• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Ders Notu 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERS NOTU: GRUPLAR VE ROLLERİMİZ

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz
Gruplar ve Rollerimiz

1. Grup ve Rol Kavramları
Grup Nedir?
• Grup, ortak görüşlere, çıkarlara ve hedeflere sahip bireylerin oluşturduğu topluluktur.
• Toplum içinde ortak hedef ve değerleri olan insanlar grupları oluştururlar.
• İçinde yer aldığımız ilk grup ailemizdir.
• Gruplara örnek olarak aile, okul, akrabalar, sınıf, futbol takımı veya tiyatro ekibi gösterilebilir.
• Bazı gruplar kalıcıdır (örneğin aile), bazıları ise geçici olabilir (örneğin proje grubu).
Rol Nedir?
• Rol, bir işte bir kimsenin üstüne düşen göreve denir.
• Rol, bireyin bir grup veya topluluk içindeki görev ve sorumlulukları olarak tanımlanabilir.
• İnsanların üyesi olduğu gruplarda belirli rolleri vardır.
Örnek: Aile içinde çocuk, okulda öğrenci, sınıfta sınıf başkanı, spor takımında oyuncu rolünü üstlenebiliriz.
• Rollerimiz, içinde bulunduğumuz gruba göre değişebilir ve çeşitlilik gösterebilir.

2. Rollerin Kazanılması ve Değişimi

• Her birey doğduğu andan itibaren toplum içinde belli bir role sahip olmaktadır.
• Kişilerin rolleri, doğdukları andan başlayarak yaşamları boyunca içinde bulundukları sosyal ortama ve zamana bağlı olarak sürekli değişebilmektedir.
a. Doğuştan Sahip Olunan Roller
• Rollerimizin bir kısmına doğuştan sahip olabiliriz.
• Bu rollerimiz biyolojik özelliklerimizden kaynaklanır ve bunları seçme imkânımız yoktur.
Örnekler: Evlat, kardeş, torun, kuzen olma rolleri.
b. Sonradan Kazanılan Roller
• Bazı rollerimizi ise isteyerek, çalışarak ve başarı göstererek sonradan elde edebiliriz.
Örnekler: Sınıf başkanı olmak, takım kaptanı olmak, solist olmak, oyuncu olmak.
c. Aynı Anda Birden Fazla Rol
• Toplum içinde bir kişi aynı anda farklı rollere sahip olabilir.
• Birden çok grupta yer aldığımız için aynı anda birden fazla role sahip olabiliriz.
Örnek: 12 yaşındaki İdil, aile içinde evlat, kardeş, abla ve torun gibi roller üstlenebilir.

3. Hak ve Sorumluluklarımız
İçinde yer aldığımız gruplara ve üstlendiğimiz rollere göre çeşitli haklarımız ve sorumluluklarımız vardır. Rollerimiz bize haklar verebileceği gibi sorumluluklar da yükleyebilir.
a. Hak Nedir?
Hak: Hukuk düzeninin kişilere tanımış olduğu yetkiye denir.
• Hak, bireylerin sahip oldukları yetki, avantaj veya özgürlüklerdir.
• Haklar, bireyin grup içindeki ihtiyaçlarını ve özgürlüklerini korur.
• Gruplarda bize sağlanan haklarımızı bilmemiz önemlidir.
Örnekler: Güvenli bir ortamda yaşamak, kendine ait bir odaya sahip olmak, nitelikli eğitim almak, sınıf başkanlığı seçiminde oy kullanmak/aday olmak, aile içinde karar alınırken fikirlerini söylemek.
b. Sorumluluk Nedir?
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir.
• Sorumluluk, bir birey veya grubun üstlendiği görevlerin gerekliliklerini yerine getirmesidir.
• Sorumluluklar, grup içinde düzeni sağlamak ve grup hedeflerine ulaşmak için önemlidir.
Örnekler: Odasını temiz tutmak, öğretmenini dinlemek, derslere zamanında gelmek, takım oyununa katkı sağlamak, ev işlerinde annemize yardım etmek, okul kurallarına uymak.

4. Farklı Gruplarda Roller ve Sorumluluklar Örnekleri

Grubun AdıRolSorumluluk
AileEvlat, Çocuk, Kardeş, Ağabey, TorunOdasını temiz ve düzenli tutmak, Ev işlerinde yardım etmek, Aile üyelerine saygı göstermek.
Okul/SınıfÖğrenci, Sınıf Başkanı, NöbetçiSınıf kurallarına uymak, Öğretmenini dinlemek, Verilen görevleri zamanında yapmak, Derslere zamanında gelmek.
Futbol TakımıKaleci, Oyuncu, Takım KaptanıTakım oyununa katkı sağlamak, Disiplinli şekilde antrenmanlara katılmak, Antrenörün taktiklerine uymak.
KoroSolistProvalara düzenli olarak katılmak, Koro üyeleri ile uyum içinde çalışmak.
ArkadaşlıkArkadaş, Oyun arkadaşı, Dost, Ara bulucuOyun oynarken kurallara uymak, Arkadaşlarına karşı saygılı davranmak

Geri