• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Birinci Kitap​

Değerlendirelim​

Aşağıda verilen çalışma yaprağındaki etkinlikleri yönergelere uygun olarak doldurunuz.

Kutulardaki bilgi doğru ise “✔” yanlış ise “X” ile işaretleyiniz.

Cevap:
1759254819910.png

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

1759254842622.png

a) Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünde bahsettiği Türk devletlerine ve topluluklarına örnekler yazınız.
Cevap:

• Kazakistan
  • Kırgızistan
  • Özbekistan,
  • Türkmenistan
  • Azerbaycan
  • Doğu Türkistan
b) Bu Türk devletleri ve topluluklarıyla ortak noktalarımız nelerdir? Yazınız.
Cevap: Ortak tarih, dil, din, kültürel değerler gibi ortak noktalarımız bulunmaktadır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 104-105. Cevapları​

2. Öğrenme Alanı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Birinci Kitap​

1. Aşağıdaki bilgi görselinden hareketle Türkiye’nin mutlak konumunu tarif ediniz.

Cevap:
1759254891167.png

a. Türkiye, ekvatorun kuzeyinde, kuzey yarımkürede yer alıyor.
b. Türkiye; baş meridyenin doğusunda, doğu yarım kürede yer alıyor.

2. Doğu Karadeniz’de dağlar kıyıya paralel uzanır ve Doğu Karadeniz’in arazi yapısı çok engebelidir. Bu durum, yerleşim alanlarını sınırlı hâle getirmiş ve nüfusun kıyı boyunca yoğunlaşmasına neden olmuştur.
Cevap: C) Yer şekilleri

A) Su kaynakları
B) Bitki örtüsü
C) Yer şekilleri
D) İklim

3. Aşağıdaki devletlerden hangisi günümüzde varlığını devam ettiren bağımsız Türk devletlerinden biri değildir?
Cevap: B) Moğolistan

A) Azerbaycan
B) Moğolistan
C) Kazakistan
D) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

4. Ülkemiz Türk dünyasındaki öğrenciler için “Türkiye Bursları” adı altında geniş bir burs programı yürütmektedir. Türk dünyasında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Türk okulları mevcuttur. Kazakistan’da Türk-Kazak Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ise Türk-Kırgız Manas Üniversitesi bulunmaktadır.

Verilen bilgilerden hareketle ülkemizin Türk dünyasıyla hangi alanda iş birliği yaptığını yazınız.
Cevap: İş birliği eğitim alanında yapılmıştır.

Bu iş birliğinin sağlayacağı katkıların neler olabileceğini yazınız.
Cevap: Birbirlerini kültürünü tanımaya katkı sağlar ve aradaki bağları güçlendirir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Birinci Kitap​

5. Aşağıdaki Dünya dilsiz haritası üzerine kıta ve okyanusların isimlerini yazınız.
Cevap:

1759254916374.png

6. Aşağıda Türkiye’nin Dünya üzerindeki mutlak konumunu gösteren coğrafi koordinatlar verilmiştir.

1759254923787.png

Verilen harita incelendiğinde Türkiye ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılamaz?
Cevap: A) Ortalama yüksekliği

A) Ortalama yüksekliği
B) Hangi yarım kürede bulunduğu
C) Ekvator’a göre konumu
D) En doğusu ile en batısı arasındaki zaman farkı

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108​

TÜRKİSTAN’DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİNİN MEDENİYETİMİZE KATKILARI

Soru: Göktuğ’un ailesi geçimini mera hayvancılığından sağlamaktadır. Ancak yaşadıkları yerde nüfus arttığı için meralar yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple aile, başka bir yere göç edecektir. Mera hayvancılığına devam etmek isteyen bu aile, aşağıdaki görsellerde verilen yerlerden hangisine göç etmelidir? Düşüncelerinizi nedenleriyle söyleyiniz.

• Cevap: Göktuğ’un ailesi Görsel 3.4’teki yeşil ve geniş alanlara göç etmelidir. Çünkü burada mera hayvancılığı için uygun otlaklar vardır.
Soru: Sizce insanlar göç edecekleri yerlerde hangi özelliklerin bulunmasını isterler? Düşüncelerinizi paylaşınız.

• Cevap: İnsanlar göç edecekleri yerde su kaynakları, verimli topraklar, iş imkânı ve güvenlik olmasını isterler.

Son düzenleme:

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109​

Soru: Aşağıdaki genel ağ haberini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Soru: Yörükler göç ettikleri yerlerde barınma beslenme temizlik eğitim gibi ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilirler? Bu ihtiyaçları karşılarken ne gibi sorunlar yaşayabilirler?

• Cevap: Yörükler çadırda kalır, hayvanlarından süt, yoğurt, peynir yaparak beslenirler. Ancak sağlık, eğitim ve temizlikte zorluk yaşarlar.
Soru: Eğer günlük hayatınızda düzenli aralıklarla yer değiştirmek zorunda kalsaydınız bu durum sosyal yaşamınızı nasıl etkilerdir?

• Cevap: Sürekli yer değiştirmek arkadaşlıkları zorlaştırır ve eğitimimi aksatırdı.
Soru: Böyle bir yaşam tarzınız olsaydı yerleşik hayata geçmek ister miydiniz? Düşüncelerinizi söyleyiniz.

• Cevap: Evet, yerleşik hayata geçmek isterdim. Çünkü düzenli bir yaşam daha rahattır.

Son düzenleme:
Geri