• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Mondros Ateşkes Antlaşması ve Anlaşmaya Tepkiler ( Ders Destek Kitabı Sayfa 53-56) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
MONDROS ATEŞKEŞ ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMAYA TEPKİLER

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 53​

Soru: Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadolu’nun yer yer işgale uğramasına Türk halkı nasıl tepki vermiş olabilir? Açıklayınız.

• Cevap: Türk halkı işgallere karşı büyük tepki göstermiş, mitingler yapmış ve Kuva-yı Milliye birlikleri kurarak direnişe başlamıştır.
Soru: Mondros Ateşkes Antlaşması’nı Osmanlı Devleti’nin egemenliği açısından nasıl değerlendirebilirsiniz?

• Cevap: Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin egemenliğini tamamen sınırlamış ve devletin fiilen sona ermesine yol açmıştır.
Etkinlik

Soru: İtilaf Devletleri’nin Mondros Ateşkes Anlaşması’nın yukarıda verilen maddeleri ile ulaşmak istedikleri hedefleri belirleyiniz. Bu maddelerin numaralarını örnekteki gibi ilgili kutucuklara yazınız.

İtilaf Devletleri’nin Mondros Ateşkes Anlaşması’nın yukarıda verilen maddeleri ile
ulaşmak istedikleri hedefleri belirleyiniz. Bu maddelerin numaralarını örnekteki gibi ilgili
kutucuklara yazınız.

7- Stratejik bölgelerin denetimini ele geçirmek
24- Altı ili kapsayan bölgede bir Ermeni devleti kurmak
23- İşgallerden Türk halkının haberdar olmamasını sağlamak
7- Yapacakları işgaller için yasal zemin hazırlamak
5- Osmanlı Devleti’ni savunmasız bırakarak işgalleri kolaylaştırmak
22- Osmanlı Devleti’ni uluslararası alanda suçlu çıkararak kendilerini aklamak

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 54​

Soru: Harita 2.5’e göre İtilaf Devletleri’nin belirli bölgeleri işgal etmesinin sebepleri neler olabilir?

• Cevap: İtilaf Devletleri, yeraltı ve yerüstü zenginliklere sahip bölgeleri ele geçirmek, stratejik liman ve boğazlara hâkim olmak ve Anadolu’yu kendi çıkarlarına göre paylaşmak için işgal etmiştir. Ayrıca, Osmanlı’yı tamamen etkisiz hale getirmek ve sömürge yollarını güvence altına almak istemişlerdir.

Soru: Metinden hareketle Osmanlı hükümet yetkililerinin Mondros Ateşkes Antlaşması’na karşı tutumları hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

• Cevap: Osmanlı hükümeti, Mondros Ateşkes Antlaşması karşısında pasif davranmış ve İtilaf Devletleri’nin baskılarına boyun eğmiştir. Ordunun terhis edilmesi ve asker sayısının azaltılmasıyla ülke savunmasız bırakılmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 55​

Soru: Türk halkının Mondros Ateşkes Antlaşması’na karşı tutumu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

• Cevap: Türk halkı Mondros Ateşkes Antlaşması’na karşı sessiz kalmamış, işgallere tepki göstermiştir. Mitingler düzenleyip cemiyetler kurarak birlik olmuş ve vatanı savunmaya hazırlanmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 56​

Soru: İngilizlerin Paris Barış Konferansı’nda Yunanistan’a destek vermesinin sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.

• Cevap: İngiltere, Doğu Akdeniz’de güçlü olmak ve kendi çıkarlarını korumak için Yunanistan’a destek vermiştir. Osmanlı topraklarını paylaşma planlarında Yunanistan’ı kullanmak istemiştir.
Soru: Amiral Bristol’un raporunun Millî Mücadele için ne gibi bir önemi olabilir?

• Cevap: Amiral Bristol’un raporu, işgaller sırasında Türklerin haklı olduğunu dünyaya göstermiştir. Bu rapor Millî Mücadele’nin haklılığını ve meşruiyetini güçlendirmiştir.

Geri