• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Kalıcı Barış: Lozan Barış Anlaşması (Ders Desteki Kitabı 116-118) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
KALICI BARIŞ: LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 116​

Soru: İtilaf Devletleri’nin Sevr Antlaşmasından sonra TBMM ile yeni bir barış antlaşması yapmak istemelerinde hangi faktörler etkili olmuştur?

• Cevap: Türk ordusunun kazandığı zaferler, halkın Millî Mücadele’ye olan desteği ve TBMM’nin güçlenmesi İtilaf Devletleri’ni yeni bir barış antlaşması yapmaya yöneltmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 117​

Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın sözünden hareketle Lozan Barış Antlaşması’nın önemi hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

• Cevap: Lozan Barış Antlaşması, Türk milletinin bağımsızlığını ve egemenliğini tüm dünyaya kabul ettiren bir belge olmuştur.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 118​

Etkinlik

Soru: Harita 3.8’de Lozan Barış Antlaşması ve Sevr Antlaşması’na göre Türk devletinin sınırları verilmiştir. Haritadan ve bilgilerinizden hareketle bu iki antlaşmayı örnekteki gibi karşılaştırınız.

• Cevap:

Sevr Antlaşması’na Göre — Lozan Antlaşması’na Göre Karşılaştırması

KonuSevr Antlaşması’na GöreLozan Antlaşması’na Göre
Ermeni MeselesiDoğuda Ermeni devleti kurulacaktı.Ermeni Meselesi çözüme kavuştu.
Boğazlarİtilaf Devletleri’nin denetimine bırakılacaktı.Uluslararası bir komisyonun denetimine bırakıldı.
SınırlarAnadolu topraklarının büyük bir kısmı İtilaf Devletleri’nin denetimine bırakılacaktı.Büyük ölçüde Misakımillî doğrultusunda çözüme kavuştu.
KapitülasyonlarTüm dünya ülkeleri faydalanabilecekti.Kapitülasyonlar kaldırılarak ekonomik bağımsızlık sağlandı.
Savaş tazminatıOsmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’ne vermiş olduğu zararlardan dolayı savaş tazminatı ödeyecekti.Yunanistan, Karaağaç bölgesini savaş tazminatı olarak yeni Türk devletine verdi.

Geri