• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Destek Kitabı Cevapları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 101

Soru: II. İnönü Muharebesi’nin Türk tarihindeki önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

• Cevap: II. İnönü Muharebesi, düzenli ordunun gücünü kanıtlamış ve halkın Millî Mücadele’ye güvenini artırmıştır. Ayrıca İtilaf Devletleri arasında görüş ayrılıkları çıkmasına yol açarak TBMM’nin uluslararası alanda itibarını yükseltmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 102​

Soru: Kütahya-Eskişehir Muharebeleri, Millî Mücadele Dönemi’nde ne gibi olumsuzluklara neden olmuştur? Açıklayınız.

• Cevap: Kütahya-Eskişehir Muharebeleri, Türk ordusunun geri çekilmesine ve halkta moral bozukluğuna yol açmıştır. Ayrıca TBMM’nin dışarıdaki güvenilirliği azalmış, İtilaf Devletleri ile yapılacak görüşmeler olumsuz etkilenmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 103​

Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın “Millî eğitimde süratle yüksek bir seviyeye çıkacak olan bir milletin hayat mücadelesinde maddi ve manevi bütün kudretlerinin artacağı muhakkaktır.” sözünden hareketle eğitim-öğretimle ilgili düşünceleri hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

• Cevap: Mustafa Kemal, eğitimin bir milletin güçlenmesi için çok önemli olduğunu düşünmüştür. Eğitim ilerledikçe milletin hem maddi hem manevi gücü artar.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 104​

Maarif Kongresi’nin açılışında Mustafa Kemal Paşa şu konuşmayı yaptı:

“Şimdiye kadar takip edilen tahsil ve terbiye usullerinin milletimizin gerilemesinde en önemli etken olduğu kanaatindeyim. Onun için bir milli’ terbiye programından bahsederken eski devrin hurafelerinden, doğuştan sahip olduğumuz özelliklerimizle hiç ilgisi olmayan fikirlerden, Doğu ve Batı’dan gelen bütün tesirlerden uzak, millî ahlak ve tarihimize uygun bir kültürü kastediyorum. Çünkü millî dehamızın tam gelişmesi böyle bir kültür ile temin olunabilir. Herhangi bir yabancı kültür, şimdiye kadar takip edilen yabancı kültürlerin sebep olduğu yıkımı tekrar ettirebilir. Kültür, temel ile uyumludur; o temel de milletin ahlakıdır. Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara özellikle varlıklarıyla, haklarıyla çatışan yabancı unsurlarla mücadele etme lüzumu ve millî fikirleri müdafaa etme mecburiyeti öğretilmelidir.”

Soru: Maarif Kongresi’nde alınan kararlar ve Mustafa Kemal Paşa’nın bu konuşmasından hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: 1) Millî Mücadele yıllarında Mustafa Kemal Paşa’nın Maarif Kongresi’ni toplamasındaki amaçları neler olabilir?

• Cevap: Amaç, eğitimdeki eksikleri belirleyip millî bir eğitim planı oluşturmaktır.
Soru: 2) Mustafa Kemal Paşa’ya göre eğitim neden önemlidir?

• Cevap: Çünkü eğitim, milletin gelişmesi ve çağdaşlaşması için gereklidir.

Soru: 3) Mustafa Kemal Paşa’ya göre nasıl bir eğitim sistemi kurulmalıdır?

• Cevap: Millî değerlere uygun, yabancı etkilerden uzak bir eğitim sistemi olmalıdır.
Soru: 4) Mustafa Kemal Paşa’nın Maarif Kongresi’ni düzenlemesi onun hangi kişisel özellikleri ile ilgilidir?

• Cevap: Bu davranışı onun ileri görüşlü, vatansever ve yenilikçi kişiliğiyle ilgilidir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 105​

Soru: Millî Mücadele Dönemi’nde Türk halkının yapmış olduğu fedakârlıklara örnekler veriniz.
  • Cevap: Halk, ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için yiyecek, giyecek ve silah vermiştir. Kadınlar da cepheye mermi taşımıştır.
Soru: Büyük Millet Meclisinde bazı grupların Mustafa Kemal Paşa’nın düzenli ordunun başına geçmesini neden istemiş olabilir?

• Cevap: Çünkü Mustafa Kemal başarılı, tecrübeli ve millete güven veren bir komutandı.

Geri