Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2025-20265. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 51
Verilen yönergeye göre etkinliği yapınız.
• Aşağıda verilen örnek olayı okuyunuz.
Örnek Olay
Ferhat’ın yaşadığı ilçede geçen yıl bir fabrika yapılmıştır. Fabrika yapıldıktan sonra ilçede çeşitli çevre sorunları ortaya çıkmıştır. Çevre bilincine sahip olan Ferhat, bu sorunun çözümü için harekete geçmek istemektedir.
Soru: Ferhat, aşağıdaki tabloda karışık olarak verilen sorun çözme adımlarını kullanmak istemektedir. Doğru sıralamayı yapınız ve listeyi oluşturunuz.
Cevap:
SORUNU ÇÖZME ADIMLARI (DOĞRU SIRALAMA)
1. Adım: Sorunu belirleme 2. Adım: Sorun hakkında bilgi toplama 3. Adım: Toplanan bilgilerden yola çıkarak sorunu inceleme 4. Adım: İncelemelerden hareketle çözüm yolları geliştirme 5. Adım: En uygun çözüm yoluna karar verme 6. Adım: Karar verilen çözüm yolunu uygulama
Soru: Ferhat sorunu çözerken hangi kişi, kurum veya kuruluşlardan yardım isteyebilir? Söyleyiniz.
Cevap:
Şu kişi, kurum veya kuruluşlardan yardım isteyebilir:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Belediyenin çevre koruma birimi
Mahalle muhtarı
Çevre gönüllüleri ve sivil toplum kuruluşları (TEMA Vakfı gibi)
Soru: Sınıf, okul, mahalle veya yolda yürürken, seyahat ederken, tatil yaparken bugüne kadar hangi sorunlarla karşılaştınız? Örnekler veriniz.
Cevap:
Şu sorunlarla karşılaştım:
Okul bahçesindeki oyun alanlarının yetersiz olması
Sokaklarda çöp kutularının azlığı
Trafik ışıklarının çalışmaması
Tatilde plajların kirli olması
Soru: Bu sorunları çözmek için kimlere veya hangi kurumlara başvuru yapabilirsiniz? Tartışınız.
Cevap:
Şu kişilere ve kurumlara başvurdum:
Okulda: Okul idaresi ve rehber öğretmen
Mahallede: Mahalle muhtarı ve belediye
Trafik sorunlarında: Emniyet Genel Müdürlüğü (Trafik Şube)
Çevre sorunlarında: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler
Tatilde çevre kirliliğinde: Sahil güvenlik ve belediyenin temizlik birimi
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 52
ÖĞRENELİM
Bireylerin ve toplumun eğitim, sağlık, temizlik, güvenlik, ulaşım, barınma gibi birtakım ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ihtiyaçların bir kısmını muhtarlık, belediye, kaymakamlık gibi kurumlar karşılamakla yükümlüdür. Bir kısmını da gönüllü olarak yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri yürüten STK’ler (sivil toplum kuruluşları) karşılamaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar, aynı zamanda bireylerin ve toplumun sorunlarını çözme sorumluluğunu da taşır. Örneğin okul yoluna güvenlik için tabelalar konması, mahallenin güzelleştirilmesi (Görsel 4.50), ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi, sokak hayvanlarına barınak yapılması gibi durumlarda çeşitli kurum ve kuruluşlardan yardım alabiliriz. Aynı zamanda sorumlu bir vatandaş olarak, bu kurum ve kuruluşlara destek olup toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya katkıda bulunabiliriz.
Soru: Çevrenizde muhtarlık, belediye, kaymakamlık veya STK ile iş birliği yapılarak giderilebilecek ne gibi ihtiyaç ve sorunlar bulunmaktadır? Belirlediğiniz ihtiyaç ve sorunları sınıf tahtasına yazınız.
Cevap:
Çevrenizde muhtarlık, belediye, kaymakamlık veya STK ile iş birliği yapılarak giderilebilecek ihtiyaç ve sorunlar:
Mahallede sokak lambalarının yetersiz olması.
Parkların bakım ve onarımı.
İhtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yapılması.
Sokak hayvanları için barınak ve mama desteği.
Trafik güvenliği için okul çevresine hız kesici konulması.
Soru: Belirlediğiniz ihtiyaç ve sorunlardan birini seçiniz. Bu ihtiyacın karşılanması veya sorunun çözüm yolları hakkında bilgi toplamak için başvurabileceğiniz yazılı, görsel veya dijital kaynakları aşağıdaki tabloya listeleyiniz. Bu kaynaklardan elde ettiğiniz bilgileri not ediniz.
Cevap:
Seçtiğim İhtiyaç veya Sorun
Sokak hayvanları için barınak ve mama desteği.
Bilgi Toplayacağım Kaynaklar
Belediyenin resmi web sitesi
TEMA Vakfı ve HAYTAP gibi STK’lerin web siteleri
Mahalle muhtarlığı
Kaymakamlık sosyal hizmetler bölümü
Kaynaklardan Elde Ettiğim Bilgiler
Belediyeler, belirli dönemlerde sokak hayvanları için barınak ve mama desteği sağlar.
Sivil toplum kuruluşları gönüllüler aracılığıyla sokak hayvanları için mama dağıtımı ve barınak yapımı gibi projeler yürütmektedir.
Mahalle muhtarlığı, mahalledeki gönüllü hayvanseverlerle iş birliği yaparak bu tür çalışmalara destek olabilir.
Kaymakamlık, ihtiyaç duyulduğunda barınaklar için maddi destek sağlayabilir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 56
Bireysel ve toplumsal ihtiyaçların karşılanması ve sorunların çözülmesinde bizlere birtakım sorumluluklar düşmektedir. Aşağıda verilen yöntemlerle sorunların çözülmesine ve ihtiyaçların karşılanmasına katkıda bulunabiliriz.
CİMER’e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) “ALO 150” hattından, genel ağ üzerinden, posta yoluyla veya şahsen başvuru yapabiliriz.
Soru: Yakın çevrenizde veya ülkede yaşanan sorunların çözümünde ne gibi sorumluluklarınız bulunmaktadır? Söyleyiniz.
Cevap:
Sorumluluklarımız:
Çevre temizliğine dikkat etmek ve çevreyi kirletmemek.
Kurallara uymak ve başkalarının haklarına saygı göstermek.
Sorunları yetkili kişilere veya kurumlara bildirmek (belediye, muhtarlık gibi).
Gönüllü sosyal sorumluluk projelerine katılmak.
Bilgilendirici kampanyalara destek vermek ve farkındalık yaratmak.
Soru: Verilen haberler, metinler, görsel ve dijital kaynaklardan elde ettiğiniz güncel bilgilerle kendi belirlediğiniz kaynaklardan elde ettiğiniz bilgileri karşılaştırınız. Ulaştığınız kaynaklardaki eksik veya yanlış bilgileri sınıf arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Verilen haberler ve metinlerde kaymakamlık, muhtarlık, belediye ve STK’lerin görevleri genel olarak doğru verilmiştir. Ancak doğal afetlerde kaymakamlığın rolü ve belediyelerin çevre koruma çalışmaları eksik kalmıştır. Daha doğru bilgi için resmi kaynaklar kullanılmalıdır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 57
ETKİNLİK
Adı: Sorunlarımı Çözüyorum Amacı: İhtiyacın/sorunun çözümü için başvurulabilecek kurum ve kuruluşları belirleme Beceri: Bilgi toplama Süre: 2 ders saati
• Önceden belirlediğiniz bir ihtiyacın karşılanması veya sorunun çözülmesi için yetkili kurum ya da kuruluşa dilekçe yazınız.
• Dilekçenizi yazarken daha önce verilen dilekçe örneğinden faydalanınız.
Soru: Yazdığınız dilekçeyi sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
T.C. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına
İstanbul / Kadıköy
Tarih: 08.01.2025
Konu: Engelli Rampası Yapımı Talebi
Sayın Yetkili,
Kadıköy ilçesi, [Mahalle Adı] mahallesinde bulunan [Sokak Adı] sokağında engelli bireylerin kullanımına uygun rampaların bulunmadığını gözlemlemiş bulunmaktayım. Engelli bireylerin güvenliği ve rahat hareket edebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını arz ederim.
Gereğini bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla,
Adı Soyadı: Ahmet Yılmaz İmza:
Adres: Bağdat Caddesi No:45 Kadıköy/İstanbul Telefon: 0500 123 45 67
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 58
PERFORMANS GÖREVİ
Adı: İhtiyaçlar ve Sorunlar Karşısında Başvurulabilecek Kurumlar Amacı: İhtiyacın/sorunun çözümü için başvurulabilecek kurum ve kuruluşları belirleme Beceri: Bilgi toplama Süre: 2 ders saati
Verilen yönergeye göre aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
• Çevrenizdeki toplumsal ihtiyaçları veya sorunları sınıfta tartışarak belirleyiniz.
• Bu sorun ve ihtiyaçların çözümü için başvurabileceğiniz kurum veya kuruluşları belirleyiniz.
Soru: Belirlediğiniz kurum ve kuruluşlara başvuru yollarını listeleyiniz.