• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 86​

Soru: Verilen yönergeye göre etkinliği yapınız.

• Öğretmeninizin rehberliğinde dört grup oluşturunuz.
• Grup arkadaşlarınızla günlük aldığınız, bayramda topladığınız veya kumbaranızda biriktirdiğiniz harçlıklarınızı düşününüz.
• Grup arkadaşlarınızdan harçlıklarınızla ilgili harcama planı olanların planlarını tasarrufu dikkate alarak tartışınız.
• Grup arkadaşlarınızın harcama planlarından hangisinin tasarruf ve dengeli harcama yönünden daha iyi olduğuna birlikte karar veriniz.
• Grup arkadaşlarınızın harcama planlarından hangisini seçtiyseniz bu planın önemli gördüğünüz yanlarını aşağıda grup adınızın yer aldığı kısma yazınız.

Soru: Sınıf genelinde seçilen dört harcama planı arasından en iyi hazırlandığını düşündüğünüzü sınıfça tartışarak belirleyiniz. Sınıfça seçtiğiniz harcama planının güçlü yanlarını aşağıdaki tabloya yazınız. İyi hazırlanmış harcama planının bireyin yaşamında yol açabileceği değişimlerin neler olabileceğini söyleyiniz.

• Cevap:
Birinci Grup:

• Harçlıkların bir kısmı temel ihtiyaçlar (defter, kalem, su) için ayrılmıştır.
  • Belirli bir miktar, acil durumlar ve sağlık harcamaları için birikim yapılmıştır.

• Kalan harçlıklar ise eğlence ve kişisel istekler için dengeli şekilde ayrılmıştır.
  • Güçlü Yan: Temel ihtiyaçlar öncelikli tutulmuş, tasarrufa önem verilmiştir.

İkinci Grup:

• Harçlıkların %50’si gelecekteki büyük alımlar için biriktirilmiştir.
  • Kalan %30’u kitap, oyuncak gibi kişisel gelişime katkı sağlayan harcamalara ayrılmıştır.
  • %20’lik bölüm sosyal etkinlikler ve arkadaşlarla aktiviteler için kullanılmıştır.
  • Güçlü Yan: Gelecek odaklı ve dengeli bir harcama planı oluşturulmuştur.

Sınıfça Seçilen En İyi Harcama Planının Güçlü Yanları:

• Hem temel ihtiyaçlar hem de geleceğe yönelik birikim dengeli düşünülmüştür.
  • Ani harcamalar için yedek bütçe ayrılmıştır.
  • Harcamalar bilinçli ve planlı şekilde yapılmıştır.
İyi Hazırlanmış Bir Harcama Planının Bireyin Yaşamında Yol Açabileceği Değişimler:

• Finansal güvenlik sağlar ve gelecekte büyük alımlar için hazır olunmasını sağlar.
  • İsrafı önler, bireyin tasarruf bilinci gelişir.
  • Ani durumlara karşı hazırlıklı olunmasını sağlar.
  • Dengeli harcama alışkanlıkları kazandırır.
  • İhtiyaç ve istekler arasında doğru önceliklendirme yapmayı öğretir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 88​

Ailenin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve kültürel durum yaşam düzeyini gösterir. Ulaşmak istediği düzey ise yaşam standardını ifade eder. Her ailenin amacı daha iyi bir yaşam standardına ulaşmaktır. Buna ulaşmak için aile bireyleri, sahip olduğu ekonomik kaynakları verimli kullanmalıdır. Aile bütçesinin bilinçli bir şekilde kullanılması için uygulanabilir ve gerçekçi planlar hazırlanması gerekir.

Soru: Aşağıda ve dijital kaynakta yer alan bütçe örneklerini inceleyiniz. Bütçeyi oluşturan unsurları belirleyip listeleyiniz.

• Cevap:
Bütçeyi oluşturan unsurlar:

Gelir Unsurları:

• Sabit gelirler (maaş, kira geliri vb.)
  • Değişken gelirler (prim, ikramiye, ek işler vb.)
  • Toplam gelirler
Gider Unsurları:

• Ailenin istekleri

• Ev kirası
  • Site aidatı ve demirbaş giderleri
  • Faturalar (Elektrik, su, doğalgaz vb.)
  • Eğitim ve kırtasiye giderleri
  • Sağlık giderleri
  • Isınma giderleri
  • Yiyecek giderleri
  • Giyecek giderleri
  • Ulaşım giderleri
  • Ailenin ihtiyaçları
  • Toplam giderler

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 89​

İhtiyaç, yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için mutlaka karşılamak zorunda olduğumuz ürün ve hizmetlerdir. Beslenme, giyim ve barınma temel ihtiyaçlarımız arasındadır. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman hayatımızı devam ettirmek son derece güçleşir. İhtiyaçlar karşılandıktan belirli bir süre sonra tekrarlanır. Örneğin su ihtiyacı olan bir kişi bu ihtiyacını karşıladıktan belli bir süre sonra yine susayacaktır.

