Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Siyasi Alanda İnkılaplar (Ders Destek Kitabı 136-141) Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 137
Soru: Mustafa Kemal Paşa, Ankara’nın başkent olmasını neden savunmaktadır?
Cevap: Mustafa Kemal Paşa, Ankara’nın başkent olmasını savunmuştur çünkü Ankara, Anadolu’nun ortasında yer alır ve güvenlik açısından daha korunaklıdır. Ulaşım ve iletişim bakımından da elverişli bir konumdadır. Ayrıca savaş döneminde Millî Mücadele’nin merkezi olduğu için yeni devletin yönetimi açısından uygun görülmüştür.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 138
Soru: Cumhuriyetin ilanı yeni Türk devletine ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir?
Cevap: Cumhuriyetin ilanı ile halk yönetimde söz sahibi olmuş, egemenlik tamamen millete geçmiştir. Devlet başkanlığı sorunu çözülmüş, yönetim sistemi daha düzenli hâle gelmiştir. Ayrıca demokrasiye dayalı, çağdaş bir yönetim anlayışı yerleşmiştir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 139
Tartışalım
Soru: Halifeliğin kaldırılmasının cumhuriyetçilik ve laiklik ilkeleri ile ilişkisini arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Halifeliğin kaldırılmasıyla din ve devlet işleri birbirinden ayrılmış, laiklik ilkesi güçlenmiştir. Yönetimin tek bir kişiye bağlı olması sona ermiş, egemenlik tamamen millete geçmiştir. Böylece cumhuriyetçilik ilkesi de uygulanmıştır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 140
Etkinlik
Soru: Aşağıda cevap olarak verilmiş olan ifadeye uygun bir soru yazınız.
Cevap:
Soru: Diyanet İşleri Başkanlığının kurulması hangi Atatürk ilkesiyle bağlantılıdır?
Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığının kurulması Atatürk ilkelerinden laiklik ilkesi ile bağlantılıdır.
Cevap: Genelkurmay Başkanlığının kurulmasıyla orduda birlik ve düzen sağlanmış, savunma gücü artmıştır. Askerî planlama ve yönetim tek elden yürütülerek ülke güvenliği güçlenmiştir.