• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Birinci Kitap​

Değerlendirelim​

Aşağıda verilen çalışma yaprağındaki etkinlikleri yönergelere uygun olarak doldurunuz.

Kutulardaki bilgi doğru ise “✔” yanlış ise “X” ile işaretleyiniz.

Cevap:
1759254819910.png

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

1759254842622.png

a) Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünde bahsettiği Türk devletlerine ve topluluklarına örnekler yazınız.
Cevap:

• Kazakistan
  • Kırgızistan
  • Özbekistan,
  • Türkmenistan
  • Azerbaycan
  • Doğu Türkistan
b) Bu Türk devletleri ve topluluklarıyla ortak noktalarımız nelerdir? Yazınız.
Cevap: Ortak tarih, dil, din, kültürel değerler gibi ortak noktalarımız bulunmaktadır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 104-105. Cevapları​

2. Öğrenme Alanı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Birinci Kitap​

1. Aşağıdaki bilgi görselinden hareketle Türkiye’nin mutlak konumunu tarif ediniz.

Cevap:
1759254891167.png

a. Türkiye, ekvatorun kuzeyinde, kuzey yarımkürede yer alıyor.
b. Türkiye; baş meridyenin doğusunda, doğu yarım kürede yer alıyor.

2. Doğu Karadeniz’de dağlar kıyıya paralel uzanır ve Doğu Karadeniz’in arazi yapısı çok engebelidir. Bu durum, yerleşim alanlarını sınırlı hâle getirmiş ve nüfusun kıyı boyunca yoğunlaşmasına neden olmuştur.
Cevap: C) Yer şekilleri

A) Su kaynakları
B) Bitki örtüsü
C) Yer şekilleri
D) İklim

3. Aşağıdaki devletlerden hangisi günümüzde varlığını devam ettiren bağımsız Türk devletlerinden biri değildir?
Cevap: B) Moğolistan

A) Azerbaycan
B) Moğolistan
C) Kazakistan
D) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

4. Ülkemiz Türk dünyasındaki öğrenciler için “Türkiye Bursları” adı altında geniş bir burs programı yürütmektedir. Türk dünyasında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Türk okulları mevcuttur. Kazakistan’da Türk-Kazak Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ise Türk-Kırgız Manas Üniversitesi bulunmaktadır.

Verilen bilgilerden hareketle ülkemizin Türk dünyasıyla hangi alanda iş birliği yaptığını yazınız.
Cevap: İş birliği eğitim alanında yapılmıştır.

Bu iş birliğinin sağlayacağı katkıların neler olabileceğini yazınız.
Cevap: Birbirlerini kültürünü tanımaya katkı sağlar ve aradaki bağları güçlendirir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Birinci Kitap​

5. Aşağıdaki Dünya dilsiz haritası üzerine kıta ve okyanusların isimlerini yazınız.
Cevap:

1759254916374.png

6. Aşağıda Türkiye’nin Dünya üzerindeki mutlak konumunu gösteren coğrafi koordinatlar verilmiştir.

1759254923787.png

Verilen harita incelendiğinde Türkiye ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılamaz?
Cevap: A) Ortalama yüksekliği

A) Ortalama yüksekliği
B) Hangi yarım kürede bulunduğu
C) Ekvator’a göre konumu
D) En doğusu ile en batısı arasındaki zaman farkı

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları İkinci Kitap​

Soru: Merhaba arkadaşlar, ben Deniz Eymen (Görsel 4.1 ). Aşağıdaki panoda, Sosyal Bilgiler dersinde öğrendiğimiz bazı kavramlar yer almaktadır. Bu kavramlar arasından demokrasinin niteliklerini belirleyiniz ve verilen kavram haritasını tamamlayınız.(Görsel 4.2).

Soru: Deniz Eymen ve sınıf arkadaşlarının tahtaya yazmış olduğu kavramlardan demokrasi ile ilgili olanları aşağıdaki kavram haritasına yazınız.

Katılımcılık
Eşitlik,
Milli Egemenlik,
Çoğulculuk,
Hukukun üstünlüğü,
Özgürlük

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları İkinci Kitap​

Tarihimizde demokrasiyle ilgili önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerin bazıları ülkemizde millî bayram olarak kutlanmaktadır. Aşağıda bu bayramlarla ilgili görseller ve tarihler yer almaktadır.

Soru: Her bir görselin altındaki boşluğa ilgili millî bayramın adını yazınız.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Cumhuriyet Bayramı
Soru: Millî bayram olarak kutladığımız bu günlerde hangi önemli olaylar yaşanmıştır? Yazınız.

• Cevap: 23 Nisan 1920’de TBMM açıldı, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi.

Soru: Bu gelişmeler ülkemizin demokratik hayatını nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.

• Cevap: Bu gelişmeler halkın yönetime katılmasını sağladı ve demokrasiyi güçlendirdi.
Soru: TC. Millî Eğitim Bakanlığının desteği ile yürütülen Meslekî Eğitim İş Birliği Projesi’ni inceleyiniz.

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türk Tekstil Vakfı (TTV) iş birliğinde mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında tekstil sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek, mezunlarının istihdamına destek olmak ve sektörün rekabet kabiliyetini yükseltmek amacıyla “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Soru: Sivil toplum kuruluşlarının, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen projeler I üretmesinin topluma ne gibi katkıları olabilir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

• Cevap: Sivil toplum kuruluşları bu tür projelerle gençlere iş imkânı sağlar, meslek edinmelerine yardımcı olur ve toplumun gelişmesine katkıda bulunur.
Soru: Medyanın kamuoyu oluşturmadaki rolü ile ilgili haber örneğini inceleyiniz.

Erdoğan’ın çağrısı karşılık buldu

“…Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 00.24’te canlı yayına bağlanarak ‘Bu gelişme, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın kalkışma hareketidir. Bu hareket, malum yapıya ait paralel yapılanmanın teşvik ettiği ve üst akıl tarafından yönlendirilen bir girişimdir.’ ifadelerini kullandı. Erdoğan, milletini darbecilere karşı durmak için meydanlara çağırdı. Bu çağrı üzerine Türk halkı sokaklara çıkarak tepki gösterdi…

Soru: Verilen örnekten hareketle medyanın (radyo, televizyon, genel ağ, gazete vb.) kamuoyu oluşturma üzerindeki etkisi hakkında düşüncelerinizi ifade ediniz.

• Cevap: Medya insanlara hızlı bilgi verir, halkı yönlendirir ve toplumu ortak bir amaç etrafında birleştirir.

Geri