İstek, hayatımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak elde ettiğimiz zaman mutlu olduğumuz ürün ve hizmetlerdir. İstekler kişiden kişiye değişir ve sınırsızdır. Örneğin temel beslenme ihtiyaçları karşılanan bir kişinin çikolata yemesi onun bir isteğidir.

İhtiyaçlarımızı ve bazı isteklerimizi karşılamak için harcama yaparız. İhtiyaç ve isteklerimiz, giderlerimiz içinde yer alır. Harcamalarımızı doğru yapmak bizim ve ailemiz için oldukça önemlidir (Görsel 5.30).

Soru: Sayfa 85’teki ihtiyaç ve istek bulutlarına yazdıklarınızı sınıf arkadaşlarınızın yazdıkları ile karşılaştırınız. Listenizde ihtiyaçlar mı yoksa istekler mi daha fazla yer alıyor? Söyleyiniz. Cevaplarınızı arkadaşlarınızın cevapları ile karşılaştırınız.

• Cevap: Listemde ihtiyaçlar daha fazla yer almaktadır. Çünkü yaşamımı sürdürebilmek için gerekli olan temel ihtiyaçlar (su, gıda, barınma, sağlık, eğitim) önceliklidir. İstekler ise daha çok kişisel keyif ve eğlenceye yönelik harcamalardır. Sınıf arkadaşlarımın listeleri ile karşılaştırdığımda, onların da ihtiyaçlarının isteklerinden daha fazla olduğunu gördüm. Bu durum, herkesin temel ihtiyaçlarını karşılamaya öncelik verdiğini gösteriyor.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 91​

Soru: Zeynep Hanım, iş yerinde kullanmak için daha rahat bir spor ayakkabı almak istemektedir. Aslında kullandığı bir spor ayakkabısı da vardır. Fakat ayakkabısı yıprandığı için ayağını rahatsız etmektedir. Almak istediği spor ayakkabının sağlam, rahat ve kaliteli olmasını istemektedir. Ancak beğendiği ayakkabı oldukça pahalıdır. Bu nedenle spor ayakkabı almakta kararsızdır. Zeynep Hanım, karar vermek için kendisine hangi soruları yöneltmelidir? Yazınız.

• Cevap: Mevcut spor ayakkabım iş yerinde kullanmaya uygun mu? Ayakkabım gerçekten kullanılamayacak kadar yıpranmış mı? Sağlam ve rahat bir ayakkabı almak, sağlığımı ve konforumu nasıl etkiler? Daha uygun fiyatlı ve kaliteli bir alternatif bulabilir miyim? Bu ayakkabıyı almak bütçemi zorlar mı? Ayakkabı almak için acil bir ihtiyaç mı, yoksa ertelenebilir mi?

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 93​

Soru: Evinizdeki beyaz eşyaların üzerinde gördüğünüz yandaki görselle anlatılmak istenen nedir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.

• Cevap: Evinizdeki beyaz eşyaların üzerinde bulunan enerji etiketi, cihazın enerji tüketim seviyesini ve ne kadar tasarruflu olduğunu gösterir. Daha az enerji tüketen ve A+++ gibi yüksek verimlilik sınıfında olan cihazlar hem elektrik faturalarını düşürür hem de çevreyi korur. Bu etiket, enerji tasarrufunu teşvik etmek ve bilinçli alışverişi sağlamak amacıyla kullanılır.
Günlük hayatta masrafları azaltmak veya para biriktirmek anlamında kullanılan tasarruf kelimesi, ekonomide gelirin harcanmayan kısmı olarak tanımlanır. Tasarruf etmek, sadece para biriktirmek değildir. İhtiyaçlarımızı karşılamak için satın aldığımız ve günlük hayatta kullandığımız ürünlerle de enerji kaynaklarından tasarruf edebiliriz. Tasarruf etmenin birçok faydası vardır. Aşağıdaki diyagramı inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.

Soru: Diyagramda verilen tasarrufun faydalarından hangisini daha önemli görüyorsunuz? Sebebini söyleyiniz.

• Cevap: Ben doğal kaynaklarımızı koruyabilmek faydasını daha önemli görüyorum. Çünkü doğal kaynaklar sınırlıdır ve bilinçsiz tüketim, çevre kirliliğine ve kaynakların tükenmesine yol açar. Kaynakları korumak hem çevremizi hem de geleceğimizi güvence altına alır.

Geri