• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Toplumsal Alanda İnkılaplar (Ders Destek Kitabı 151-154) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 151​

Soru: Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal alanda inkılaplar yapmasının sebepleri neler olabilir?

• Cevap: Toplumu çağdaşlaştırmak, eşitlik sağlamak ve millî birlik duygusunu güçlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Soru: Kişilerin soyadları olmaması durumunda ne gibi sorunların yaşanabileceğini günlük hayattan örnekler vererek açıklayınız.

• Cevap: Aynı isimli kişiler karışabilir, resmi işlemler ve kayıtlar karışıklık yaratabilir; örneğin okul veya hastane kayıtlarında hata olabilir.
Soru: Kıyafet alanında yapılan düzenlemeler toplum hayatına ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir?

• Cevap: Kıyafet düzenlemeleriyle toplumda eşitlik sağlanmış, çağdaş bir görünüm ve uyumlu bir sosyal yaşam oluşturulmuştur.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 152​

Soru: Tekke ve zaviyelerin kapatılması hangi Atatürk ilkesi doğrultusunda yapılmıştır?

• Cevap: Bu inkılap, din ve devlet işlerini ayıran laiklik ilkesi doğrultusunda yapılmıştır.
Soru: Takvim, saat ve ölçülerde yapılan değişiklikler uluslararası alanda Türkiye Cumhuriyeti’ne ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir? Açıklayınız.

• Cevap: Bu değişikliklerle Türkiye, diğer ülkelerle uyum sağlamış, ticaret, eğitim ve iletişimde kolaylık elde etmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 153​

Etkinlik

Soru: Toplumsal alanda yapılan inkılapların amaçlarını ve ilişkili olduğu Atatürk ilkelerini örnekteki gibi tabloya yazınız.

• Cevap:

İnkılap – Amacı – İlişkili Olduğu Atatürk İlkesi

İnkılapAmacıİlişkili Olduğu Atatürk İlkesi
Soyadı KanunuToplumsal alanda eşitliği sağlamak, toplumsal karışıklıkları önlemekHalkçılık
Takvim, saat ve ölçülerde değişiklikAvrupa ülkeleri ile ticari ve sosyal alanlarda yaşanan sorunları gidermekİnkılapçılık
Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasıHalkın dinî duygularının istismar edilmesini önlemek, çağdaş bir toplum oluşturmakLaiklik
Şapka ve kıyafet düzenlemesiKıyafet konusunda toplumsal eşitsizliği gidermek, çağdaş bir toplum oluşturmakİnkılapçılık, Halkçılık

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 154​

Soru: Türk kadınlarına siyasal alanda haklar verilmesi Atatürk ilkelerinden hangileriyle ilişkilendirilebilir?

• Cevap: Türk kadınlarına siyasal haklar verilmesi, Atatürk’ün halkçılık ve cumhuriyetçilik ilkeleriyle ilişkilidir. Bu haklar sayesinde kadınlar da yönetimde söz sahibi olmuş, eşit yurttaşlık anlayışı güçlenmiştir.

Geri