• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 31. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
PERFORMANS GÖREVİ

Adı
: Dileklerimi, Şikayetlerimi Bildiriyorum
Amacı: Toplumsal düzenin sürdürülmesinde temel hak ve sorumlulukların önemini yorumlayabilme
Beceri: Yorumlama
Süre: 1 ders saati

Yönerge:

• Yakın çevrenizde yaşanan ya da yaşanması muhtemel bir sorunu ve bu sorun ile ilgili taleplerinizi belirleyiniz.
• Bu sorun ve taleplerinizi ilgili yönetim birimine dilekçe yazarak bildiriniz.

Soru: Dilekçenizi yazarken Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmaya özen gösteriniz.

• Cevap:
T.C. İSTANBUL / ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

Üsküdar ilçemizde bulunan çocuk parkında salıncaklar kırılmış ve zeminde çukurlar oluşmuştur. Bu durum çocukların oyun oynarken yaralanmasına neden olabilir. Parkın en kısa sürede onarılıp güvenli hâle getirilmesini talep ediyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

İmza
Mehmet YILMAZ

Adres:
Üsküdar/ İstanbul
İletişim: 0212 921 21 21

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 32. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
ETKİNLİK

Adı
: Toplumsal Düzenin Sürdürülmesinde Hak ve Özgürlüklerim
Amacı: Toplumsal düzenin sürdürülmesinde temel hak ve sorumlulukların önemini yorumlayabilme
Beceri: Yorumlama
Süre: 1 ders saati

Yönerge:

• Verilen kaynaklardan ve daha önce öğrendiğiniz bilgilerden hareketle insan hak ve özgürlüklerinin toplumsal düzenin sürdürülmesindeki önemine yönelik bir rapor hazırlayınız.
• Hazırladığınız raporda hak, eşitlik ve adalet kavramlarına yer veriniz.
• Raporunuzu yazarken Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmaya özen gösteriniz.
• Raporunuzu öğretmeninize teslim ediniz.

Soru: Raporunuz derecelendirme ölçeği ile değerlendirilecektir.

• Cevap:
RAPOR

Toplumsal düzenin sağlanması için insanların hak ve özgürlüklerini bilmesi ve bunlara saygı göstermesi çok önemlidir. Hak, bireylere doğuştan tanınan ve onları koruyan yetkilerdir. Eşitlik ise tüm insanların aynı haklara sahip olması demektir. Adalet ise hakların herkese adil bir şekilde uygulanmasını sağlar.

Haklarını bilen ve sorumluluklarını yerine getiren bireyler, toplumda huzur ve güven ortamı oluşturur. Eşitlik sayesinde insanlar arasında ayrım yapılmaz. Adaletin olduğu bir toplumda ise insanlar kendini güvende hisseder ve toplumsal düzen korunur.

Sonuç olarak, hak, eşitlik ve adalet kavramları bir araya geldiğinde hem bireylerin hem de toplumun yaşamı düzenli, güvenli ve huzurlu olur. Bu yüzden herkes hem kendi haklarına sahip çıkmalı hem de başkalarının haklarına saygı göstermelidir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 33. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru:
Aşağıda toplumsal düzenin sağlanması ve sürdürülmesi ile ilgili kavramlar verilmiştir. Kutucuk numaralarını kullanarak hangi kavramın hangi cümle ile ilgili olduğunu parantez içlerine yazınız.
  • Cevap:
➡️Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması (2- EŞİTLİK)

➡️Bir ülkenin parçası olan, hak ve sorumlulukları bulunan kişi (9- VATANDAŞ)

➡️Bir dileği bildirmek için resmî makamlara sunulan, imzalı ve adresli, pullu veya pulsuz yazı (7- DİLEKÇE)

➡️Yasa ve düzene uymama (1- İHLAL)

➡️Bir devletin yönetim biçimini belirten, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa (11- ANAYASA)

➡️Araştırılıp öğrenilmesi gereken, sıkıntı, mesele, problem (6- SORUN)

➡️Bir toplumda kanun ve kurallara uygun düşen yapı (3- TOPLUMSAL DÜZEN)

➡️Adaletin, hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey, kazanç (12- HAK)

➡️Herhangi bir kısıtlamaya bağlı olmadan düşünme veya davranma durumu (5- ÖZGÜRLÜK)

➡️Kişinin kendi davranışlarını ve olayların sonuçlarını üstlenmesi (10- SORUMLULUK)

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 34. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Verilen yönergeye göre etkinliği yapınız.

• Farklı renklerde üç tane kare ya da dikdörtgen kart hazırlayınız.
• Kartlara etkin vatandaş, pasif vatandaş ve kararsızım yazınız.
• Aşağıdaki örnek olayları sırayla okuyunuz.
• Örneklerde adı geçen vatandaşların davranışlarını değerlendirerek davranışı yansıttığını düşündüğünüz kartı sınıf arkadaşlarınıza gösteriniz.
• Bu kartı seçmenizin nedenlerini açıklayınız.
• Bu kartı seçmenizin nedenlerini açıklayınız.

Soru: Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin insan hayatına etkisi ile ilgili kamu spotunu ve videoyu izleyiniz. İzledikleriniz hakkında düşüncelerinizi söyleyiniz.

• Cevap:
✅Örnek Olay 1 (Ayşe – Lokantada gördüğü hijyen sorununu önemsememesi): Bu durumda Pasif Vatandaş kartını seçerim. Çünkü gördüğü soruna rağmen tepki vermemiştir.

✅Örnek Olay 2 (Ahmet – Otobüs seferlerinin yetersizliği için belediyeye dilekçe yazması): Bu durumda Etkin Vatandaş kartını seçerim. Çünkü sorun için hakkını kullanarak çözüm aramıştır.

✅Örnek Olay 3 (Mustafa – Bisiklet yollarının işgal edilmesini önemsemeyip vazgeçmesi): Bu durumda Kararsızım kartını seçerim. Çünkü sorunu fark etmiş ama çözüm için hiçbir girişimde bulunmamıştır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 35. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Günümüzde teknolojik alanda yaşanan gelişmeler ve genel ağın kullanılması, vatandaşlık kavramının yanında dijital vatandaşlık kavramını da ortaya çıkarmıştır.

Dijital vatandaşlık ile ilgili birçok tanım mevcuttur. Örneğin bir tanımda dijital vatandaşlık topluma çevrimiçi katılma yeteneği olarak ifade edilmektedir. Diğer bir tanımda ise dijital vatandaşlık dijital ortamı, yerinde, güvenilir ve güçlendiril miş teknolojiyi sürekli gelişen kurallarına uygun olarak kullanmaktır.

Soru: Günlük yaşantınızda etkin vatandaşın özelliklerine uygun olan davranışlarınız nelerdir? Örnekler veriniz.

• Cevap: Derslerde ödevlerimi zamanında yapıyorum, çevremi temiz tutuyorum ve teknolojiyi bilinçli kullanıyorum.
Soru: Teknolojik gelişmeler eğitim hakkinizin kullanımını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

• Cevap: EBA ve çevrim içi dersler sayesinde daha kolay bilgiye ulaşıyorum. Derslerime evden katılabiliyor ve konuları tekrar edebiliyorum.
Soru: Görsellerde vatandaşlara sunulan teknolojik hizmetlerin vatandaşlık haklarından isinin kullanımı ile ilişkili olduğunu ilgili alanlara yazınız.
Görsel 4.26

Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı.

Görsel 4.27
Çalışma ve iletişim hakkı.

Görsel 4.28
Eğitim hakkı.

Geri