T.C.
……………… VALİLİĞİ
İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
……………………… Ortaokulu Müdürlüğü
……………… VALİLİĞİ
İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
……………………… Ortaokulu Müdürlüğü
2026-2027 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
OKUL TEMELLİ SOSYAL ETKİNLİKLER
EYLEM PLANI
OKUL TEMELLİ SOSYAL ETKİNLİKLER
EYLEM PLANI
Plan Tarihi: 15/09/2026
Bu plan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Temelli Sosyal Etkinlikler Eylem Planı Kılavuzu doğrultusunda; öğrencilerin ilgi, yetenek, ihtiyaç ve gelişim özellikleri ile okulumuzun mevcut imkânları dikkate alınarak hazırlanmıştır.
1. PLANIN AMACI
Öğrencilerin bütüncül gelişimini desteklemek; millî, manevi ve kültürel değerleri tanımalarını, temel yaşam becerileri kazanmalarını, sosyal sorumluluk bilinci geliştirmelerini, sanat, spor, bilim ve çevre alanlarında aktif katılım göstermelerini sağlamak ve sosyal etkinlikleri eğitim öğretim yılı boyunca planlı, koordineli ve sürdürülebilir biçimde yürütmektir.
2. PLANIN DAYANAĞI VE KAPSAMI· Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Temelli Sosyal Etkinlikler Eylem Planı Kılavuzu.
· Okulun öğrenci özellikleri, ihtiyaçları, fiziki imkânları ve eğitim öğretim yılı çalışma takvimi.
· Okul Temelli Sosyal Etkinlikler Eylem Planı kapsamında belirlenen Kültür Dünyamız, Sanat, Spor, Bilim ve Doğa-Çevre-Toplum temaları.
3. SOSYAL ETKİNLİKLER KURULU
Görevi | Adı Soyadı | Açıklama |
Başkan (Müdür Yardımcısı) | | Kurul Başkanı |
Danışman Öğretmen | | Kurul Üyesi |
Öğrenci | | Öğrenci kulübü temsilcisi |
Öğrenci | | Öğrenci kulübü temsilcisi |
Veli | | Okul-aile birliğince belirlenen veli |
Tema | Öncelikli hedef | İzleme göstergesi |
Kültür Dünyamız | Kültürel değerler, somut ve somut olmayan kültürel miras, tarihî miras ve millî değerler konusunda farkındalık oluşturmak; öğrencilerin özgün ürünler ortaya koymasını desteklemek. | Katılan öğrenci oranı / gerçekleştirilen etkinlik sayısı |
Sanat | Geleneksel sanatları tanıtmak, sanatçı ve zanaatkârlarla etkileşimi artırmak, sahne sanatlarına katılımı ve öğrencilerin kendilerini sanat yoluyla ifade etmelerini desteklemek. | Katılan öğrenci oranı / gerçekleştirilen etkinlik sayısı |
Spor | Düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını desteklemek; kapsayıcı spor, geleneksel sporlar ve adil oyun anlayışını geliştirmek. | Katılan öğrenci oranı / gerçekleştirilen etkinlik sayısı |
Bilim | Bilim etiği, araştırma-sorgulama, analitik ve eleştirel düşünme, dijital okuryazarlık ve yenilikçi proje geliştirme becerilerini desteklemek. | Katılan öğrenci oranı / gerçekleştirilen etkinlik sayısı |
Doğa-Çevre-Toplum | Çevre duyarlılığı, geri dönüşüm, atık yönetimi, enerji tasarrufu, ilk yardım-güvenli davranışlar ve afet bilinci alanlarında sorumluluk geliştirmek. | Katılan öğrenci oranı / gerçekleştirilen etkinlik sayısı |
5. YILLIK OKUL TEMELLİ SOSYAL ETKİNLİKLER EYLEM PLANI
Aşağıdaki etkinlikler kılavuzdaki tema ve alt hedefler esas alınarak okul şartlarına uyarlanmıştır. Etkinliklerin uygulanmasında öğrenci katılımı, güvenlik, erişilebilirlik ve eğitim öğretim faaliyetlerinin aksamaması gözetilecektir.
