insanlar daha duyarlı, yardımsever ve başkalarına saygı gösteren bireyler haline gelirler. Böylelikle toplumda sosyal bağlar güçlenir, dayanışma duygusunu artar ve toplumsal düzenin sürdürülmesine katkı sağlanır.
Soru: 8) Metne göre aşağıdaki ifadelerden hangisine ulaşılamaz?

A) Bireylerin başkasına zarar vermeden hareket etmeleri özgürlük kavramı ile ilgilidir.
B) Adil ve huzurlu bir toplum için insan haklarına saygı gösterilmelidir.
C) Toplumsal düzenin sürdürülmesi için kanunların olması yeterlidir.
D) İnsan haklarının toplumsal katılıma ve dayanışmaya katkısı vardır.

• Cevap: C
Soru: 9) Merhaba, ben Deniz Eymen. Anne ve babamla otururken onların çocuklukları ve gençlikleri üzerine konuşmaya başladık. Onları dinlerken çok keyif aldım bazı anılara çok güldüm bazılarına da onlar adına üzüldüm. Bankacılıkla ilgili bütün işler için bankaya, haberleşmek için postaneye, otobüs bileti almak için yazıhaneye, fatura (su, elektrik, telefon faturaları) yatırmak için veznelere, muayene olabilmek için sabah erken saatlerde hastaneye gittiklerini anlattılar. Bütün bu işler için sıraya girip saatlerce beklemek zorunda kalıyorlarrmş. Okuldaki durumlarını ve ders notlarını öğrenmek için dedemler okula gidip bilgi almak zorunda kalıyorlarmış. Sıcakta, soğukta, yağmurda, çamurda her işlem için farklı kurumlara gidiyor; yoruluyor ve çok zaman kaybediyorlarmış. Metne göre eskiden vatandaşlık haklarının kullanımı ile günümüzde vatandaşlık haklarının kullanımı arasında ne gibi farklar vardır?

• Cevap: Eskiden insanlar vatandaşlık haklarını kullanmak için çok zaman harcayıp çok yoruluyorlardı. Günümüzde ise gelişen teknoloji ve dijitalleşme sayesinde vatandaşlık haklarını kolayca kullanabiliyorlar. Bu sayede zamandan tasarruf edip yorulmadan işlerini halledebiliyorlar vb.

Geri