• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Topyekün Mücadele ( Ders Destek Kitabı 105-108) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
TOPYEKÛN BİR MÜCADELE

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 105​

Soru: Millî Mücadele Dönemi’nde Türk halkının yapmış olduğu fedakârlıklara örnekler veriniz.

• Cevap: Halk, ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için yiyecek, giyecek ve silah vermiştir. Kadınlar da cepheye mermi taşımıştır.
Soru: Büyük Millet Meclisinde bazı grupların Mustafa Kemal Paşa’nın düzenli ordunun başına geçmesini neden istemiş olabilir?

• Cevap: Çünkü Mustafa Kemal başarılı, tecrübeli ve millete güven veren bir komutandı.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 106​

Vatanın bahtsız gününde yapılmakta olan kurtulma çabalarında en önemli başarı millet fertlerinin tümünün varlık ve ruhuyla bütün kuvvetlerinin birleştirilmesidir.

Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın Tekalif-i Milliye Emirleri’ni çıkararak halkı Milli Mücadeleye dahil etmesi onun hangi kişisel özelliğini göstermektedir?

• Cevap: Mustafa Kemal’in vatansever, kararlı ve liderlik özelliğini gösterir.

Soru: Metinden hareketle Türk halkının Millî Mücadele’ye katkıları hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

• Cevap: Halk, Millî Mücadele’ye gönülden katılmış, her yaşta insan cepheye destek vermiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 107​

Etkinlik

Soru: 106. sayfadaki “İstiklal Yolu” adlı metinden ve aşağıdaki görsellerden hareketle Türk halkının Millî Mücadele’ye katkılarını birlik, dayanışma, sorumluluk bakımından yorumlayınız. Yorumlarınızı noktalı yerlere yazınız.

• Cevap: Türk halkı Millî Mücadele’de büyük bir birlik ve dayanışma göstermiştir. Kadın, erkek, yaşlı, çocuk herkes sorumluluk alarak cepheye destek vermiştir. Bu durum halkın vatan sevgisini ve fedakârlığını göstermektedir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 108​

Soru: Türk ordusunun Kütahya-Eskişehir Muharebeleri sonrasında büyük bir savunma hattı kurmasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

• Cevap: Türk ordusu, geri çekilerek savunma hattı kurmuş ve güç toplayarak düşmanı yıpratmayı amaçlamıştır.
Soru: Tablo 3.1’den hareketle Sakarya Meydan Savaşı öncesi her iki tarafın asken durumu hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Avantajlı tarafın hangisi olduğu söylenebil

• Cevap: Tabloda Yunan ordusunun asker, silah ve uçak bakımından üstün olduğu görülmektedir. Bu yüzden savaş öncesinde avantajlı taraf Yunan ordusudur.

Geri