Hatice Yılmazer kullanıcısının son içeriği

1. H

Ders Notu Toplumsal Hayatta Karşılaşılabilecek Problemlere Çözüm Üretme Özeti

TOPLUMSAL HAYATTA KARŞILAŞILABİLECEK PROBLEMLERE ÇÖZÜM ÜRETME DERS NOTU İnsanlar günlük yaşamlarında evde, okulda, sokakta veya farklı ortamlarda çözülmesi gereken pek çok durumla karşılaşabilirler. Günlük hayatta karşımıza çıkan ve çözülmesi gereken bu tür durumlara problem denir. Bireysel...
  2. H

Ders Notu Sosyal Bilimlerin Çalışma Alanları Özeti

SOSYAL BİLİMLERİN ÇALIŞMA ALANLARI DERS NOTU Sosyal bilimler; insanların toplum içinde nasıl yaşadığını, birbirleriyle nasıl ilişki kurduğunu ve bu ilişkilerin bireyler, toplumlar ile dünya üzerindeki etkilerini nesnel, sistemli ve düzenli bir bakış açısıyla inceleyen bilim alanıdır. Sosyal...
  3. H

Ders Notu Bilimsel ve Teknolojik Gelişmelerin Gelecekteki Hayata Etkisi Özeti

BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN GELECEKTEKİ HAYATA ETKİSİ DERS NOTU TEMEL KAVRAMLAR İnsanlık tarihi, insanların merak ve keşfetme duygusuyla şekillenen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yaşandığı uzun bir yolculuktur. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşamı kolaylaştırmak için...
  4. H

Ders Notu Ekonomik Gelişmişlik ile Üretim, Dağıtım ve Tüketim Arasındaki Döngü Özeti

EKONOMİK GELİŞMİŞLİK İLE ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM ARASINDAKİ DÖNGÜ DERS NOTU Ekonomik Gelişmişlik Nedir? Ekonomik gelişmişlik, sadece bir ülkenin gelir düzeyinin artması demek değildir; aynı zamanda toplumun yaşam koşullarının iyileşmesi, eğitimli insan sayısının artması, sağlık...
  5. H

Ders Notu Milli Kalkınma Hamleleri Özeti

MİLLÎ KALKINMA HAMLELERİ DERS NOTU Millî Kalkınma Nedir? Bir milletin kendi imkânlarını (insan ve doğa kaynaklarını) kullanarak siyasal, sosyal, askerî, ekonomik ve teknolojik alanlarda gelişmesi ve çağın gerektirdiği seviyeye ulaşmasıdır. 📌 DİKKAT: Atatürk'ün de belirttiği gibi "Siyasi...
  6. H

Ders Notu Demokrasinin Uygulanma Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar Özeti

DEMOKRASİNİN UYGULANMA SÜRECİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR DERS NOTU Demokrasi, tüm bireylerin ekonomik ve sosyal durumlarına bakılmaksızın eşit kabul edildiği, halkın çoğunluğunun özgürce seçtiği kişiler tarafından yönetildiği bir sistemdir. Ancak demokrasi sadece sandığa gidip oy vermek değil...
  7. H

Ders Notu Ülkemizde Demokrasinin Gelişimi Özeti

DEMOKRASİNİN SERÜVENİ VE ÜLKEMİZDE GELİŞİMİ Demokrasi sözcüğü, Eski Yunancadaki “demos” (halk) ve “kratos/kratia” (iktidar) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir ve "halkın iktidarı" anlamına gelir. Demokrasi sadece bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda eşitlik ve özgürlüğe dayanan bir...
  8. H

Ders Notu Türkiye Cumhuriyeti'nin Yönetim Yapısı Özeti

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN YÖNETİM YAPISI Devletin temel işleyişini sağlayan yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç ana gücü (kuvveti) bulunmaktadır. Bu üç unsur, birbirini dengeleyerek ülkemizde adil, düzenli ve demokratik bir yönetimin oluşmasını sağlar. 📌 HAP BİLGİ: Devlet güçlerinin...
  9. H

Ders Notu Türkiye Cumhuriyeti'nin Nitelikleri Özeti

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN NİTELİKLERİ DERS NOTU Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren ve vatandaşların temel haklarını bildiren temel yasaya "Anayasa" denir. Türkiye Cumhuriyeti, şu an 1982 Anayasası kurallarına göre...
  10. H

Ders Notu Osmanlı Kültür ve Medeniyeti Özeti

OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ DERS NOTU YÖNETİM ANLAYIŞI VE DİVAN-I HÜMAYUN Osmanlı Devleti, küçük bir uç beyliğinden cihan devletine dönüşürken yönetim sistemini her zaman devletin ihtiyaçlarına göre şekillendirmiştir. Yönetim, daha kolay idare edebilmek için merkez ve taşra yönetimi olmak...
  11. H

Ders Notu Avrupa'daki Gelişmelerin Osmanlıya Etkileri Özeti

AVRUPA'DAKİ GELİŞMELER VE OSMANLI DEVLETİ'NE ETKİLERİ DERS NOTU Osmanlı Devleti, 15. ve 16. yüzyıllarda dünyanın en güçlü devletlerinden biriyken, Avrupa'da yaşanan bazı önemli gelişmelerin gerisinde kalmış ve zamanla bu üstünlüğünü kaybetmiştir. Peki, Avrupa'da neler oldu ve Osmanlı bu duruma...
  12. H

Ders Notu Osmanlı Devleti'nin Cihan Devleti Olmasını Sağlayan Politikalar Özeti

OSMANLI DEVLETİ’NİN CİHAN DEVLETİ HÂLİNE GELMESİNİ SAĞLAYAN POLİTİKALAR DERS NOTU 1. ANADOLU'NUN DURUMU VE OSMANLI BEYLİĞİ'NİN KÖKENİ Anadolu'nun kapıları 1071 Malazgirt Zaferi ile Türklere açılmıştı. Ancak 1243 Kösedağ Savaşı’nda Türkiye Selçuklu Devleti'nin Moğollara yenilmesiyle...
  13. H

Ders Notu Bölgesel ve Küresel Sorunların Çözümünde Ülkemizin Rolü Özeti

BÖLGESEL VE KÜRESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ÜLKEMİZİN ROLÜ DERS NOTU Günümüzde devletler yalnızca kendi sınırları içinde değil, uluslararası alanda da çeşitli problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. İnsan hayatını doğrudan etkileyen, ekonomik ve sosyal zorluklara yol açan bu problemler etki...
  14. H

Ders Notu Küreselleşmenin İnsan ve Toplum Hayatına Etkileri Özeti

KÜRESELLEŞMENİN İNSAN VE TOPLUM HAYATINA ETKİSİ Küreselleşme; dünyadaki ülkelerin, toplumların ve bireylerin ekonomi, kültür, sağlık, iletişim ve teknoloji gibi alanlarda birbirine yaklaşması, bütünleşmesi ve adeta "dev bir köye" dönüşmesi sürecidir. Küreselleşmenin Etkilediği Ana Alanlar...
  15. H

Ders Notu Millî Meseleler Karşısında Türk Toplumunun Tutum ve Davranışları Özeti

MİLLÎ MESELELER KARŞISINDA TÜRK TOPLUMUNUN TUTUM VE DAVRANIŞLARI Milletimiz geçmişten günümüze kadar karşılaştığı zorlukları, başarıları ve sevinçleri hep birlikte göğüslemiştir. Bu durum bizim ne kadar güçlü bir "millî kimliğe" sahip olduğumuzu gösterir. Şimdi bu konunun en önemli detaylarına...
Geri