• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

I. DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ (Ders Kitabı 43-55) CEVAPLARI

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 50​

Soru: Yandaki haritaya göre (Harita 2.2): İtilaf Devletleri Çanakkale’yi hangi yolları kullanarak geçmeye çalışmışlardır?

• Cevap: İtilaf Devletleri, Ege Denizi’nden Boğazlara girerek deniz yolunu ve kara yolunda Gelibolu Yarımadası’nı kullanarak Çanakkale’yi geçmeye çalışmışlardır.
Soru: İtilaf Devletleri Çanakkale kara savaşlarında nerelere saldırı yapmışlardır?

• Cevap: İtilaf Devletleri, Seddülbahir, Arıburnu, Conkbayırı, ve Anafartalar gibi stratejik noktalara saldırılar düzenlemişlerdir.
Soru: Çanakkale Muharebelerinin sonucu I. Dünya Savaşı’nın seyrini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

• Cevap: Çanakkale Muharebeleri, İtilaf Devletlerinin Rusya’ya yardım götürememesine ve Rusya’da iç karışıklıkların çıkmasına neden olmuştur. Bu zafer, savaşın uzamasına ve İtilaf Devletleri için stratejik bir kayıp olmasına yol açmıştır.
Soru: Cephede savaşan askerlerden biri siz olsaydınız hangi duygularla mücadele ederdiniz? İfade ediniz. (Görsel 2.15)

• Cevap: Korku ve endişe olsa da, vatanı savunma sorumluluğu ve millet için fedakârlık yapma duygusu ağır basardı. Ayrıca, arkadaşlık ve dayanışma da moralimi yüksek tutardı.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52​

Soru: Arap kabilelerinden bazıları neden İngilizlerle birlikte hareket etmiştir? Açıklayınız.

• Cevap: Arap kabileleri, Osmanlı Devleti’nden bağımsızlık elde etmek ve kendi yönetimlerini kurmak amacıyla İngilizlerin vaatlerine inanarak onlarla iş birliği yapmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 53​

Soru: Aşağıda Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde yer alan cephelere ilişkin bilgiler verilmiştir. İlgili cepheleri harita 2.3 üzerinde bulunan daireleri numaralandırarak gösteriniz.

1) Mustafa Kemal’in Anafartalar Grup Komutanı olarak büyük başarılar gösterdiği, liderlik yeteneğinin ön plana çıktığı, tanınmasını sağlayan cephedir.
2) Mustafa Kemal’in Rusların ilerleyişini durdurduğu; Muş ve Bitlis’i geri aldığı cephedir.
3) Mustafa Kemal’in İngilizleri Halep’in kuzeyinde durdurduğu cephedir.
4) Osmanlı Devleti’nin İngilizlerin sömürgelerine Akdeniz ve Kızıldeniz üzerinden giden yolu kesmek için açtığı cephedir.
5) İngilizlerin zengin petrol yataklarını ele geçirmek için açtıkları cephedir.
6) Kutsal toprakları korumak için İngilizler ve bazı isyancı Araplarla savaşılan cephedir.

• Cevap:
İlgili cepheleri numaralandırarak gösterelim:

• Çanakkale Cephesi: Mustafa Kemal’in Anafartalar’da başarılar gösterdiği cephe.
  • Kafkas Cephesi: Mustafa Kemal’in Muş ve Bitlis’i geri aldığı cephe.
  • Suriye-Filistin Cephesi: Mustafa Kemal’in İngilizleri Halep’in kuzeyinde durdurduğu cephe.
  • Kanal Cephesi: Osmanlı Devleti’nin İngilizlerin sömürgelerine giden yolu kesmek için açtığı cephe.
  • Irak Cephesi: İngilizlerin zengin petrol yataklarını ele geçirmek için açtıkları cephe.

• Hicaz Cephesi: Kutsal toprakları korumak için İngilizler ve isyancı Araplarla savaşılan cephe.
Soru: Haritadan ve mevcut bilgilerinizden yararlanarak aşağıdaki soruların cevaplarını yazınız.

Soru: Osmanlı Devleti’nde stratejik önemiyle öne çıkan cepheler hangileridir? Sebepleriyle yazınız.

• Cevap:
Çanakkale Cephesi: İtilaf Devletleri, İstanbul’u ve Boğazları alarak Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak, Rusya’ya yardım göndermek ve Almanya-Osmanlı Devleti arasındaki bağlantıyı kesmek istiyordu.

Kafkas Cephesi: İtilaf Devletleri, Kafkaslara ulaşarak Türkleri Ruslara karşı ayaklandırmak, Hindistan’a ulaşarak İngiltere’nin sömürgeleri ile bağlantıları kesmek ve Bakü petrollerinin denetimini ele geçirmeyi amaçlıyordu.

Irak Cephesi: İtilaf Devletleri, Musul ve Kerkük petrollerini ele geçirmek ve güneyden kuzeye doğru Rusya’ya yardım ulaştırmayı amaçlıyordu.

Kanal Cephesi: Almanya, Süveyş kanalını ele geçirerek İngiltere’nin uzak doğu sömürgelerine giden bağlantıyı kesmek hedefliyordu.

Soru: Osmanlı Devleti’nin kara ve deniz kuvvetlerinin birlikte ihtiyaç duyduğu cepheler hangileridir? Sebepleriyle yazınız?

• Cevap:
Çanakkale Cephesi: Hem denizden hem karadan İtilaf kuvvetlerine karşı savunma yapılmıştır.

Kanal Cephesi: Akdeniz’den gelen deniz gücüyle birlikte kara kuvvetleriyle saldırı yapılmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54​

Soru: Sömürgeciliğe karşı çıkan maddesi hangisidir?

• Cevap: Wilson İlkeleri’ndeki “Yenilen devletlerden toprak ve savaş tazminatı alınmayacaktır.” maddesi sömürgeciliğe karşı çıkmaktadır.
Soru: Savaşın sona ermesindeki etkisi nedir? Açıklayınız.

• Cevap: Wilson İlkeleri, yenilen devletlere umut vererek ateşkes antlaşmalarının imzalanmasını kolaylaştırmış ve savaşın sona ermesine zemin hazırlamıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 55​

Soru: Görsel 2.23’ten faydalanarak savaşın cephe gerisine etkileri nelerdir? Açıklayınız.

• Cevap: Cephe gerisinde şehirler yıkılmış, milyonlarca sivil hayatını kaybetmiş ve halk büyük bir yoksullukla karşı karşıya kalmıştır. Ekonomik çöküntü ve sivil kayıplar savaşın yıkıcı etkilerini artırmıştır.

Soru: I. Dünya Savaşı sonrasında ülkeler arasında kalıcı barış sağlanabilmiş midir? Tartışınız.

• Cevap: Kalıcı bir barış sağlanamamıştır. Ağır antlaşmalar ve milliyetçilik ilkelerine dikkat edilmemesi, II. Dünya Savaşı’nın çıkmasına zemin hazırlamıştır.

Geri