• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Destek Kitabı Cevapları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 117​

1. Sınırlar
Batı sınırı: Meriç Nehri, Türkiye’yle Yunanistan’ın ve Bulgaristan’ın arasında sınır oldu. Batı Trakya, Yunanistan’da kaldı. Bozcaada ve Gökçeada Türkiye’ye; Midilli, Sakız ve Sisam adaları Yunanistan’a; 12 adalar ise İtalya’ya bırakıldı.
• Güney sınırı: Fransa ile yapılan Ankara Antlaşması geçerli sayıldı. Hatay, Fransızlarda kaldı.
2. Kapitülasyonlar
• Irak sınırı: Musul ve Kerkük sorunları nedeniyle çözülemedi. Bu konunun çözümü sonraki dönemlerde Türkiye ile İngiltere arasında yapılacak görüşmelere bırakıldı.
Büyük Millet Meclisinin taviz verilmemesi konusunda ısrarcı olduğu kapitülasyonlar kaldırıldı. Böylece Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı önünde bir engel kalmadı
3. İstanbul’un boşaltılması
Antlaşmanın imzalanmasından 6 hafta sonra İngilizlerin İstanbul’u boşaltmaları kararlaştırıldı.
4. Boğazlar
Boğazlar’ın yönetimi için Milletler Cemiyetinin denetiminde uluslararası
bir komisyon kuruldu.
5. Dış borçlar ve Düyun-u Umumiye
OsmanlI Dönemi’nde kurulmuş olan Düyun-u Umumiye kaldırıldı. OsmanlI Devleti’ne ait dış borçların Osmanlı Devleti’nden ayrılan devletlerle yeni Türk devleti arasında paylaştırılmasına karar verildi.
6. Azınlıklar
Ülkemizdeki azınlıkların tamamı Türk vatandaşı kabul edildi. Ancak Yunanistan bu duruma itiraz edince Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi (değişimi) yapılmasına karar verildi.
7. Yabancı okullar
Osmanlı Dönemi’nde Anadolu’da kurulmuş olan yabancı okulların denetimi Türkiye’ye bırakıldı.
8. Fener Rum Patrikhanesi
9. Savaş tazminatı
Türkiye aleyhine herhangi bir siyasi faaliyette bulunmamak şartıyla varlığı devam ettirildi ancak denetimi Türkiye’ye bırakıldı.
Yunanistan’ın ülkemize verdiği zararlardan dolayı savaş tazminatı ödemesine karar verildi. Yunanistan buna karşılık Edirne’deki Karaağaç bölgesini Türkiye’ye verdi.

Lozan Barış Antlaşması yeni Türk devletinin zaferi oldu. Antlaşma ile Türk milletinin bağımsızlığı resmen belgelendi. Millî Mücadele sona erdi. Antlaşma, uluslararası ilişkilerde yeni Türk devletinin eşit ve onurlu bir devlet olduğunu belgeledi. Lozan Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar geçerliliğini koruyan antlaşmadır. Mustafa Kemal Paşa’nın Lozan Barış Antlaşması ile ilgili değerlendirmesi şöyledir:

Bu antlaşma, Türk milletine karşı yıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Projesi ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir. Mustafa Kemal Atatürk Nutuk, s. 555 (Kısaltılmıştır.).

Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın sözünden hareketle Lozan Barış Antlaşması’nın önemi hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

• Cevap: Lozan Barış Antlaşması, Türk milletinin bağımsızlığını ve egemenliğini tüm dünyaya kabul ettiren bir belge olmuştur.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 118​

Etkinlik

Soru: Harita 3.8’de Lozan Barış Antlaşması ve Sevr Antlaşması’na göre Türk devletinin sınırları verilmiştir. Haritadan ve bilgilerinizden hareketle bu iki antlaşmayı örnekteki gibi karşılaştırınız.

• Cevap:
Sevr ve Lozan Antlaşmalarının Karşılaştırılması

Konu

Sevr Antlaşması’na Göre

Lozan Antlaşması’na Göre

Ermeni Meselesi

Doğuda Ermeni devleti kurulacaktı.

Ermeni Meselesi çözüme kavuştu.

Boğazlar

İtilaf Devletleri’nin denetimine bırakılacaktı.

Uluslararası bir komisyonun denetimine bırakıldı.

Sınırlar

Anadolu topraklarının büyük bir kısmı İtilaf Devletleri’nin denetimine bırakılacaktı.

Büyük ölçüde Misakımillî doğrultusunda çözüme kavuştu.

