Trablusgarp Savaşı ile ilgili sıkıntı

erdogangul

Çalışkan Üye
Üye
Web sitesi
www.sosyalbilgievi.tr.cx
Bizlerin bu şekilde kafalarının karıştırılması,hiç te hoşuma gitmiyor.Deneme Sınavı'nda çıkan soruda bu yönde bizlere sıkıntı yarattı.M.kemal'in İlk Askeri Başarısı'nı sorarken,A) Şıkkında Çanakkale Savaşı ve B) Şıkkında ise Trablusgarb Savaşı vardı.İyi öğrencilerimizin bir bölümü,kitaptaki ifadeden dolayı B Şıkkını seçmişler.Ben,Çanakkale Savaşı,M.Kemal'in İlk Askeri Başarısıdır dememem rağmen...

ayşeuzun

Aktif Üye
Üye

genelde testlerde çıkan trablusgarp m. kemelin ilk başarısı kabul edilir. çanakkale de m.kemalin halk tarafından tanınmasını sağlayan savaş olark sorulur genelde. ilk zafer olarak bi soru çıkmaz .

Serdal Ekici

Aktif Üye
Üye

Kitaptaki cümle:
"Harp Okulunda öğrendiği gerilla taktiğini uygulayarak Derne ve Tobruk'ta İtalyanlara karşı kazandığı zafer, Mustafa Kemal'in ilk askeri başarısı oldu."
Zafer ile başarı arasındaki sınırın nasıl belirlendiğini anlayamıyorum.
Zeki Bey,"ders kitabını fazla önemsemiyorum" diyerek espiri yaptığınızı düşünüyorum.Çünkü Sbs de bu zamana kadar daha cevabı ders kitabında olmayan bir soru sorulmadı.

Serdal Ekici

Aktif Üye
Üye

Elbetteki Çanakkale Savaşları büyük bir zaferdir.Dünya tarihinin en önemli savunma savaşalrı arasında gösterilen Çanakkale'de Mustafa Kemal'in kazandığı zaferler tartışılmaz bile.Ancak "ilk zafer/başarı" kavramına dikkat etmemiz lazım.Trablusgarp Savaşınını İtalyanlara karşı kaybetmemiz,Mustafa Kemal'in Derne ve Tobruk taki başarılarını gölgeleyemez.Tıpkı 1. Dünya Savaşı sonrası imzalanan Mondros'un Çanakkaleyi gölgeleyemeyeceği gibi....

erdogangul

Çalışkan Üye
Üye
Web sitesi
www.sosyalbilgievi.tr.cx
Ve sonuçta Serdal Bey,siz de belirttiğiniz gibi,"..............Trablusgarbdaki başarıları" kelimesini kullandınız." Demekki siz de sanki aynı konuda mütabık kaldığımızı düşünüyorum.Ve dolayısıyla M.Kemal'in kendisine sunulan görev neticesinde başarılı olmuştur.Ama bu başarı zafer olarak önümüze konulamaz.Zira Matematikten 2 almayı başarı gören bir öğrencinin matematikten 2 alması bir başarıdır (O öğrenci nezdinde) ama zafer değildir.