• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Temel Haklarımız ve Özgürlküklerimiz

Performans

Çalışkan Üye
Üye
TEMEL HAKLARIMIZ TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER
* Demokraside hürriyet temeldir.
* Fertler, hak ve hürriyetlere sahip olarak toplumda kişilik kazanırlar.
* İnsanlar hak ve hürriyetlere doğuştan itibaren sahiptirler.
* Devlet, hürriyetleri ortadan kaldıramaz ancak kanunla düzenler. Bazı durumlarda da sınırlayabilir.
* Fertlerin hak ve hürriyetleri yanında toplu halde yaşamanın gerektirdiği birtakım görev ve sorumlulukları da vardır.

İNSAN HAKLARI
insan hakları; Dünya'nın her yerinde insanların yalnızca insan olmalarından kaynaklanan, insanlık onuru gereği olduğu hakları ifade eder. (Yasama, özgürlük, düşünce, inanç, çalışma, eğitim vb. gibi)
* İnsan haklarının evrenselliği: Tüm dünyaca doğru olarak kabul edilir. Dünyanın her yeri için geçerlidir.
* İnsan haklarının değişmezliği: Niteliği her yerde ve her zaman aynı kalır.
* İnsan haklarının eskimezliği: Zamanla yok olmaması anlamına gelir.
* İnsan haklarının üstünlüğü: Dünya'da en üstün canlının insan olduğunu kabul eder.

DEMOKRASİDE KAMUOYU VE BASININ ÖNEMİ
Kamuoyu
* Kamuoyu, toplumu ilgilendiren herhangi bir sorun üzerinde halkın benimsediği genel düşünce, ortak kanaattir.

Kamuoyunu Oluşturan Etkenler
* Kamuoyunun oluşturulması için bir meselenin olması gerekir. Kitap, dergi, gazete basılı araçlar, radyo ve televizyon halkın çeşitli konular hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar.
* Yapılan yollar, geliştirilen motorlu araçlar ulaşımı kolaylaştırmıştır. Bu sayede herhangi bir yerde olan olaylar süratle bir başka yere ulaşmaktadır.
* Sinema ve tiyatro da kamuoyu oluşturmada önemli bir etkendir.

Kamuoyunun Toplumdaki Yeri ve Önemi
* Kamuoyunun toplumdaki önemi ve yeri son derece büyüktür.
* Bazı fikirler basının ve haberleşme araçlarının etkisi ile kısa zamanda kampanyaya dönüşebilir.
* Devletin kendi imkanları ile yetişemediği durumlarda ortaya atılan bir fikir "kendi okulunu kendin yap" gibi çabucak kamuoyu oluşturabilir.

Basın ve Yayının Önemi
* Basın: gazete, dergi gibi belirli zamanda yayımlanan, yazılı ve basılı araçların tümüdür.
* Basın yurtta ve dünyada olan tüm olayları anında bize ulaştırır. Görülen aksaklıkları ortaya çıkartır. Bunun sonucunda da bu aksaklıklar giderilmeye çalışılır.
* Basın, haberciliğin yanında eğitim ve öğretim alanında da etkilidir. Basın olmadan herhangi bir olayın halka duyurulması mümkün değildir. Halk herhangi bir konuda yeterince bilgilendirilmezse kamuoyu da oluşamaz.

Kamuoyu ve Basın İlişkisi
* Kamuoyu ile basın arasında sıkı bir ilişki vardır. Basın, kamuoyu oluşturmada çok önemli bir etkiye sahiptir.
* Basının, kamuoyunu doğru olarak oluşturabilmesi için haberleri aslına uygun olarak vermesi gerekir. Bunu yapmazsa halk yanılabilir.

Eğitim ve Demokrasi İlişkisi
* Eğitim öğrencilere, demokrasiyi yaşayarak öğrenmeleri için ortam hazırlar.
* Ayrıca eğitim öğrencilere, başkalarının haklarına saygılı olabilme ve hoşgörülü davranabilme alışkanlığı kazandırmayı amaçlar. Demokrasinin değerini bilmelerini hedefler.

Geri