• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLİK HAYATI (Ders Kitabı 30. Sayfa) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30​

Soru: Mustafa Kemal’in aldığı eğitimin iyi bir asker olmasına katkılarını araştırınız.

• Cevap: Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesi, Manastır Askerî İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’nde aldığı disiplinli ve ileri düzey askerî eğitim sayesinde strateji, liderlik ve kurmaylık yeteneklerini geliştirmiştir. Bu eğitimler, onun ileride başarılı bir asker ve komutan olmasını sağlamıştır.

Soru: Mustafa Kemal Suriye’den sonra Selânik’te görevlendirildiğinde Balkanlar’da nasıl bir ortamla karşılaşmıştır? Açıklayınız.

• Cevap: Mustafa Kemal, Selanik’te görevlendirildiğinde Balkanlar karışıklık içindeydi. Milliyetçilik akımları etkisiyle azınlıklar isyan ediyor ve Osmanlı’nın hakimiyetine karşı mücadele ediyordu. Bölgedeki huzursuzluk ve çete faaliyetleri ciddi sorunlar yaratıyordu.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32​

Soru: Milletlerin siyasi birlik kurmalarının geleceklerine etkisini tarihten örnekler vererek açıklayınız.

• Cevap: Siyasi birlik kurmak, bir milletin güçlenmesine ve bağımsızlığını korumasına yardımcı olur. Örneğin, İtalya ve Almanya’nın siyasi birliklerini kurmaları, onları daha güçlü devletler haline getirmiştir.
Soru: Mustafa Kemal’in gönüllü olarak Trablusgarp Savaşı’na katılması onun hangi kişilik özellikleri ile ilişkilendirilebilir?

• Cevap: Vatanseverlik, cesaret ve fedakarlık.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 33​

Soru: Trablusgarp’ta başarılı bir savunma yapılmasına rağmen Osmanlı Devleti’nin toprak kaybı yaşamasının nedeni nedir?

• Cevap: Osmanlı Devleti, Trablusgarp’ta İtalya’ya karşı savunma yapsa da Balkan Savaşları’nın başlaması nedeniyle İtalya ile Uşi Antlaşması’nı imzalayarak Trablusgarp’ı kaybetmiştir.

Soru: Balkan savaşlarının ortaya çıkmasında etkili olan siyasi sebepler nelerdir?

• Cevap: Milliyetçilik akımları, Osmanlı’nın zayıflaması, Balkan devletlerinin bağımsızlık arzusu ve toprak kazanma isteği Balkan Savaşları’nın temel sebepleridir.
Soru: Bulgaristan’ın I. Balkan Savaşı’nda fazla miktarda toprak kazanmasını diğer Balkan devletleri nasıl karşılamıştır? Açıklayınız.

• Cevap: Diğer Balkan devletleri, Bulgaristan’ın fazla toprak kazanmasını haksız bulmuş ve bu durum II. Balkan Savaşı’nın çıkmasına neden olmuştur.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34​

Soru: Balkan savaşları sonunda Osmanlı ordusunun yeniden yapılandırılması ihtiyacının ortaya çıkmasındaki sebepler nelerdir?

• Cevap: Balkan Savaşları’nda Osmanlı ordusu, organizasyon eksiklikleri, komuta kademesindeki zayıflıklar ve modern silahların yetersizliği nedeniyle ağır yenilgiler almıştır. Bu durum, ordunun yeniden yapılandırılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35​

Soru: Aşağıda verilen şiiri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Ne suyun bizimdir, artık, ne selin
Kıyını el aldı adalar elin…
Toprağa belenmiş kınalı gelin,

“Vay benim gelinlik kınam!” der, ağlar!
Gider Mustafa Paşa’m,” Tuna’m!” der, ağlar!

Gökte salalara çığlık karışır;
Bulutları aşıp göğe irişir..
Yerde -gayri- kurtlar kuşlar çığrışır;

Kimi “yavrum!”, kimi “anam!” der, ağlar;
Gider Mustafa Paşa’m, “Tuna’m!” der, ağlar!

Arif Nihat Asya, 1964

• Cevap:
Soru: Şiirde hangi bölgenin kaybedilmesi konu edilmiştir? Yazınız.

• Cevap: Şiirde Tuna Nehri ve çevresindeki Balkan topraklarının kaybedilmesi konu edilmiştir.
Soru: Bölgenin kaybedilme sebebini üniteden öğrendiğiniz bilgiler ışığında Osmanlı Devleti’nin çok uluslu yapısıyla ilişkilendirerek yazınız.

• Cevap: Osmanlı Devleti’nin çok uluslu yapısı nedeniyle Balkanlardaki azınlıklar milliyetçilik akımlarından etkilenerek bağımsızlık mücadelelerine girmişlerdir. Bu isyanlar ve dış destekler sonucu Osmanlı, Balkanlardaki topraklarını kaybetmiştir.
Soru: Görsel 1.39’daki insanların durumlarıyla ilgili duygularınızı ifade ediniz.

• Cevap: Görseldeki insanlar göç etmek zorunda kalmış, yurtlarını terk eden kederli ve çaresiz insanlar olarak görünüyor. Onların acısını ve zor şartlarını görmek üzücü ve hüzün verici.

Geri