• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Destek Kitabı Cevapları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 96​

Soru: Millî Mücadele Dönemi’nde en yoğun mücadeleler Batı Cephesi’nde yaşandı. Türk ordusu, İngilizlerin destek verdiği Yunan kuvvetleri ile mücadele etmek zorunda kaldı. Millî Mücadele’nin kaderi bu cephede belirlendi. Şimdi Batı Cephesi’nde yaşanan I. İnönü Muharebesi ve sonuçlarını birlikte inceleyelim.

• Cevap: I. İnönü Muharebesi’nde Türk ordusu Yunanlara karşı başarı kazanmıştır. Bu zafer, halkın ve ordunun moralini yükseltmiş, düzenli ordunun gücünü göstermiştir. Ayrıca Londra Konferansı’na davet edilerek TBMM’nin varlığı uluslararası alanda tanınmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 97​

Soru: İsmet Paşa’nın Millî Mücadele’ye katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Belirtiniz.

• Cevap: İsmet Paşa, Batı Cephesi Komutanı olarak I. ve II. İnönü Muharebeleri’ni kazanarak Millî Mücadele’nin kaderini değiştirmiştir. TBMM’nin gücünü ve düzenli ordunun başarısını göstermiştir.
Etkinlik

Soru: 1921 Anayasası’nın özelliklerini örnekteki gibi ilgili yerlere yazınız.

• Cevap:
➡️ Ulusal egemenlik yönünde önemli bir adım atılmıştır.
➡️ Meclis hükümeti sistemi kabul edilmiştir.
➡️ Güçler birliği ilkesi benimsenmiştir.
➡️ Halkın temsilcileri aracılığıyla yönetime katılması sağlanmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 98​

Soru: Büyük Millet Meclisinin Londra Konferansı’na delege göndermekle ne gibi yararlar elde etmiş olabileceğini açıklayınız.

• Cevap: BMM, Londra Konferansı’na delege göndererek Millî Mücadele’nin meşruiyetini dünyaya göstermiştir. Ayrıca Türk milletinin haklı mücadelesini anlatma ve uluslararası alanda tanınma fırsatı elde etmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 99​

Yorumlayalım

Eğitim hayatını tamamladıktan sonra çeşitli görevler üstlenen Mehmet Akif, Balkan Savaşı sırasında kurulan ve ileriki yıllarda Millî cadele’hin teşkilatlanmasında önemli rol alacak olan Müdâfaa-i Millîye Cemiyetine bağlı Hey’et-i Tenvîriyye’ye (Hey’et-i İrşâdiyye) katıldı. Burada halkı edebiyat yoluyla uyandırmak ve aydınlatmak için çalıştı (…) Balkan Savaşları sonunda memleketin içine düştüğü vahim durum karşısında yeise düşmemek, birlikten ayrılmamak ve orduya yardım gibi konularda Fatih, Beyazıt ve Süleymaniye Camileri’nde metinlerini bu sırada adı Sebîlürreşâd olarak değişen dergisinde yayımladığı vaazlar vermiş ve Hakkın Sesleri’ndeki şiirleri yazmıştır. (…)

Birinci Dünya Savaşı’nın OsmanlI Devleti aleyhine sonuçlanması, ağır mütareke şartları ve yurdun işgaliyle Yunanlar’ın İzmir’e çıkması üzerine başlayan Millî Mücadele hareketine fiilen katılma kararıyla 1920 Şubat’ında Balıkesir’e giden Mehmet Akif burada Kuvâ-yı Millîyecilerle görüştü. Zağanos Paşa Camii ile çeşitli yerlerde halkı birliğe davet ve direnmeye teşvik maksadıyla vaaz ve konuşmalar yaptı. Bu sırada İstanbul’da yüksek maaşlı bir görevde bulunmasına rağmen Balıkesir’e, oradan döndükten sonra da Ankara’ya gitmeye karar vermesi onun vatan severi iğinin açık bir göstergesidir.

1920 yılının son aylarında Erkân-ı Harbiyye Riyâsetinin isteğiyle Maarif Vekâleti millî marş güftesi için bir yarışma açtı. Yarışmaya 700’den fazla şiir gelmesine rağmen nitelikli bir manzume bulunamayınca konulan maddî mükâfat sebebiyle yarışmaya katılmayan Mehmet Akif’in de bir marş yazması ısrarla istendi. Mükâfat şartının kaldırılması üzerine Akif şiirini tamamlayarak teslim etti. Meclisin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda okunan şiir ittifakla İstiklâl Marşı güftesi olarak kabul edildi. Ancak meclis kararı olduğu için kazanana verilmesi zaruri hâle gelmiş bulunan nakdî mükâfat Akif tarafından alınıp Dârü’l-mesâî adlı bir hayır cemiyetine bağışlanmıştır.

Soru: Metinden hareketle Mehmet Akif’in Millî Mücadele’ye katkıları ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

• Cevap: Mehmet Akif, vaaz ve şiirleriyle halkı birlik ve direnişe çağırarak Millî Mücadele ruhunu güçlendirmiştir. İstiklâl Marşı’nı yazarak milletin bağımsızlık azmini dile getirmiş, vatanseverliğiyle örnek olmuştur.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 100​

Moskova Antlaşması (16 Mart 1921)

1917’de Rusya’da çıkan ihtilal sonucunda Çarlık Rusya’sı yıkılarak Sovyet Rusya kurulmuştu. Ancak bir zamanlar müttefikleri olan Rusların savunduğu fikirler İtilaf Devletleri’ni rahatsız etmiş ve İtilaf Devletleri bu ülkeye karşı saldırgan bir tutum izlemeye başlamışlardı. Diğer yandan Rusya, İtilaf Devletleri’nin Anadolu’ya yerleşmesini sınırlarının güvenliği açısından tehlikeli görüyordu. Bu durum, TBMM Hükümeti ile Sovyet Rusya’yı birbirine yaklaştırdı. Yapılan diplomatik görüşmeler sonrasında iki ülke arasında Moskova Antlaşması imzalandı (Görsel 3.9).
Moskova Antlaşması’nın bazı önemli maddeleri şunlardır.

• İki taraftan birinin tanımadığı antlaşmayı diğeri de tanımayacaktır.
• Sovyet Rusya, Misakımillî’yi tanıyacaktır.
• Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya’sı arasında imzalanan antlaşmalar geçersiz sayılacaktır.
• Sovyet Rusya kapitülasyonların kaldırıldığını kabul edecektir.
• Sovyet Rusya, daha önce Ermenistan ve Gürcistan ile Büyük Millet Meclisi arasında yapılan antlaşmalarla belirlenen sınırları, Batum’un Sovyet Rusya yönetimindeki Gürcistan’a verilmesi şartıyla tanıyacaktır.
• Boğazlar Sorunu, Karadeniz’e kıyısı olan devletlerin temsilcilerinin katıldığı bir konferansta Türkiye’nin egemenlik haklarının zedelenmeyeceği şekilde çözümlenecektir.
• İki devlet arasındaki ilişkiler geliştirilerek ekonomik ve siyasal antlaşmalar yapılacaktır.

Soru: Moskova Antlaşması yeni Türk devletine siyasi alanda ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir?
  • Cevap: Moskova Antlaşması ile yeni Türk devleti Sovyetler tarafından tanınmış, Misakımillî kabul ettirilmiş ve uluslararası alanda saygınlık kazanmıştır. Ayrıca doğu sınırları güvence altına alınmıştır.

Geri