• Benim Hocam Ortaokul Videoları

    ✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Ülkemizin Kaynakları: Sanayi Bitkileri

Ülkemizin Kaynakları: Sanayi Bitkileri Zahmet Edip İndirmeyin Altta Verdim Hepsi

SANAYİ BİTKİLERİ

ŞEKER PANCARI :
→ Kıyı Bölgelerimizde ekonomik değeri olmadığı için fazla tercih edilmez
→ İç Bölgelerde düz alanlarda sulama yolu ile yetiştirilir.
→ En çok İç Anadolu’da yetiştirilir.
→ Üretim alanlarının yanına Şeker Fabrikası yapılır.Çünkü kısa sürede çürümeden işlenmelidir.
→ Şeker Pancarından şeker elde edildikten sonra ,posası ( küspe) hayvan yemi olarak kullanılır.
→ Hayvancılık (besi) bu nedenle şeker fabrikalarına yakın yerlerde yetiştirilir.
Grafik çalışması :
I – İç Anadolu Bölgesi ( % 52 ) II –Karadeniz ( %15 ) III- Doğu Anadolu ( % 12 )
IV- Akdeniz ( % 8 ) V – Ege ( % 6 ) VI – Marmara ( % 5 ) VII- G.Doğu Anadolu ( % 2 )

TÜTÜN :
→ Yarı nemli yamaçlarda yetiştirilen tütünün kalitesi yüksek olur.Ovalarda sulama yoluyla yetiştirilen tütünün kalitesi ise düşüktür.Devlet bu alanlarda yetiştirilen tütünü satın almaz
→ Ege (% 48) - G.Doğu Anadolu ( % 21 )
Karadeniz ( % 13 ) – Marmara ( % 11 ) Bölgelerinde çok yetiştirilir.
→ İhraç ürünlerimiz arasında yer alır.

AYÇİÇEĞİ :
→ Büyüme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde kuraklık ister.
→ Kuraklıktan fazla etkilenmez ve kumlu topraklarda daha iyi yetişir.
→ Bitkisel yağ ve sabun üretiminde kullanılır.
→ Üretiminin büyük kısmı Marmara Bölgesinin Trakya Bölümünde yapılır.Trakya’nın Monokültür bitkisidir.


HAŞHAŞ :
→ Türkiye’de çeşitli iklim koşullarında yetişebilir.
→ Ancak uyuşturucu yapımında kullanıldığından devlet üretim alanlarına sınırlama getirmiştir.
→ Afyon, Uşak, Denizli çevresinde yetiştirilir.
→ Tıp ve eczacılıkta kullanılır.
→ Tohumundan yağ çıkarılır.






SERKAN SERT SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ



ÇAY :
→ Her Mevsim yağış, kış ılıklığı, kireçsiz ve eğimli bir toprak ister.
→ Tabi alanı en dar olan endüstri bitkisidir.
→ Rize ve çevresindeki iklim şartlarına uyum sağlamıştır.
Yıllık 2000 mm’den fazla yağış ister.

ZEYTİN:
→ İdeal yetişme ortamı Akdeniz İklimidir.
→ Soğuğa karşı dayanıksız olduğundan kış sıcaklığı ister.
→ Zeytin ağcının özelliğinden dolayı bir yıl az bir yıl fazla ürün alınır.
→ Ege Bölgesi yağlık,Marmara bölgesi sofralık zeytin üretiminde birinci sırada yer alır.
→ Akdeniz Bölgesi’nde doğal yetişme imkanı bulmasına rağmen burada üretiminin az olmasının nedeni geliri daha yüksek olan pamuk,turunçgil, sebze gibi ürünler tercih edilmektedir.
→ Doğu Karadeniz Bölümünün özel konumu nedeniyle kıyılarında az da olsa zeytin yetiştirilmektedir.



PAMUK:
→ Dokuma sanayinin hammaddesini oluşturur.
→ Çimlenme ve Büyüme döneminde sulama, olgunlaşma döneminde tam bir kuraklık ister.
→ Üretimde Ege Bölgesi birinci sırada yer alır.
(% 36) – G.Doğu Anadolu (%33)ve Akdeniz Bölgeleri (% 27) pamuğun yoğun olarak yetiştirildiği diğer bölgelerdir.
→ Karadeniz’de yaz yağışları,İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da düşük sıcaklıklar nedeniyle pamuk tarımı yapılamamaktadır.
 
Geri
Üst