Öğretmenler İçin Ücretsiz Akıllı Tahta Oyunları (Kayıt Yok, Reklam Yok)- Kaynak Önerisi

semrak

Yeni Üye
Üye
Merhaba değerli meslektaşlarım,

Sınıfta akıllı tahta kullanırken en çok zorlandığım şey, konuya uygun etkinliği ders başlamadan bulmaktı. İnternette bulduklarımın çoğu ya üyelik istiyordu, ya reklam doluydu, ya da Flash tabanlı olduğu için artık açılmıyordu. Bu yüzden ilkokul müfredatına uygun oyunları tek bir yerde toplamaya karar verdim.

Şu anda 8 alanda 100'den fazla oyun var, hepsi ücretsiz ve tarayıcıdan çalışıyor:
👉 https://tahta.akilliuslu.com/

Nasıl çalışıyor?
Kurulum, indirme veya üyelik yok. Akıllı tahtanın tarayıcısından adresi açıyorsunuz, dersi seçiyorsunuz, oyun hemen başlıyor. Oyunların büyük bölümü iki kişilik yarışma formatında; tahtada iki öğrenci karşı karşıya oynuyor, sınıfın geri kalanı takım tutuyor. Bu format özellikle ders sonu tekrarlarında sınıfın ilgisini toplamak için işe yarıyor.

Derslere göre oyunlar
  • Matematik oyunları – dört işlem, çarpım tablosu, kesirler, saat okuma ve geometri (36 oyun)
  • Türkçe etkinlikleri – eş ve zıt anlamlı kelimeler, noktalama işaretleri, atasözleri, okuma anlama (28 oyun)
  • Fen bilimleri oyunları – canlılar, vücudumuz, madde halleri, kuvvet, ışık ve elektrik (27 oyun)
  • Sosyal bilgiler – Türkiye haritası, iller, plaka kodları, bayraklar, Atatürk ve millî bayramlar (17 oyun)
  • Hayat bilgisi – trafik, ilk yardım, meslekler, sağlıklı beslenme (16 oyun)
  • Zeka ve dikkat oyunları – hafıza kartları, örüntü, çarkıfelek, bilgi yarışması (12 oyun)
  • İngilizce ve kodlama – kelime eşleştirme, çeviri, yön komutları, döngü ve koşul blokları

Sınıf seviyenize göre kısayollar
Kendi sınıfınıza uygun etkinliği aramakla zaman kaybetmemeniz için seviye sayfaları da hazırladım:
1. sınıf · 2. sınıf · 3. sınıf · 4. sınıf · 5. sınıf

Ders içinde işinize yarayacak iki küçük araç
Oyunların yanında iki tanesini ayrıca belirtmek isterim: akıcı okuma ölçer ile öğrencinin dakikadaki kelime sayısını takip edebiliyorsunuz, tahtada tam ekran açılan kronometre ise etkinlik sürelerini yönetmek için kullanışlı.

Bir de sık gelen bir soru olduğu için ekliyorum: tahtada oyunlar bulanık veya taşmış görünüyorsa akıllı tahta çözünürlük ayarları sayfasına bakmanızı öneririm, genelde tek bir ayarla düzeliyor.

Eksik gördüğünüz bir konu veya "şu kazanım için de bir oyun olsa" dediğiniz bir şey varsa buraya yazın, listeye alıp eklemeye çalışıyorum. Geri bildirimleriniz gerçekten yönlendirici oluyor.

Kolay gelsin, verimli bir dönem geçirmeniz dileğiyle.

Geri