ÇEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
3. ÜNİTE: ÜRETİM VE KAYNAK KULLANIMI DENGESİ DERS NOTU
1. Temel Tanımlar Sözlüğü
Üretimden tüketime uzanan süreçte çevre dengesini korumak için aşağıdaki kavramların doğru bilinmesi gerekir:Temel Kavram | Açıklama ve Tanım | Günlük Hayattan Örnek PDF |
Üretim | İnsanın doğadaki her türlü kaynaktan yararlı ürünler elde etmesine, bunları işleyerek gereksinim duyduğu madde ve nesneler hâline getirmesine denir. | Tarlada pamuk yetiştirmek, pamuktan iplik ve kumaş elde etmek. |
Kaynak Kullanımı | Üretimle elde edilen mal ve nesnelerin ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmasına, harcanmasına denir. | İhtiyaç doğrultusunda pamuklu bir tişört satın alıp giymek. |
Dağıtım | Ürünlerin üretim alanlarından (fabrika, tarla) tüketiciye/kullanıcıya ulaştırılması sürecidir. | Ürünlerin kamyon, tren veya gemilerle marketlere taşınması. |
Atık | Üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda ortaya çıkan ve kullanıcının artık işine yaramayan maddelerin tamamıdır. | Boş plastik su şişesi, kullanılmış defter kâğıdı, konserve kutusu. |
Çöp | Geri dönüştürülebilen ya da yeniden kazanılabilen kısımlar ayrıldıktan sonra geriye kalan, işe yaramaz ve zararlı maddelerdir. | Geri dönüşümü mümkün olmayan kirli, ıslak ve bozulmuş pis kalıntılar. |
Kirlilik | Çeşitli kirleticiler tarafından bir ortamın (hava, su, toprak) doğal yapısının bozulmasıdır. | Plastiklerin deniz kıyısında birikmesi, nehre zehirli atık karışması. |
Gıda İsrafı | Güvenli ve besleyici gıdaların tarladan sofraya kadar ya da evlerde tüketilmeden çöpe atılması veya değerini kaybetmesidir. | Fazla alınıp bayatlayan ekmeklerin ya da yemeklerin çöpe dökülmesi. |
Her çöp bir atıktır; ancak her atık çöp değildir! Plastik, cam, kâğıt ve metal birer atıktır ve geri dönüştürülebilir. Ayrıştırıldıktan sonra hiçbir şekilde kullanılamayacak duruma gelen faydasız ve zararlı kısım ise çöptür.
2. Yaşam Döngüsü Analizi (YDA)
Bir ürünün sadece kullanıldığı anı değil, doğduğu andan yok olduğu ana kadar geçen bütün çevresel etkilerini inceleyen bilimsel değerlendirme yöntemine Yaşam Döngüsü Analizi (YDA) denir.YAŞAM DÖNGÜSÜ ANALİZİ (YDA)
│
┌────────────────────────────────┼────────────────────────────────┐
▼ ▼ ▼
1. HAM MADDE ELDESİ 2. ÜRETİM VE MONTAJ 3. TAŞIMA VE DAĞITIM
(Doğadan kaynak çıkarma) (Fabrikada işleme/üretim) (Tüketiciye ulaştırma)[cite: 383]
│ │
└───────────────────────────────┬─────────────────────────────────┘
▼
4. KULLANIM AŞAMASI
(Tüketicinin tüketmesi)[cite: 383]
│
▼
5. BERTARAF / GERİ KAZANIM
(Geri dönüşüm veya yok etme)[cite: 383]
· YDA Neden Önemlidir?: Bir ürünün doğaya maliyetini (harcanan su, harcanan enerji, oluşan gazlar) anlamamızı ve üretim-tüketim dengesini sağlamamızı mümkün kılar.
3. Atık Yönetim Piramidi (Hiyerarşisi)
Atıklarla mücadelede izlenmesi gereken adımlar en öncelikliden en son seçeneğe doğru piramit şeklinde sıralanır:▲ [ 1. ÖNLEME ] ──► En Öncelikli Seçenek (Atık çıkmasını baştan engelle)
/ \ [ 2. AZALTMA ] ──► Tüketimi ve ambalajı en aza indir
/ \ [ 3. YENİDEN KULLANIM ]──► Tamir et, aynı amaçla tekrar kullan
/ \ [ 4. GERİ DÖNÜŞÜM ] ──► Fabrikada işleyip yeni maddeye dönüştür
/ \ [ 5. GERİ KAZANIM ] ──► Enerji veya yakıt olarak yararlan
/_____\ [ 6. BERTARAF ] ──► En Son Seçenek (Düzenli depolama / yakma)
Piramidin Basamakları ve Tanımları
1. Önleme (En Öncelikli): Malzemenin atık hâline gelmesini baştan önlemek için tedbir almaktır. (Örnek: Alışverişe bez torbayla gitmek, tek kullanımlık ürün almamak.)2. Azaltma: Atık oluşumu tamamen engellenemiyorsa kaynağında miktarını düşürmektir. (Örnek: Gereksiz ambalajlı ürünlerden kaçınmak.)
3. Yeniden Kullanım: Bir ürün veya eşyanın işlevi bozulmadan aynı amaçla tekrar tekrar kullanılmasıdır. (Örnek: Cam kavanozu yıkayıp salça veya baharat için yeniden doldurmak.)
4. Geri Dönüşüm: Atıkların fiziksel/kimyasal işlemlerle yeni bir maddeye veya ürüne dönüştürülmesidir. (Örnek: Atık kâğıtların işlenip yeni defter yapılması.)
5. Geri Kazanım: Atıklardan enerji veya ikincil fayda elde edilmesidir.
6. Bertaraf (En Son Çare): Geri dönüşümü imkânsız olan atıkların doğaya zarar vermeden düzenli depolama sahalarında saklanması veya yakılmasıdır.