Ay | Tema | Alt Hedef | Etkinlik | Etkinlik Planlayıcıları | İzleme Göstergesi |
Eylül | Kültür Dünyamız | KD.1 | Okulumuzu ve şehrimizi tanıyoruz: Tokat'ın tarihî ve kültürel değerleri hakkında öğrenci sunumları | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Tarih ve Kültürel Miras Kulübü | Öğrenci katılımı |
Eylül | Doğa-Çevre-Toplum | DÇT.2 | Okulda çevre farkındalığı ve temiz okul çalışması; sınıf bazlı çevre sorumluluğu | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Tabiat ve Yaşanabilir Çevre Kulübü | Katılım ve gözlem |
Ekim | Kültür Dünyamız | KD.5 | 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı temalı öğrenci eserleri sergisi ve sunumları | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Tarih ve Kültürel Miras Kulübü | Ürün/katılım |
Ekim | Sanat | S.5 | Sanatla Tanışıyoruz: resim, şiir, müzik veya el sanatları sergisi | Sosyal Etkinlikler Kurulu / ilgili kulüpler | Katılım ve sergilenen ürün |
Kasım | Kültür Dünyamız | KD.4 | 10 Kasım Atatürk'ü Anma ve tarihî miras farkındalık etkinliği | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Tarih ve Kültürel Miras Kulübü | Katılım |
Kasım | Spor | SP.5 | Adil Oyun: fair-play, takım ruhu ve etik değerler temalı sınıf içi etkinlik ve sportif uygulama | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Sağlıklı Yaşam ve Fiziksel Aktivite Kulübü | Katılım |
Aralık | Doğa-Çevre-Toplum | DÇT.3 | Geri dönüşüm, atık yönetimi ve enerji tasarrufu farkındalık çalışması | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Tabiat ve Yaşanabilir Çevre Kulübü | Katılım ve uygulama |
Aralık | Bilim | B.4 | Problem çözme ve akıl yürütme etkinlikleri | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Bilimsel çalışmalarla ilgili kulüpler | Katılım |
Ocak | Kültür Dünyamız | KD.3 | Geleneksel kültürümüzü tanıyoruz: sözlü kültür, yöresel değerler ve kuşaklar arası aktarım | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Tarih ve Kültürel Miras Kulübü | Katılım |
Ocak | Sanat | S.1 | Geleneksel sanatları tanıma ve uygulama atölyesi | Sosyal Etkinlikler Kurulu / ilgili kulüp | Katılım ve ürün |
Şubat | Spor | SP.1 | Sağlıklı yaşam ve düzenli fiziksel aktivite farkındalık haftası | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Sağlıklı Yaşam ve Fiziksel Aktivite Kulübü | Katılım |
Şubat | Bilim | B.5 | Dijital okuryazarlık ve yenilikçi fikirler: öğrenci proje/ürün sunumları | Sosyal Etkinlikler Kurulu / ilgili kulüpler | Ürün ve katılım |
Mart | Kültür Dünyamız | KD.3 | Kuşaklar arası kültür aktarımı: büyüklerden öğreniyorum söyleşisi | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Yaşam Becerileri Kulübü | Katılım |
Mart | Sanat | S.2 | Atölye Zamanı: geleneksel sanatlar ve sanatçı/usta tanıtımı | Sosyal Etkinlikler Kurulu / ilgili kulüpler | Katılım |
Nisan | Spor | SP.3 | Kapsayıcı spor ve paralimpik sporlar farkındalık etkinliği | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Sağlıklı Yaşam ve Fiziksel Aktivite Kulübü | Katılım |
Nisan | Bilim | B.4 | Bilim ve problem çözme günü: öğrenci deneyleri, akıl ve zekâ oyunları | Sosyal Etkinlikler Kurulu / ilgili kulüpler | Katılım ve ürün |
Mayıs | Doğa-Çevre-Toplum | DÇT.4 | İlk yardım ve güvenli davranışlar konusunda farkındalık etkinliği | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Yaşam Becerileri Kulübü | Katılım |
Mayıs | Doğa-Çevre-Toplum | DÇT.5 | Afet bilinci ve hazırlık farkındalığı etkinliği | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Yaşam Becerileri Kulübü | Katılım |
Mayıs | Sanat | S.5 | Yıl sonu öğrenci sanat ve yetenek sergisi/gösterisi | Sosyal Etkinlikler Kurulu / ilgili kulüpler | Ürün/katılım |
Haziran | Kültür Dünyamız | KD.5 | Yıl boyunca üretilen öğrenci çalışmalarından sosyal etkinlikler sergisi | Sosyal Etkinlikler Kurulu / tüm kulüpler | Sergi ve katılım |
Haziran | Tüm Temalar | İzleme-Değerlendirme | Sosyal etkinliklerin yıl sonu değerlendirilmesi, iyi uygulamaların belirlenmesi ve gelecek yıla yönelik önerilerin oluşturulması | Sosyal Etkinlikler Kurulu | Yıl sonu raporu |
6. ÖĞRENCİ KULÜPLERİ İLE EYLEM PLANININ İLİŞKİLENDİRİLMESİ
· Kızılay Kulübü
· Yeşilay Kulübü
· Beyazay Kulübü
· Siberay Kulübü
· Tarih ve Kültürel Miras Kulübü
· Tabiat ve Yaşanabilir Çevre Kulübü
· Sağlıklı Yaşam ve Fiziksel Aktivite Kulübü
· Yaşam Becerileri Kulübü
· Trafik ve İlk Yardım Kulübü
· Edebiyat ve Yazarlık Kulübü
· Matematik Kulübü
· Spor Kulübü
· Görsel Sanatlar Kulübü
· Kooperatifçilik Kulübü
· Zeytin Ağacı Kulübü
Yukarıdaki kulüpler kılavuzda belirtilen zorunlu öğrenci kulüpleridir. Ayrica 4 temadan da bir kulüp belirlenmiştir. Öğrenci kulüplerinin yıllık çalışma planlarında bu eylem planında yer alan ve kulübün çalışma alanıyla ilgili etkinliklere yer verilecektir.
