Ders Notu Gruplar ve Roller

Hatice Yılmazer

Üye
Üye
Grupların Tanımı ve Önemi:
Kaynaklara göre grup, "toplum içinde ortak hedef ve değerleri olan kişiler bütünü" veya "görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip" olarak tanımlanır. İnsanlar doğdukları andan itibaren yaşamları boyunca çeşitli gruplara dâhil olurlar. İçinde yer aldığımız ilk grup ailedir. Aileyi akraba, arkadaş çevresi ve okul gibi gruplar takip eder. Toplumun varlığını sürdürebilmesi, gruplar arasındaki uyuma ve grupların birbirine desteğe bağlıdır. Ayrıca bu gruplarda yer alan üyeler, tecrübe, beceri ve farklı bakış açılarıyla gruba değer katarken diğer üyelerin gelişimine de katkıda bulunur.
Rollerin Tanımı ve Çeşitliliği:
Rol
, "bir işte bir kimsenin üstüne düşen görev" olarak açıklanır. Her birey doğduğu andan itibaren toplum içinde belirli bir role sahiptir. Rollerimiz, içinde bulunduğumuz gruba göre değişebilir veya çeşitlilik gösterebilir; hatta bazen tek bir grup içinde farklı roller de üstlenebiliriz. Bir kişi aynı anda birden fazla role sahip olabilir. Örneğin, Kağan gün içinde evlat, kardeş, öğrenci, yolcu ve sporcu (kaleci) gibi farklı roller üstlenmiştir.
Roller iki ana kategoride incelenir:
Doğuştan Edinilen Roller: Biyolojik özelliklerimizden kaynaklanan, herhangi bir ilgi veya yetenek gerektirmeyen ve seçme imkânımızın olmadığı rollerdir. Örnekler: evlat, çocuk, kardeş, torun, abi, abla.
Sonradan Edinilen Roller: İsteyerek, çalışarak, başarı göstererek elde edilen rollerdir. Bu roller zamanla ilgi ve yetenekler doğrultusunda edinilir. Örnekler: öğrenci, sınıf başkanı, sporcu, kampanya sorumlusu, yönetici, gönüllü, ara bulucu, lider, oyuncu, kulüp üyesi, nöbetçi, oyun arkadaşı, yolcu, mühendis, doktor, hemşire, tüccar, çiftçi, kasap, mimar, avukat, polis, müzisyen, smaçör, kaleci, kursiyer.
Rollerin Getirdiği Hak ve Sorumluluklar:
İçinde yer aldığımız gruplara ve üstlendiğimiz rollere göre çeşitli haklarımız ve sorumluluklarımız vardır.
Hak: Hukuk düzeninin kişilere tanımış olduğu yetkidir. Örneğin, yeterli ve sağlıklı beslenme, eğitim görme, güvenli bir ortamda eğitim alma, odasına alınacak eşyaları seçme ve düşüncelerini özgürce ifade etme hakkı.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir. Örneğin, odasını temiz tutmak, öğretmeni dinlemek, küsen arkadaşlarını barıştırmak, derslere zamanında gelmek, oyun oynarken kurallara uymak, araç ve gereçleri dikkatli kullanmak ve ev işlerinde anne babaya yardım etmek. Okulda nöbetçi olan bir bireyden teneffüste sınıfı havalandırması beklenirken, komşuluk grubunda komşularına yardım etmesi ve evde aile bireylerine yardım etmesi beklenir.
Üyesi olduğumuz gruplardaki rollerimizin gereklerini yerine getirmek; mutlu ve huzurlu bireyler olmamıza, toplumsal hayata katılmamıza ve topluma uyum sağlamamıza katkı sağlar. Sorumluluklarımızı yerine getirmemek ise hem kişisel hem de toplumsal düzeyde olumsuz sonuçlara yol açabilir

Geri