• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

MİSAKIMİLLÎ’NİN KABULÜ VE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN AÇILMASI (Ders Kitabı 78-83) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 78​

Soru: Parlamento” kavramını araştırarak ülke yönetimine ne gibi katkıları vardır? Örneklerle açıklayınız.
  • Cevap: Parlamento, halkın temsilcilerinin seçildiği ve yasama faaliyetlerinin yürütüldüğü bir organdır. Ülke yönetimine katkıları arasında yasaların yapılması, halkın taleplerinin dile getirilmesi ve hükümetin denetlenmesi yer alır; örneğin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Kurtuluş Savaşı sırasında ulusal egemenliği sağlayarak bağımsızlık mücadelesini yönetmiştir.

Soru: Mustafa Kemal kendisini niçin meclis başkanlığına seçtirmek istemiştir? Açıklayınız.
  • Cevap: Mustafa Kemal, meclis başkanlığına seçilmek istemesinin nedeni, Millî Mücadele’yi daha etkili yönetebilmek ve meclisin gücünü kullanarak ülkenin bağımsızlık mücadelesini tek bir merkezden koordine edebilmektir. Böylece halkın güvenini kazanmış bir lider olarak süreci yönlendirmek istemiştir.

Soru: Mustafa Kemal’in mecliste “Müdafaa-i Hukuk” adıyla bir grup kurulmasını istemesinin sebebi nedir? Açıklayınız.
  • Cevap: Mustafa Kemal, mecliste “Müdafaa-i Hukuk” adıyla bir grup kurarak Millî Mücadele’nin temel ilkelerini savunan ve vatanın bağımsızlığını koruma amaçlı bir hareket oluşturmak istemiştir. Bu grup, meclis içinde düzenli bir yapı oluşturarak Millî Mücadele’nin başarıya ulaşmasını sağlayacak kararların alınmasına katkıda bulunmuştur.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79​

Soru: Misakımillî’nin hangi kararları halkın iradesine önem verildiğini göstermektedir? Belirtiniz.
  • Cevap: Misakımillî’de halkın iradesine önem verildiğini gösteren kararlar, Arap çoğunluğunun bulunduğu yerlerin halkın serbestçe vereceği kararla belirlenmesi ve Batı Trakya’nın durumunun halk oylamasıyla belirlenmesi kararlarıdır. Ayrıca, Kars, Ardahan ve Batum sancakları için halk oylamasının gerektiğinde yeniden yapılabileceği kararı da halkın iradesine verilen önemi gösterir.
Soru: Uluslararası eşitlikle ilgili karar hangisidir? Açıklayınız.
  • Cevap: Uluslararası eşitlikle ilgili karar, azınlık haklarının, komşu ülkelerdeki Müslüman halka aynı hakların verilmesi şartıyla kabul edilmesi kararına dayanır. Bu karar, azınlıkların haklarının tanınmasının ancak karşılıklı bir eşitlik sağlandığında kabul edileceğini ifade eder.
Soru: Hangi kararlar bağımsızlığı korumaya yöneliktir? Açıklayınız.
  • Cevap: Kapitülasyonların kaldırılması ve ülkenin siyasi, adli, ve mali gelişmesine engel olan sınırlamaların son bulması yönündeki kararlar, bağımsızlığı korumaya yöneliktir. Bu kararlar, ülkenin tam bağımsız olabilmesi için ekonomik ve siyasi dayatmalara karşı çıkıldığını gösterir.
Soru: İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u işgal ettikten sonraki tutum ve davranışlarını örnekler vererek açıklayınız.
  • Cevap: İtilaf Devletleri, İstanbul’u işgal ettikten sonra direniş hareketlerini önlemek için işgalin geçici olduğunu ve saltanatın haklarının korunacağını iddia etmişlerdir. Ayrıca 150 Türk aydınının tutuklanması ve Şehzadebaşı Karakolu’na yapılan baskında savunmasız erlerin şehit edilmesi, işgal güçlerinin baskıcı ve zalim tutumunu gösterir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80​

