Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Öğretim Programları Görüş Bildirme ve Ders Kitapları/Eğitim Materyalleri Görüş Bildirme Örneği
ÖĞRETİM PROGRAMLARI GÖRÜŞ BİLDİRME VE DERS KİTAPLARI / EĞİTİM MATERYALLERİ GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU**
1. Öğretim Programlarına İlişkin Görüşler
Öğrenim Çıktılarının Yoğunluğu:
Programda yer alan bazı kazanımlar kısa süreli ders saatlerine göre fazla yoğunluk içermektedir. Bu durum hem konu derinliğini hem de öğrencilerin kalıcı öğrenmesini olumsuz etkileyebilmektedir.
Öğrenim Çıktılarının Açıklıkları:
Bazı öğrenme çıktılarına yönelik açıklamalar yetersiz veya muğlaktır. Öğretmenlerin öğretimi planlarken daha net yönlendirmelere ihtiyaç duyduğu görülmektedir.
Uygulama Süresi:
Programda öngörülen süreler, bazı konuların etkin bir şekilde işlenmesi için yetersiz kalmaktadır. Uygulama süreleri, etkinliklerin ve ölçme-değerlendirme araçlarının tamamlanmasına elverişli olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Bütüncül Yaklaşım:
Programın değerler eğitimi, beceri temelli yaklaşım ve dijital içeriklerle desteklenmesi olumlu bir gelişmedir. Ancak bazı öğrenme alanlarında bu bütünlüğün zayıf olduğu gözlenmiştir.
2. Ders Kitapları ve Eğitim Materyallerine İlişkin Görüşler
Bilgi-İçerik Dengesi:
Ders kitaplarında öğrenme çıktılarıyla ilgili bilgiler sınırlı, dağınık ve yetersizdir. Öğrencilerin konuyu kavramasını kolaylaştıracak açık, derli toplu, özlü bilgilere daha fazla yer verilmelidir.
Etkinlik Yoğunluğu ve Erişim Sorunları:
Bilgi azlığına karşın kitaplarda çok fazla etkinlik bulunmaktadır. Etkinliklerin bir kısmı kitapta, bir kısmı ise EBA üzerinden sunulduğundan zaman planlaması zorlaşmaktadır. İnternet altyapısı olmayan okullarda EBA etkinliklerine erişim güçlüğü yaşanmaktadır.
Değerlendirme Araçlarının Uygulanabilirliği:
Her etkinlik için istenen kontrol listesi, dereceli puanlama anahtarı ve gözlem formları öğretmenler için ciddi bir zaman ve fotokopi yükü oluşturmaktadır. Bu durum, kazanımların zamanında tamamlanmasını engellemektedir.
Etkinlik Düzeyi ve Öğrenci Profili:
Bazı etkinliklerin akademik düzeyi öğrencilerin yaş ve bilişsel gelişim düzeyine uygun değildir. İnternet erişimi olmayan öğrenciler bu etkinliklerde zorlanmaktadır.
Etkinliklerin Niteliği:
EBA’daki çevrimiçi etkinliklerin ve kitap içi etkinliklerin beceri veya proje temelli olmaktan çok, öğrenmeyi ölçmeye yönelik şekilde tasarlanması önerilmektedir.
Ölçme Araçlarının Kitapta Yer Alması:
Her öğrenme alanı için ayrı yayımlanan ölçme araçlarının kitaplara dahil edilmesi;
Öğrencilerin konuyu pekiştirmesini sağlar,
Ek kaynak ihtiyacını ortadan kaldırır,
Öğretmenlerin iş yükünü azaltır.
3. Öneriler
Ders kitapları, öğretim programı kazanımlarını daha net, sistemli ve öğrenci seviyesine uygun biçimde destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Etkinliklerin sayısı azaltılarak içerik-uygulama dengesi kurulmalı, özellikle internet gerektiren etkinliklere alternatifler sunulmalıdır.
Ölçme-değerlendirme araçları sadeleştirilmeli ve öğretmenlerin uygulama yükünü azaltacak şekilde tasarlanmalıdır.
Tüm materyaller eşit erişim ilkesi gözetilerek hem internetli hem internetsiz ortamlarda uygulanabilir olmalıdır.
Kitap içerikleri, beceri temelli, proje temelli ve öğrenmeyi kalıcı hale getiren yöntemlerle güçlendirilmelidir.