• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

MUSTAFA KEMAL’E SUİKAST GİRİŞİMİ (Ders Kitabı 178-179) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178​

Soru: Suikast girişiminden sonra Mustafa Kemal’e mektup yazsaydınız duygularınızı nasıl ifade ederdiniz?

• Cevap:
Sayın Mustafa Kemal Atatürk,

Suikast girişimi haberini duyduğumda derin bir üzüntü ve öfke hissettim. Sizin gibi bir liderin hedef alınması, sadece şahsınıza değil, milletimizin bağımsızlık ve çağdaşlık yolunda kazandığı değerlere de bir saldırıdır. Ancak bu hain girişim, milletimizin size olan sevgi ve bağlılığını daha da güçlendirmiştir. Sizi ve devrimlerinizi kararlılıkla desteklemeye devam edeceğimizi bilmenizi isterim. Sağlığınız ve liderliğiniz, bizim için en büyük güvencedir.

Saygılarımla,

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179​

Soru: Mustafa Kemal’e suikast girişiminde bulunanların gerçek amaçları nelerdir? Yazınız.

• Cevap: Suikast girişiminde bulunanların asıl amacı, Mustafa Kemal’i ortadan kaldırarak inkılapları durdurmak ve Cumhuriyet rejimini yıkmaktı. Böylece eski düzeni geri getirmek istiyorlardı.
Soru: Mustafa Kemal’in: “Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır.” sözü hangi kişilik özelliğini göstermektedir? Yazınız.

• Cevap: Bu söz, Mustafa Kemal’in alçakgönüllülüğünü ve milletine duyduğu güveni göstermektedir. Ayrıca, Cumhuriyetin sürekliliğine olan inancını ifade eder.
Soru: Mustafa Kemal’in suikast girişiminde bulunanlar için söylediği “…Onların son güçleriyle yapacakları davranışlar bizim inkılap ateşimizi söndüremez…” sözüyle ne ifade etmek istemiştir? Yazınız.

• Cevap: Bu söz, Mustafa Kemal’in inkılaplarına olan kararlılığını ve bu girişimlerin Türk milletinin ilerleme azmini engelleyemeyeceğini ifade etmektedir. İnkılapların güçlü bir temel üzerine kurulduğunu vurgulamıştır.

Geri