Soru: Metni okuyunuz ve aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Ankara’da Mustafa Kemal Paşa
Hazretlerine
Bu sabah, Şehzadebaşı’ndaki Muzıka Karakolunu İngilizler basıp, oradaki askerlerle İngilizler çarpışarak, neticede şimdi İstanbul’u işgal altına alıyorlar. Malumat için arz olunur.
Manastırlı Hamdi Efendi
Mustafa Kemal’in, Hamdi Bey’in telgrafı sonrası düşünceleri şöyledir:
Bu hamiyetli ve cesur Manastırlı Hamdi Efendi olmasaydı, İstanbul felaketinden kim bilir haber almak için ne kadar bekleyip duracaktık (Görsel 2,49). İstanbul’da bulunan nazır, mebus, kumandan, teşkilatımız mensupları içinden bir zat çıkıp vaktiyle bize haber vermeyi düşünememiş olduğu anlaşılıyor. Demek ki, hepsini heyecan ve helecan kaplamıştı. Bir ucu Ankara’da bulunan telin İstanbul’da bulunan ucuna yanaşamayacak kadar şaşkın bir hâle gelmiş olduklarına bilmem ki hükmetmek caiz olur mu? Telgraf memuru Hamdi Efendi daha sonra bizzat Ankara’ya gelerek karargahımız telgraf memurluğunu yapmıştır. Kendisine borçlu olduğum teşekkürü burada alenen ifade etmeyi milli ve vatani vazifelerimden sayarım. (Nutuk, s.
  • Cevap:
Soru: Mustafa Kemal Manastırlı Hamdi Bey’e karşı kendisini niçin borçlu hissetmiştir? Açıklayınız.
  • Cevap: Mustafa Kemal, Manastırlı Hamdi Bey’in İstanbul’un işgalini hızla haber vermesi sayesinde Millî Mücadele’nin stratejik kararlarını zamanında alabilmiştir. Diğer görevliler işgalin şokuyla bu kritik bilgiyi iletmemişken, Hamdi Bey’in hızlı davranması Millî Mücadele için çok önemli olduğundan, Mustafa Kemal ona minnet duymuştur.
Soru: Manastırlı Hamdi Bey’in İstanbul’un işgalini telgrafla haber vermesini Millî Mücadele’nin geleceği açısından değerlendiriniz.
  • Cevap: Hamdi Bey’in telgrafla İstanbul’un işgalini haber vermesi, Millî Mücadele’nin hızlı ve doğru bilgiye dayanarak organize edilmesini sağlamıştır. Bu tür haberleşme, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının işgale karşı etkili adımlar atmasına olanak tanıyarak, Millî Mücadele’nin başarısına katkı sağlamıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81​

Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’un işgali karşısında aldığı tedbirlerle neyi amaçlamıştır? Açıklayınız.
  • Cevap: Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’un işgali karşısında aldığı tedbirlerle, işgal kuvvetlerine karşı direnişi artırmayı ve Anadolu’da Millî Mücadele’yi güçlendirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca, halkı işgale karşı harekete geçirerek, Batılı devletlere tepkisini göstermek ve İstanbul Hükûmeti ile bağı kopararak Anadolu’da bağımsız bir hareket alanı oluşturmak istemiştir.

Soru: Mustafa Kemal, İstanbul’un işgali sırasında yapılan tutuklamalar karşısında Anadolu’da nasıl bir tutum izlemiştir? Açıklayınız.
  • Cevap: Mustafa Kemal, İstanbul’da yapılan tutuklamalara karşılık, Anadolu’da misilleme yaparak İtilaf Devletleri subaylarını tutuklamıştır. Bu tutumuyla işgale karşı tepkisini sert bir şekilde ortaya koymuş ve tutuklamalara karşılık vermiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82​

Soru: Yandaki ilkelerden hangisi meclisin sürekliliğini ifade etmektedir? Açıklayınız.
  • Cevap: “Büyük Millet Meclisinin üstünde bir kuvvet yoktur” ilkesi meclisin sürekliliğini ifade eder. Bu ilke, meclisin yetkilerini kesintisiz olarak sürdüreceğini ve vatanın geleceği konusunda en yüksek karar mercii olduğunu belirtir.

Soru: Meclis başkanının aynı zamanda hükûmet başkanı olması ne demektir? Açıklayınız.
  • Cevap: Meclis başkanının aynı zamanda hükûmet başkanı olması, yasama ve yürütme yetkilerinin mecliste toplandığını ve bu yetkilerin tek bir lider altında yürütüldüğünü gösterir. Bu düzenleme, Millî Mücadele’nin koşullarına uygun olarak merkezi ve güçlü bir yönetim sağlamayı amaçlamıştır.

Geri