Kapitülasyonlar

Tüm dünya ülkeleri faydalanabilecekti.

Kapitülasyonlar kaldırılarak ekonomik bağımsızlık sağlandı.

Savaş tazminatı

Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’ne vermiş olduğu zararlardan dolayı savaş tazminatı ödeyecekti.

Yunanistan, Karaağaç bölgesini savaş tazminatı olarak yeni Türk devletine verdi.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 119​

Soru: Konusu Millî Mücadele olan eserlerden hangilerini bildiğinizi belirtiniz.

• Cevap: Nutuk, Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye, Kalpaklılar, Yorgun Savaşçı.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 120​

YORGUN SAVAŞÇI

Osmanlı Devleti’nin mütarekeyi imzalamasından 1920 yılı ortalarına -Millî Mücadele’nin güçlendiği döneme- kadar olan olayları ittihatçı bir Osmanlı yüzbaşısı olan Yüzbaşı Cemil’in hikâyesi üzerinden anlatır. “Yol AyrımT’nda yan karakterlerden biri olarak karşımıza çıkan Cehennem Topçu Cemil, “Yorgun Savaş- çT’nın başkahramanıdır. İstanbul’a geldiğinden beri bir türlü üzerinden atamadığı yorgunluğu sanki dinlendikçe çoğalan Cemil, bir yandan âşık olup evlendiği teyze kızı Neriman ile her şeyi bırakıp uzakta bir köyde yaşamayı isteyecek kadar bıkkın diğer yandan Anadolu’ya geçip Millî Mücadele’ye katılmayı isteyecek kadar cesurdur.

Etkinlik

Soru: Millî Mücadele Dönemi ile ilgili şiir, türkü, hikâye, anı, resim gibi edebiyat ve sanat ürünlerini araştırınız. Bu ürünleri okul panonuzda “Millî Mücadele Dönemi’nde Sanat” başlığı ile paylaşınız.

• Cevap: “Dur Yolcu” şiiri, “İstiklâl Marşı”, “Memleketim” türküsü, “Ateşten Gömlek” romanı ve “İstiklal Savaşı’nda Mermi Taşıyan Kadınlar” tablosu panoda sergilenebilir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 121​

Soru: Aşağıdaki noktalı alanları uygun ifadelerle doldurunuz.

• Cevap: Milli Mücadele Kronolojisi
    28 Eylül 1920'de Kâzım Karabekir öncülüğünde Ermenilere karşı Türk taarruzu başladı.

3 Aralık 1920'de Ermenilerle imzalanan Gümrü Antlaşması ile Doğu Cephesi kapandı.

Güney Cephesi'nde Fransızlara karşı Maraş, Antep, Adana ve Urfa şehirlerinde yerel direniş harekâtı başlatıldı.

Düzenli ordu, Batı Cephesi'nde 6-10 Ocak 1921'de yapılan I. İnönü Muharebesi sonucunda Yunanlara karşı ilk zaferini elde etti.

I. İnönü Muharebesi sonucunda, TBMM Londra Konferansı'na davet edildi. Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması yapıldı. Afganistan ile Dostluk ve İş Birliği Antlaşması yapıldı.

23 Mart-1 Nisan 1921 tarihleri arasında yapılan II. İnönü Muharebesi sonucunda İtalya Akdeniz çevresini boşaltmaya başladı.

Kütahya-Eskişehir Muharebeleri'nin devam ettiği zorlu süreçte Mustafa Kemal Paşa, 15-21 Temmuz 1921'de Maarif Kongresi'ni düzenleyerek eğitim ve öğretim konusunda önemli kararlar alınmasını sağladı.

5 Ağustos 1921'de Mustafa Kemal Paşa başkomutan seçildi.

Mustafa Kemal Paşa, 7-8 Ağustos 1921'de Tekalif-i Milliye Emirleri'ni yayımlayarak düzenli ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için Türk halkından yardım istedi.

23 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Savaşı, Türk ordusunun Millî Mücadele Dönemi'ndeki son savunma savaşı olmuştur.

Sakarya Meydan Savaşı'nın sonrasında Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması ile Güney Cephesi kapandı.

Sakarya Meydan Savaşı'nın sonrasında Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması imzalandı.

26 Ağustos-9 Eylül 1922 tarihleri arasında yapılan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı sonucunda Yunanlar bozguna uğratıldı ve Batı Cephesi kapandı.

11 Ekim 1922'de imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması sonucunda Millî Mücadele'nin silahlı dönemi sona erdi.

24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile Millî Mücadele sona erdi.

Geri