Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2025-20265. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 95
Soru: Aşağıda verilen hikâyeleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Erva’nın Hikâyesi
Erva, pazarda günde ortalama 5.000 liralık satış yapan bir sebze satıcısıdır. Erva, ev alışverişini yaparken son derece titiz davranmaktadır. Temizlik malzemelerini ve bayatlamayacak gıdaları toptan almaktadır. Ayağını yorganına göre uzatan Erva, az da olsa günlük kazancının bir kısmını mutlaka köşeye koymaktadır. Gelir ve giderini çok iyi takip ettiği için her ay sonunda birikmiş bir miktar parası olmaktadır. Erva, geçen yıldan bu yana işini büyütmeyi başarmıştır. Dünya hâli bu, herkesin başına her şey gelebilir. Erva’nın geçen ay arabası arıza yaptığı için tamir ettirmek zorunda kalmıştır.
Elif’in Hikâyesi
Elif, pazarda günde ortalama 5.000 liralık satış yapan bir meyve satıcısıdır ancak tutumlu olmadığından herhangi bir tasarrufu yoktur. Ev alışverişlerini de hep son dakikada yaptığından çoğu zaman ihtiyaçlarına gereğinden daha yüksek bir fiyat ödemek zorunda kalmaktadır. Dünya hâli bu, herkesin başına her şey gelebilir. Birkaç ay önce Elif’in evini su basmıştır. Tamirat masrafları için gerekli olan 50.000 lirayı arkadaşlarından temin etmeye çalışmıştır. Ancak daha önce Elif’e borç verenler alacaklarını zamanında alamadıkları için bu kez kimse ona borç vermek istememiştir.
Soru: Erva neleri doğru yapmıştır?
Cevap: Gelir ve giderlerini düzenli olarak takip etmiştir. Toptan alışveriş yaparak tasarruf sağlamış ve indirimlerden yararlanmıştır. Her gün kazancının bir kısmını birikim yaparak ayırmıştır. Ayağını yorganına göre uzatarak harcamalarını kontrol altında tutmuştur.
Soru: Elif neleri yanlış yapmıştır?
Cevap: Tutumlu davranmamış ve gelirini tasarruflu kullanmamıştır. Ev alışverişlerini planlamadan yapmış ve yüksek fiyatlara maruz kalmıştır. Birikim yapmadığı için zor zamanlarda hazırlıksız kalmıştır.
Soru: Elif’in yaptığı yanlışların sonuçları neler olmuştur?
Cevap: Evini su basınca tamirat masraflarını karşılayamamıştır. Borç almak zorunda kalmış ancak zamanında ödemediği için kimse ona borç vermek istememiştir. Maddi sıkıntılar yaşamış ve zor durumda kalmıştır.
Soru: Hikâyelerde geçen deyimleri bulunuz ve anlamlarını yazınız.
Cevap:
Ayağını yorganına göre uzatmak: Gelirine göre harcama yapmak, aşırı ve gereksiz harcamalardan kaçınmak.
Dünya hâli bu: Hayatta her an beklenmedik olaylar yaşanabileceğini ifade eder.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 96
Soru: Hazırlayıp uygulamaya koyduğunuz bütçe planına bir süre sonra uymadığınızda ne gibi sorunlar yaşayabilirsiniz? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Hazırlayıp uygulamaya koyduğumuz bütçe planına uymadığımızda maddi dengesizlikler yaşayabiliriz. Gereksiz harcamalar artar ve gelir gider dengesizliği oluşur. Birikim yapamamak, beklenmedik durumlarda zor durumda kalmamıza neden olabilir. Borçlanma artabilir ve mali sıkıntılar yaşanabilir. Bu nedenle bütçeye sadık kalmak, finansal güvenliği sağlamak için önemlidir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 97
PERFORMANS GÖREVİ
Adı: Bütçe Planımı Hazırlıyorum Amacı: Gelir ve giderleri dengeleyerek bütçe planı hazırlayabilme Beceri: Girişimcilik / Kaynakları yönetme Süre: 2 ders saati
Yönerge:
• Belirlediğiniz kaynaklardan elde ettiğiniz gelirleri kullanarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda bütçe planı hazırlayınız.
• Bütçe planınızı hazırlamak için aşağıda verilen tablodaki ilgili alanları doldurunuz.
• Bu planı bir hafta süreyle uygulayınız.
• Bütçe planı öncesi ve sonrası harcamalarda meydana gelen değişiklikleri rapor hâline getiriniz.
• Hazırladığınız bütçe planı bütüncül dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilecektir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 98
Soru: Aşağıdaki soruları ilgili alanlara cevaplayınız.
Soru: Kişisel bütçenizi hazırlarken hangi ihtiyaçlarınıza öncelik verdiniz? Neden? Yazınız.
Cevap: Temel ihtiyaçlarıma, yani kırtasiye malzemeleri, yiyecek ve ulaşım gibi zorunlu harcamalara öncelik verdim. Çünkü bu harcamalar günlük yaşamımı sürdürebilmem için gereklidir ve ertelenemez.
Soru: Kişisel bütçenizi hazırlarken hangi ihtiyaçlarınızı ertelediniz? Neden? Yazınız.
Cevap: Sinema bileti, oyuncak ve hediye alma gibi harcamaları erteledim. Çünkü bu harcamalar zorunlu değil, daha çok keyfi harcamalardır ve tasarruf yapabilmek için öncelikli değildir.
Soru: Kişisel bütçe hazırlamanın size ekonomik kazanımlar dışında başka ne gibi kazanımları oldu? Açıklayınız.
Cevap: Kişisel bütçe hazırlamak, planlı ve disiplinli olmayı öğretti. Ayrıca ihtiyaç ve isteklerimi ayırt etme, sorumluluk bilinci geliştirme ve gelecekte karşılaşabileceğim durumlara karşı hazırlıklı olma alışkanlığı kazandırdı.
KİŞİSEL BÜTÇE PLANI RAPORU
Soru: (Bütçe planı öncesi ve sonrası harcamalarımda oluşan değişiklikler)
Cevap:
Bütçe Öncesi Harcamalarım: Daha fazla istek odaklı harcamalar yaptım. Gereksiz ve planlanmamış harcamalar fazlaydı. Tasarruf yapmadığım için elimde birikim kalmıyordu. Öncelikli ihtiyaçlara yeterince dikkat etmedim.
Bütçe Sonrası Harcamalarım: Temel ihtiyaçlara öncelik verdim (yiyecek, kırtasiye, ulaşım). Gereksiz harcamaları azalttım ve keyfi harcamaları erteledim. Kazancımın bir kısmını tasarruf yaparak biriktirdim. Harcamaları planlı ve dengeli şekilde yaptım.
Oluşan Değişiklikler: Daha bilinçli ve planlı harcama alışkanlığı kazandım. Gereksiz harcamalar azaldı, tasarruf miktarı arttı. Öncelikli ihtiyaçlar karşılandı, keyfi harcamalar kontrol altına alındı. Birikim yapma alışkanlığı kazandım.