sosyal bilgiler 2.ünite 6.sınıf

kok turk devletinin destanı nedir

• goc destanı

Kullanılan: 0 0.0%
  • bilmiyorum ama ogrenecegim

Kullanılan: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    8
  • Anket kapatılmış .

amine erdogan

Üye
Üye
ORTA ASYADA KURULAN İLK TÜRK DEVLETİ HAIRLIK CALISMASI : Geçmiş dönemlerde insanlar , bir bölgeyi yerleşim yeri olarak tercih ederken nelere dikkat etmiş olabilirler ? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya olarak bilinmektedir .Türkler doğuda Kingan dağları , batıda Hazar Denizi ,güneyde Hindukuş Dağları ve Karanlık Dağları , kuzeyde ise Sibirya ' ya kadar uzanan coğrafi alanda devletler kurarak yaşamıştır.

oğuz kaan destanında oğuz kaanın soyledigi sozler şunlardır :

Ben sizlere oldum kaan
Alalım yay ile kalkan
Talih olsun bize nişan
Biz bozkurt gibi haykıran!

Demir kargılarınız orman olsun
Av yerinde yaban eşekleri yürüsün
Daha deniz daha ırmak
Gün başımızda tuğ ,gök çadır olsun.

hun devletini teoman yonetmistir
kök turk devletini bümin kaan ve kardesi istemi yabgu ile birlikte ikili yonetimle yonetmistir.
2.kok turk devletini ilk önce bilge kaan sonra ise kardesi tül tigin yönetmistir.{
/uygur devletini kutluk bilge kül kaan kurmustur

İlk türk devletleri :
1.BÜYÜK ASYA HUN DEVLETİ
2.KÖK TÜRK DEVLETİ
3.2.KÖK TÜRK DEVLETİ
4.UYGUR DEVLETİ

1.BÜYÜK ASYA HUN DEVLETİ :

OĞUZ KAAN DESTANI yandaki linkten oğuz kaan destanına bakabilirsiniz { sınavda çıkabilir /

bilinen ilk türk devleti asya hun devletidir. Orta Asya 'da Hunlar tarafından kuruldu. Devletin bilinen ilk hukumdarı teomandır .Çinliler hun devletinden korunmak için çin seddini insa ettiler. Teoman dan sonra metehan bey olmustur .hunlular en parlak donemlerini metehan la geçirmislerdir. Çin vergiye bağlandı.İpek yolu ele geçirdiler.Devlet 2 ye ayrıldı kuey ve güney olmak üzere 2 ye ayrıldılar.Kuzey hunluları Siyenpiler ,Guney hunluları cinliler yok ettiler.Hayvancılık hunlularda çok önemliydi.Hunlular hayatını kaybedenler icin yuğ adı verilen cenaze törenleri düzenlenir ardından ağıtlar yakılırdı.

2.kök türk devleti :

Ergenekon Destanı yandaki lınkten ergenekon destanı na bakabilirsiniz { sınavda çıkabilir /