Hocam Misakımilli ile ilgili genel değerlendirme yaptığımızda "milli bağımsızlık" değerlendirmesi yapıyoruz. Misakımilli nin amaçları arasında "milli egemenlik" yoktur(Amaç yok ama referandum maddeleriyle vurgu var). Ancak Misakımilli nin maddelerini ayrı ayrı değerlendirdiğimizde farklı kavramları yorumlayabiliyoruz. Ki referandum ile ilgili maddeler "milli egemenlik vurgusu" yorumunu yapmamızı sağlar diye düşünüyorum.Bu konu ile ilgili yayınların bazıları referandum maddelerini milli egemenliğe vurgu olarak alırken bazıları milli egemenlik yoktur demiş. MEB in çıkmış soruları incelendiğinde referandum maddelerini vermeden soruyu sormuş ve milli egemenliğe ulaşamayız cevabı çıkmış. Bursluluk sınavında "halkın kendi geleceği hakkında karar vermesi" ile ilgili soru sorulmuş. Anlattığım soru örneklerini paylaşacağım birazdan.Öğretmenim öğrencilere ısrarla anlattığımız bir soru bu. Misakı Milli de milli egemenlikten bahsetmez. Referandum belli yerlerde yapılıyor. ve halk yönetime katılmıyor. O yüzden milli egemenlik yok. Öğrencilerin en çok çeliştiği konudur. Ama bizler çelişkide olmamalıyız.