Benim Hocam Ortaokul Videoları
✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
SOSYAL BİLGİLER
Konu Anlatım Videoları
FEN BİLİMLERİ
Konu Anlatım Videoları
TÜRKÇE
Konu Anlatım Videoları
FEN BİLİMLERİ
Konu Anlatım Videoları
MATEMATİK
Konu Anlatım Videoları
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Toplumsal Alanda İnkılaplar (Ders Destek Kitabı 151-154) Cevapları
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 151Soru: Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal alanda inkılaplar yapmasının sebepleri neler olabilir?
Cevap : Toplumu çağdaşlaştırmak, eşitlik sağlamak ve millî birlik duygusunu güçlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Soru: Kişilerin soyadları olmaması durumunda ne gibi sorunların yaşanabileceğini günlük hayattan örnekler vererek açıklayınız.
Cevap : Aynı isimli kişiler karışabilir, resmi işlemler ve kayıtlar karışıklık yaratabilir; örneğin okul veya hastane kayıtlarında hata olabilir.
Soru: Kıyafet alanında yapılan düzenlemeler toplum hayatına ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir?
Cevap : Kıyafet düzenlemeleriyle toplumda eşitlik sağlanmış, çağdaş bir görünüm ve uyumlu bir sosyal yaşam oluşturulmuştur.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 152
Soru: Tekke ve zaviyelerin kapatılması hangi Atatürk ilkesi doğrultusunda yapılmıştır?
Cevap : Bu inkılap, din ve devlet işlerini ayıran laiklik ilkesi doğrultusunda yapılmıştır.
Soru: Takvim, saat ve ölçülerde yapılan değişiklikler uluslararası alanda Türkiye Cumhuriyeti’ne ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir? Açıklayınız.
Cevap : Bu değişikliklerle Türkiye, diğer ülkelerle uyum sağlamış, ticaret, eğitim ve iletişimde kolaylık elde etmiştir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 153
Etkinlik
Soru: Toplumsal alanda yapılan inkılapların amaçlarını ve ilişkili olduğu Atatürk ilkelerini örnekteki gibi tabloya yazınız.
İnkılap – Amacı – İlişkili Olduğu Atatürk İlkesi
İnkılap Amacı İlişkili Olduğu Atatürk İlkesi Soyadı Kanunu Toplumsal alanda eşitliği sağlamak, toplumsal karışıklıkları önlemek Halkçılık Takvim, saat ve ölçülerde değişiklik Avrupa ülkeleri ile ticari ve sosyal alanlarda yaşanan sorunları gidermek İnkılapçılık Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması Halkın dinî duygularının istismar edilmesini önlemek, çağdaş bir toplum oluşturmak Laiklik Şapka ve kıyafet düzenlemesi Kıyafet konusunda toplumsal eşitsizliği gidermek, çağdaş bir toplum oluşturmak İnkılapçılık, Halkçılık
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 154
Soru: Türk kadınlarına siyasal alanda haklar verilmesi Atatürk ilkelerinden hangileriyle ilişkilendirilebilir?
Cevap : Türk kadınlarına siyasal haklar verilmesi, Atatürk’ün halkçılık ve cumhuriyetçilik ilkeleriyle ilişkilidir. Bu haklar sayesinde kadınlar da yönetimde söz sahibi olmuş, eşit yurttaşlık anlayışı güçlenmiştir.