4. Ekolojik Ayak İzi ve Su Ayak İzi
İnsanların yaşam tarzlarıyla doğa üzerinde oluşturdukları baskıyı ve tüketim miktarını ölçmek için geliştirilmiş bilimsel göstergelerdir.A) Ekolojik Ayak İzi Nedir?
· Tanım: İnsanların üretim ve tüketim faaliyetleri sonucunda kullandıkları kaynak ve enerjinin yeniden üretilmesi ve ortaya çıkardıkları atıkların etkisiz hâle getirilmesi için gereken biyolojik olarak üretken toprak ve su alanının hesaplanmasıdır.· Neleri Kapsar?: Beslenme, barınma, giyim, enerji kullanımı, ulaşım alışkanlıkları ve üretilen atık miktarını kapsar.
· Kapsam: Yalnızca bir kişi için değil; bir aile, bir okul, bir şehir ya da bir ülke için de hesaplanabilir.
B) Su Ayak İzi Nedir?
· Tanım: Bir ürünün ham maddesinden tüketimine kadar geçen tüm aşamalarında doğrudan ve dolaylı olarak tüketilen toplam temiz tatlı su miktarıdır.· Sadece İçtiğimiz Su Değildir: Yediğimiz gıdaların sulanması, kumaşların boyanması ve sanayi üretiminde harcanan tüm gizli suları kapsar.
Pamuktan üretilmiş sadece 300 gramlık bir tişörtün su ayak izi yaklaşık 2.500 litredir! Bu miktar yaklaşık 131,5 damacana suya eşittir. Kıyafet israfı yapmak, aslında binlerce litre temiz suyu çöpe atmaktır!
Ayak İzimizi Küçülten ve Büyüten Alışkanlıklar Tablosu
Alışkanlık Alanı | Ayak İzini BÜYÜTEN Hatalı Davranışlar PDF | Ayak İzini KÜÇÜLTEN Yeşil Beceriler PDF+ 1 |
Ulaşım | Yakın yerlere bile özel araçla gitmek, sık sık uçağa binmek. | Yürümek, bisiklete binmek, metro ve otobüs kullanmak. |
Beslenme | Fazla yemek yapıp dökmek, ithal ve aşırı paketli gıda tüketmek. | Tabağına yiyeceği kadar almak, yerel ve taze gıdaları tercih etmek. |
Giyim | Modayı körü körüne takip edip sürekli yeni kıyafet almak. | İhtiyaç kadar almak, dayanıklı ürün seçmek, ikinci el veya yeniden kullanım. |
Enerji & Su | Fişleri prizde bırakmak, uzun banyo yapmak, musluğu açık bırakmak. | Kullanılmayan cihazı prizden çekmek, kısa duş almak, tasarruflu armatür takmak. |
Atıklar | Pilleri ve plastikleri normal çöpe atmak, tek kullanımlık ürün almak. | Atıkları cam, kâğıt, plastik ve metal olarak ayrıştırmak, kompost yapmak. |
5. İnsan Kaynaklı Çevre Kirliliği Türleri
Doğal kaynakların plansızca tahrip edilmesi üç temel ortamda kirliliğe yol açar:Kirlilik Türü | Temel Nedenleri PDF+ 1 | Alınması Gereken Önlemler PDF+ 1 |
Hava Kirliliği | • Fosil yakıtların (kömür, petrol) aşırı kullanımı. • Sanayi bacalarından çıkan zehirli gazlar ve egzoz dumanı. • Orman yangınları ve yeşil alanların yok edilmesi. | • Fabrika bacalarına filtre takılması. • Güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerjiye geçilmesi. • Binalara ısı yalıtımı yapılması ve araç egzoz denetimleri. |
Su Kirliliği & Mavi Vatan | • Fabrika atık sularının arıtılmadan akarsu ve denizlere dökülmesi. • Tarımda aşırı kimyasal gübre ve ilaç kullanımı. • Evsel atıkların ve plastiklerin su kaynaklarına atılması. | • Gelişmiş atık su arıtma tesisleri kurmak. • Atık kızartma yağlarını lavaboya dökmemek. • Mavi Vatan'ın deniz ekosistemini korumak için sıkı yasal denetim. |
Toprak Kirliliği | • Vahşi çöp depolama ve kimyasal atıklar. • Yanlış sulama ve aşırı kimyasal tarım ilaçları. • Asit yağmurları ve erozyon. | • Katı atıkların geri dönüşüme kazandırılması. • Organik atıklardan kompost (doğal gübre) üretilmesi. • Bitki örtüsünü ve ormanları korumak. |
6. Tarihten Önemli Çevre Öncüsü: George Perkins Marsh (1801-1882)
· Kimdir?: 19. yüzyılda yaşamış Amerikalı diplomat, düşünür ve modern çevre biliminin kurucularından kabul edilen bilim insanıdır.· Osmanlı Bağlantısı: 1849-1853 yılları arasında ABD'nin Osmanlı İmparatorluğu elçisi olarak İstanbul'da görev yapmıştır.
· En Önemli Eseri: 1864 yılında yayımladığı Man and Nature (İnsan ve Doğa) kitabıdır.
· Kitaptaki Görüşleri: İnsan faaliyetlerinin doğayı nasıl tahrip ettiğini (ormansızlaşma, erozyon, su kaynaklarının kuruması) bilimsel olarak ilk kez ortaya koymuş; doğanın kendini yenileme gücünün sınırsız olmadığını ve insanın üretim-tüketim dengesini koruması gerektiğini savunmuştur.
7. Yazılı Sınavı İçin Kritik Tuzaklar ve Püf Noktaları
Ekli dosyalar
Son düzenleme: