• Benim Hocam Ortaokul Videoları

    ✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

İç Anadolu Bölgesinin Genel Özellikleri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan goken
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

goken

Üye
Üye
Katılım
18 Eki 2007
Mesajlar
38
Puanları
28
Konum
GFDGFDSG
İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Genel Özellikleri:
1) Etrafı dağlarla çevrili olduğundan en az yağış alan bölgemizdir.
2) Plato ve ovaların en geniş yer kapladığı bölgemizdir.
3) Nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgemizdir.
4) Yüzey şekilleri sade ve düz olduğundan ulaşım kolay sağlanır.
5) Küçükbaş hayvancılığın en çok yapıldığı bölgemizdir.
6) Toplu yerleşme hakimdir.
7) Volkanik dağlar çoktur.
8) Bitki örtüsü genellikle bozkırdır. Çünkü Karasal iklim yaşanmaktadır.
9) Buğday, arpa, çavdar, yeşil mercimek, patates, şeker pancarı, nohut üretiminde birinci sıradadır.

Dağlar: Volkanik dağları ise Karadağ, Karacadağ, Hasan Dağı, Melendiz ve Erciyes Dağı’dır.

Ovalar: İç Anadolu Bölgesinde platolar arasında ovalar vardır.
Konya, Ankara, Kayseri, Eskişehir

Akarsular: Kızılırmak, Sakarya.

Göller: Tuz Gölü, Akşehir, Eber,

İklim: Denizden uzak olması ve etrafının dağlarla çevrili olmasından dolayı Karasal iklim koşulları etkilidir.

Bitki Örtüsü: Bozkırdır.

Nüfus: Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir gibi sanayinin geliştiği ve ulaşım bakımından elverişli yerlerde nüfus kalabalıktır.

Tarım: Tahıl tarımı yaygındır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, şeker pancarı, patates, yeşil mercimek, fasulye.

Hayvancılık: Bitki örtüsünün bozkır olması küçükbaş hayvancılığın ( koyun ve keçi ) gelişmesine neden olmuştur.

Yeraltı Kaynakları: Krom, linyit, demir, lületaşı, kaya tuzu, çinko.

Turizm: Ürgüp- Peribacaları, Göreme, Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, Gök Medrese, Konya- Alaaddin Cami, Ankara- Atakule
 
Geri
Üst