• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

I. DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ (Ders Kitabı 43-55) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
I. DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43​

Soru: Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı sürecinde tarafsız kalabilir miydi? Tartışınız.

• Cevap: Osmanlı Devleti, savaşa katılmayarak tarafsız kalmak isteseydi bile Avrupa devletlerinin topraklarına olan ilgisi nedeniyle bu zordu. Ayrıca, savaş öncesi yaşadığı ekonomik ve askeri zayıflıklar nedeniyle güçlü bir ittifak arayışı içindeydi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45​

Soru: Görsel 2.5 ve 2.6’dan faydalanarak cephede askerlerin karşılaştığı zorluklar neler olabilir? Açıklayınız.

• Cevap: Askerler sert kış şartları, malzeme eksikliği ve uzun yürüyüşler nedeniyle büyük zorluklarla karşılaşmışlardır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46​

Soru: Ruslar Doğu Anadolu’dan çekilirken Ermenileri neden silahlandırmalardır?

• Cevap: Ruslar, Osmanlı’ya karşı cepheyi güçlendirmek ve Ermenileri isyan ettirerek Osmanlı’yı zayıflatmak amacıyla onları silahlandırmışlardır.
Soru: Görsel 2.7’de yer alan 1 Haziran 1915 tarihli Sevk ve İskân Kanunu’nun günümüz Türkçesi ile yazılmış metnini araştırarak sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Cevap: Sevk ve İskân Kanunu, Osmanlı Devleti’nin savaş sırasında güvenliği sağlamak amacıyla tehdit oluşturan halkı geçici olarak başka yerlere yerleştirme kararıdır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47​

Soru: Sevk ve İskân Kanunu’nda alınan sosyal ve ekonomik tedbirler nelerdir? Açıklayınız.

• Cevap: Göç ettirilen Ermenilerin vergileri ertelenmiş, diledikleri eşyalarını almalarına izin verilmiş ve can-mal güvenliklerinin korunması için karakollar kurulmuştur. Ayrıca, ihtiyaçlarının giderilmesi için devlet yetkilileri görevlendirilmiştir.
Soru: Kanunun içeriğinde iskân sözcüğünün geçmesinin önemini açıklayınız.

• Cevap: “İskân” kelimesi, Ermenilerin sadece zorunlu göçe tabi tutulmadığını, aynı zamanda güvenli ve düzenli bir şekilde yerleştirilmelerinin sağlanmasının hedeflendiğini vurgular.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 49​

Soru: Mustafa Kemal’in taarruz sırasında “Ölmeyi emrediyorum.” sözü onun hangi kişilik özelliğiyle ilgilidir? Açıklayınız.

• Cevap: Bu söz, Mustafa Kemal’in cesur, kararlı ve fedakâr bir lider olduğunu gösterir. Vatan sevgisi ve görev bilinciyle askerlerine en zor anlarda bile moral vermiştir.

Soru: Çanakkale Savaşı’nda 57. Alay’daki askerlere neler söylemek isterdiniz? Duygularını anlatınız.

• Cevap: Sizler, vatan için canını ortaya koyan kahramanlarsınız. Cesaretiniz ve fedakârlığınız, gelecek nesillere her zaman ilham kaynağı olacaktır.

Geri