• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Yaşadığınız Yerde Yapılan El Sanatlarından Hangisi ya da Hangileri İlginiz Çekiyor ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zgn53
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

zgn53

dalgınım ve yalnızım
Üye
Yaşadığınız Yerde Yapılan El Sanatlarından Hangisi ya da Hangileri İlginiz Çekiyor ? Neden

Geleneksel el sanatları ülkemizde maddi ve manevi değerleri arasında yer almaktadır . Halıcılık , oymacılık , ahşap işlemecliğ i, taş işlemeciliği gibi birçok geleneksel el sanatları bulunur . Yaşadığım yerde yapılan el sanatlarından ilgimi en çok halı dokumacılığı çekmektedir . Halı dokuma çok emek gerektiren ve işçiliği zor olan bir el sanatıdır . Önce halı dokumaya başlamadan önce yün eğrilir , daha sonra yünlerden ipler çıkarılır ve o ipler bir farklı renklerde boyatılır ve bir top halini alır .

Halı dokumak için önce tezhah kurulur . Daha sonra tezhagın başına top şeklindeki sarılmış çeşitli renklerdeki ipler asılır ve daha sonra halı dokumaya başlanır .

Halı dokurken her renkten bir ilmek atılır ve halıya istediğimiz şekli vermek de bizim elimizdedir . İstersek o halıya dokuma yaparak farklı desenler verir ve farklı modeller ortaya çıkarabiliriz Halı dokuma belli bir zamanı da gerektirir . Örneğin iki kişi bir halıyı el emeği ile dokuduğu için bir ayda bir buçuk ayda dokuyabilir ve daha sonra dokunan halı kesilir , kenarları düzeltilir ve bu halılar ya satışa çıkarılır ya da evlenecek genç kızlara ya da erkeklere çeyiz hediyesi olarak saklanır . El emeğine dayanan bir dokuma olduğu için evde dokunan halılar üzerinden uzun yıllar geçse de kısa sürede bozulmaz . Eve farklı bir renk katar ve evi daha da güzelleştirir . Bunun yaşadığım yörede en çok halı dokumacılığı dikkatimi çekmektedir . Ayrıca halının farklı hikayeleri de vardır . Mesela halı dokuyan genç bir kız sevdiğini ailesine demeye çekindiği için sevgisini halısına dokurmuş ve halı üzerinden o kişinin aşık olduğu anlaşılırmış . Bununla ilgili de çeşitli hikayeler vardır .

Geri