• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Sevr Antlaşması ve Antlaşmaya Tepkiler ( Ders Destek Kitabı Sayfa 75-77) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
SEVR ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMAYA TEPKİLER

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 75​

Soru: İtilaf Devletleri, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti ile barış antlaşması yapma konusunda ağır davranmıştır. Ancak Büyük Millet Meclisinin açılmasından sonra bir an önce antlaşma yapmak istemiştir. Bu durumun üzerinde hangi faktörlerin etkili olabileceğini değerlendiriniz.

• Cevap: İtilaf Devletleri, BMM’nin açılmasıyla Türk halkının birleştiğini ve direnişin güçlendiğini gördü. Millî Mücadele’nin büyüyüp işgalleri zorlaştırmasından çekindikleri için bir an önce antlaşma yapmak istediler.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 77​

Soru: itilaf Devletleri’nin kapitülasyonları genişleterek uygulamak istemesinin sebeplerinin neler olabileceğini açıklayınız.

• Cevap: İtilaf Devletleri, Osmanlı’nın ekonomik kaynaklarını kontrol altına almak ve kendi çıkarlarını kolayca gerçekleştirmek için kapitülasyonları genişletmek istemiştir.

Soru: Sevr Antlaşması yürürlüğe girmiş olsaydı Osmanlı Devleti’nin egemenliğini nasıl etkilerdi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Cevap: Sevr yürürlüğe girseydi Osmanlı Devleti siyasi, askerî ve ekonomik açıdan tamamen bağımsızlığını kaybeder, yabancı devletlerin denetimi altına girerdi.
Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın Sevr Antlaşması’na tepkisini ulusal bağımsızlık açısından değerlendiriniz.

• Cevap: Mustafa Kemal Paşa, Sevr Antlaşması’nı reddederek ulusal bağımsızlığın ancak milletin direnişiyle korunabileceğini vurgulamış ve Millî Mücadele’nin önemini artırmıştır.

Geri