7. UYGULAMA ESASLARI1. Sosyal etkinlikler öğrencilerin ilgi, istek, ihtiyaç ve yetenekleri dikkate alınarak planlanacak ve mümkün olduğunca öğrenci merkezli yürütülecektir.
2. Etkinlikler okulun fiziki imkânları, öğrenci sayısı, eğitim öğretim takvimi ve güvenlik şartları dikkate alınarak gerçekleştirilecektir.
3. Etkinliklerin ilgili öğrenci kulüplerinin yıllık çalışma planlarıyla ilişkilendirilmesi sağlanacaktır.
4. Gerçekleştirilen etkinliklere ilişkin katılım ve uygulama verileri düzenli olarak takip edilecek ve Sosyal Etkinlik Modülüne zamanında işlenecektir.
5. Kişisel verilerin işlenmesi ve etkinliklerde görsel materyal kullanımı ilgili mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilecektir.
6. Birinci dönem sonu ve eğitim öğretim yılı sonunda kurul tarafından izleme ve değerlendirme yapılacaktır.
8. İZLEME VE DEĞERLENDİRME2. Etkinlikler okulun fiziki imkânları, öğrenci sayısı, eğitim öğretim takvimi ve güvenlik şartları dikkate alınarak gerçekleştirilecektir.
3. Etkinliklerin ilgili öğrenci kulüplerinin yıllık çalışma planlarıyla ilişkilendirilmesi sağlanacaktır.
4. Gerçekleştirilen etkinliklere ilişkin katılım ve uygulama verileri düzenli olarak takip edilecek ve Sosyal Etkinlik Modülüne zamanında işlenecektir.
5. Kişisel verilerin işlenmesi ve etkinliklerde görsel materyal kullanımı ilgili mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilecektir.
6. Birinci dönem sonu ve eğitim öğretim yılı sonunda kurul tarafından izleme ve değerlendirme yapılacaktır.
Planın uygulanması Sosyal Etkinlikler Kurulu tarafından izlenecek; gerçekleştirilen etkinliklerin öğrenci katılımı, etkinlik sayısı ve elde edilen ürünler bakımından değerlendirilmesi yapılacaktır. Birinci dönem sonunda ara değerlendirme, ikinci dönem sonunda ise yıl sonu değerlendirmesi yapılacaktır. Yıl sonu değerlendirmesi sonucunda Sosyal Etkinlikler Yıl Sonu İzleme ve Değerlendirme Raporu hazırlanacaktır.
9. UYGULAMA TAKVİMİ
İşlem | Sorumlu | Tarih |
Sosyal etkinlikler ihtiyaç analizinin yapılması | Sosyal Etkinlikler Kurulu / Rehberlik Servisi | 01-20 Eylül |
Öncelikli temaların karara bağlanması | Öğretmenler Kurulu | 20-25 Eylül |
Öğrenci kulüplerinin ve danışman öğretmenlerin belirlenmesi | Öğretmenler Kurulu | 01-25 Eylül |
Öğrencilerin kulüp katılımlarının belirlenmesi ve modüle işlenmesi | Sınıf/Şube Rehber Öğretmenleri | 01-25 Eylül |
Kulüplerin yıllık etkinlik planlarını hazırlaması | Öğrenci Kulüpleri | 01-25 Eylül |
Eylem planında yer alacak etkinliklerin oluşturulması ve değerlendirilmesi | Sosyal Etkinlikler Kurulu | 15-25 Eylül |
Eylem planının hazırlanması | Sosyal Etkinlikler Kurulu | 15-25 Eylül |
Eylem planının onaylanması | Okul Müdürü | 15-25 Eylül |
Eylem planının Sosyal Etkinlik Modülüne işlenmesi | Okul Yönetimi | 15-25 Eylül |
Birinci dönem sonu değerlendirmesi | Okul Müdürü koordinasyonunda Sosyal Etkinlikler Kurulu | Birinci dönemin son iki haftası |
İkinci dönem sonu değerlendirmesi | Okul Müdürü koordinasyonunda Sosyal Etkinlikler Kurulu | 20-30 Haziran |
Yıl sonu izleme ve değerlendirme raporu | Sosyal Etkinlikler Kurulu | 20-30 Haziran |
10. ONAY
İşbu Okul Temelli Sosyal Etkinlikler Eylem Planı, 15/09/2026 tarihinde Sosyal Etkinlikler Kurulu tarafından hazırlanmış olup okul müdürünün onayına sunulmuştur.
HAZIRLAYAN Sosyal Etkinlikler Kurulu ………………… Müdür Yardımcısı Kurul Başkanı | ONAYLAYAN Okul Müdürü 15/09/2026 |