• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 146​

Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Zigguratlar tahıl deposu olarak kullanılmıştır. Sümerler, depolara gelen ürünleri kayıt altına almak için kullandıkları işaretleri zamanla geliştirerek çivi yazısını icat etmişlerdir. Yazının icadıyla tarihî devirler başlamıştır.

Zigguratların son katı rasathane (gözlemevi) olarak kullanılmıştır. Sümerler, Ay’ın hareketlerini gözlemleyerek dünyanın bilinen ilk ay takvimini yapmışlardır.

Zigguratların orta katları tapınak ve okul olarak değerlendirilmiştir. Sümerler; matematik, geometri, tıp gibi bilimlerle de ilgilenmişlerdir.

Anadolu, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu uygarlıklardan biri de başkenti Çorum yakınlarındaki Hattuşa (Boğazköy) olan Hititlerdir. Hititler, hiyeroglif ve çivi yazısı kullanmışlardır. Hitit kralları, yıl boyunca yaptıklarını kral yıllıklarına yazdırmışlardır. Bu yıllıklar, tarih yazıcılığının başlangıcı kabul edilmektedir. Hititler, Mısırlılarla yapmış oldukları savaş sonucunda tarihin ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşması’nı imzalamışlardır.

Soru: Sümerler ve Hititlerin kültürel mirasa katkıda bulunduğu ortak alan aşağıdakiler- den hangisidir?

A) Astronomi
B) Hukuk
C) Matematik
D) Tarih
  • Cevap: D
Soru: Hititlerle ilgili verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Yazılı eserler bırakmışlardır.
B) Ülke yönetimini tek bir merkezde toplamışlardır.
C) Farklı bir medeniyetle askerî mücadeleye girmişlerdir.
D) Yazının Mısır coğrafyasında yayılmasına katkıda bulunmuşlardır.

• Cevap: D

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 147​

Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve soruyu cevaplayınız.

Japonya’da bulunan Hiroşima Barış Anıtı (Görsel 3.47), 6 Ağustos 1945’te atom bombasının patladığı alanda ayakta kalan tek yapıdır. Somut olan kültürel mirası temsil eden harap betonarme yapı, gelecek nesillere aktarılması gerekli görülerek koruma altına alınmıştır. Hiroşima Barış Anıtı, dünya barışının keskin ve güçlü bir sembolüdür.

Dabkeh (dabki), Filistin’de geleneksel nefesli çalgılar ve popüler şarkıların eşlik ettiği ünlü bir grup dansıdır (Görsel 3.48. Sosyal bir aktivite olan dabkeh; festivaller, kutlamalar, düğün, mezuniyet gibi etkinliklerde gerçekleştirilir. Filistinlilerin çoğu dabkeh dansını bilir ve sevinçlerini aileleri, arkadaşları ve komşularıyla bu dans yaparak paylaşırlar. Eşlik eden şarkıların sözleri yerel lehçelerdedir ve cesaret, güç, sevgi gibi duyguları ifade eder. Dabkeh, kültürel kimliği ifade etmenin, çeşitli kutlamaların ve sosyal bağları kuvvetlendirmenin bir yoludur.

Safranbolu evleri (Görsel 3.49); yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan, Türk kent kültürünün günümüzde yaşanmasına katkıda bulunan önemli değerlerimizdendir. İlçe merkezinde yaklaşık iki bin geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Safranbolu evleri, Türk gelenekleri ve yaşam tarzı hakkında bilgi vermektedir. Ayrıca üstün sanat zevki ve incelikli ahşap işçilikleriyle de yüzyıllara meydan okumaktadır.

Soru: Yukarıda verilen somut ve somut olmayan kültürel miras öğelerinden hareketle ortak kültürel mirasın önemini açıklayınız.

• Cevap:
Tarihte yaşanan olayları gelecek nesillere aktarır.
Dünya barışına katkı sunar.
Kültürel kimliği ifade etmeyi sağlar.
İnsanlar arasında sosyal bağları kuvvetlendir.
Sevgi, cesaret, güç gibi duyguları ifade eder.
Kültürlerin günümüze aktarılmasına ve günümüzde yaşanmasına katkı sağlar.

Geri