• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ 1. Dönem 2. Yazılı Çözüm Videoları
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

6. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 98. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
ETKİNLİK

Adı
: Kültürel Değişimde Ulaşım ve İletişim
Amacı: Kültürel değişimi belirleyebilme
Beceri: Yapılandırma
Süre: 1 ders saati

Yönerge:

Soru: Ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ile çevrim içi platformların yaygınlaşmasının kültürel değişime etkileridir.

Yemek Kültürüne

Yabancı fast-food yiyecekler yaygınlaşmış, geleneksel yemeklerle birlikte tüketilmeye başlanmıştır.

Günlük Hayata

Telefon, internet ve sosyal medya sayesinde iletişim hızlanmış, alışveriş ve bankacılık çevrim içi yapılmaya başlanmıştır.

Eğitim Öğretime

EBA, çevrim içi dersler ve dijital eğitim platformları kullanılarak uzaktan eğitim yapılmaktadır.

Dil Yapısına

Yabancı kelimeler dile girmekte, sosyal medyada kısaltmalar ve yabancı terimler yaygınlaşmaktadır.

Ekonomik Faaliyetlere

E-ticaret gelişmiş, dijital pazarlama ve online alışveriş ekonomik hayatın önemli bir parçası olmuştur.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 99. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Şemadaki ifadelerden bazıları doğru, bazıları yanlıştır. En üstteki ifadeden başlayıp, verdiğiniz cevapları takip ederek doğru çıkışa ulaşınız.

• Cevap: 5. Çıkış.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 100. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Günlük hayatta karşılaştığınız bir sorunu belirleyiniz ve bu sorunu çözmek için nasıl bir ürün icat edebileceğinizi açıklayınız.

• Cevap: Okul çantaları çok ağır. Hafifleyen, tekerlekli bir akıllı çanta icat edebilirim. Bu çanta ders programına göre ağırlığı ayarlar.
Soru: İcadınızın size ait olduğunu nasıl belgeleyebilirsiniz?

• Cevap: İcadımı belgelemek için patent alırım.
Soru: Buluş sahibinin haklarının korunması neden önemli olabilir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.

• Cevap: Çünkü hakları korunmazsa buluşlarını başkaları izinsiz kullanabilir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 101 Sayfa Cevapları Meb Yayınları​

Soru: Asım Bey, fikrî mülkiyet haklarım araştırmaya nasıl karar vermiştir ve yaşadığı haksızlık sonrasında hangi önlemleri almıştır?

• Cevap: Asım Bey, hikâyesi izinsiz paylaşıldığı için fikrî mülkiyet haklarını araştırmaya karar vermiştir. Daha sonra avukatına dava açması için yetki vermiştir.

Soru: Hikâye veya roman yazmak ya da şarkı bestelemek gibi bir idealiniz olsaydı hangi türde eserler oluşturmayı tercih ederdiniz?

• Cevap: Ben macera türünde hikâyeler yazmak isterdim.

Soru: Oluşturduğunuz bu eserlerin fikrî mülkiyet haklarını nasıl koruyacağınız hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz? Açıklayınız.

• Cevap: Hayır, yeterli bilgiye sahip değilim ama araştırarak öğrenebilirim.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 102. Sayfa Cevapları Meb Yayınları​

Bir fikir veya sanat eserini özgün bir biçimde oluşturan kişinin bu eserden doğan tüm haklarına telif hakkı denir. Telif hakkının ne olduğu, nasıl kullanılacağı, kimlerin kullanacağı ve hak ihlallerine karşı ne gibi yaptırımlar uygulanacağı gibi bilgiler Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yer almaktadır.

Soru: Telif süreçleriyle ilgili araştırıp bulduğunuz ve bilgi toplamada kullanabileceğiniz yazılı, görsel ya da dijital kaynakları yazınız.

• Cevap: Ansiklopediler, internet siteleri, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın web sitesi, belgeseller ve eğitim videoları.

Soru: Bu kaynaklardan elde ettiğiniz bilgilere göre aşağıdaki sorulan cevaplayınız:
Soru: Telif hakkı ile eser sahibine tanınan maddi ve manevi haklar nelerdir?

• Cevap: Telif hakkı, eser sahibine hem maddi hem de manevi haklar tanır.

Soru: Telif hakkı neden gereklidir ve eser sahibi telif hakkından kaç yıl yararlanabilir?

• Cevap: Telif hakkı, eseri korumak için gereklidir. Eser sahibi ölümünden sonra 70 yıl yararlanır.

Soru: Bir fikir ve sanat ürününün eser olarak kabul edilip koruma altına alınabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

• Cevap: Eserin özgün ve sahibine ait olması gerekir.

Soru: Telif hakkı ile koruma altına alınabilecek eser çeşitleri nelerdir?

• Cevap: Kitaplar, filmler, müzikler, resimler gibi eserler korunabilir.

Soru: Telif hakkından yararlanabilmek için esere tescil belgesi almak gerekli midir?

• Cevap: Hayır, tescil belgesi almak zorunlu değildir ama faydalıdır.

Soru: Telif hakkı ihlali durumunda başvurulacak kurumlar hangileridir?

• Cevap: Kültür ve Turizm Bakanlığına veya mahkemelere başvurulabilir.

Geri