• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Etkinlik:Osmanlı Kültür ve Uygarlığı

Sosyal Bilgiler Öğretmeni' Alıntı:
Kültür ve Uygarlık - Devlet Anlayışı:
* Osmanlı Devleti’nde devlet anlayışı ve yönetim sisteminin temelleri;
-
-
-
dayanmaktadır.
• Fatih Dönemi’nde çıkarılan ………………………………… ile devletin bütünlüğünü korumak için padişahlara kardeşlerini öldürebilme konusunda kolaylık sağlamıştır.
• Osmanlı padişahlarının XVI. yüzyıl başlarından itibaren halifelik unvanını taşımaya başlamaları devleti “…………………… ve …………………….. bir yapıya bürünmüştür.
• I.Ahmet zamanında yapılan değişiklikle “En Yaşlı ve Akıllı” yani ……………………… olanın padişah olması esası benimsendi.
• 16. yüzyılın sonlarına kadar şehzadeler Anadolu’daki sancaklara ……………………. olarak ……………….. ………………………… amacıyla gönderilirlerdi.
• Sancak’a çıkma usulü ………………………. Döneminde kaldırılmıştır.
• Osmanlı’da saray …………………. ve ………………. olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.
• Osmanlı’da şehzade eğitmenlerine  ………….. denirdi.
• Osmanlı’da devlet işlerinin görüşüldüğü ve yüksek mahkeme rolü gören ……………………….. Orhan Bey Dönemi’nde oluşturulmuş ve ……………………. Döneminde ise kaldırılmıştır.
• Divan-ı Hümayun’da alınan kararların İslam dinine uygun olup olmadığı konusunda fetva veren kişi ………………………….’dır.
• Osmanlı Devleti’ni ilgilendiren denizlerdeki bütün işlerin sorumlusu ve ……………… komutanı olan kişi ……………………’dır.
• Seyfiye’de; ………………… , …………………. yer alırdı. Ek olarak ………………… , ………………….
İlmiye’de; …………………. , …………………. yer alırdı.
Kalemiye; ………………… , …………………… yer alırdı.
• Padişahın özel hayatının geçtiği, hem de devletin yönetildiği yer olan ……………………. ;
a) ……………..
b) ……………..
c) ……………..
d) ……………..      olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır.
• Osmanlı’da Defterdarlar ve Kazaskerler ……………………….. ve ………………………. olmak üzere ikiye ayrılmışlardır.
• Nişancının görevlerinden birisi de Divan’da alınan kararların ……………….......... defterine kaydetmektir.
• Defterdara bağlı kalemler şunlardır;
a)..................
b)..................
c)..................
d)..................                                                           
Kültür ve Uygarlık – Taşra Teşkilatı:

Aşağıdaki boşluklara uygun kelimeleri yazınız.

Yönetim Birimi        Yöneticisi        Güvenlik  sormls.            Adalet  sorumlusu

Eyalet.........          .............        ....................              ...................... 
Sancak........        ..............        ....................              ......................     
Kaza...........          .............        ....................              ...................... 
Köy.............        .............        ....................              ......................

• Osmanlı Devleti’nde eyaletler ………………………. ve ……………………… olmak üzere ikiye ayrılırdı.
• Osmanlı’daki imtiyazlı Eyaletlerden …………………. ve …………………… vergi vermezdi.
• 1864’te yayınlanan “…………………………………..” ile ülke idari bakımdan yeniden yapılandırıldı.

Aşağıdaki bilgilerin doğru olup olmadığını yanındaki boşluklara; doğru ise D, yanlış ise Y şeklinde belirtiniz.
(    ) Devlet yönetiminin hükümdar ve oğullarına ait olması geleneği I. Murat döneminde kabul edilmiştir.
(    ) Padişahın yemek ve sofra hizmetlerinin yapıldığı oda Birun’da yer alırdı.
(    ) Osmanlı’da yönetim ve askerlik görevini yerine getiren zümrelere Kalemiye denirdi.
(    ) Sadrazam, padişah sefere katılmadığında Serdar-ı Ekrem sıfatıyla orduya komuta ederdi.
(    ) Ruznamçe, Maliye emirleri, Gelir ve Gider kalemleri Defterdara bağlıdır.
(    ) Padişahın mutlak vekili olan kişi veziriazamdır.

Sosyal Bilgiler Öğretmeni' Alıntı:
Kültür ve Uygarlık - Devlet Anlayışı:
* Osmanlı Devleti’nde devlet anlayışı ve yönetim sisteminin temelleri;
-
-
-
dayanmaktadır.
• Fatih Dönemi’nde çıkarılan ………………………………… ile devletin bütünlüğünü korumak için padişahlara kardeşlerini öldürebilme konusunda kolaylık sağlamıştır.
• Osmanlı padişahlarının XVI. yüzyıl başlarından itibaren halifelik unvanını taşımaya başlamaları devleti “…………………… ve …………………….. bir yapıya bürünmüştür.
• I.Ahmet zamanında yapılan değişiklikle “En Yaşlı ve Akıllı” yani ……………………… olanın padişah olması esası benimsendi.
• 16. yüzyılın sonlarına kadar şehzadeler Anadolu’daki sancaklara ……………………. olarak ……………….. ………………………… amacıyla gönderilirlerdi.
• Sancak’a çıkma usulü ………………………. Döneminde kaldırılmıştır.
• Osmanlı’da saray …………………. ve ………………. olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.
• Osmanlı’da şehzade eğitmenlerine  ………….. denirdi.
• Osmanlı’da devlet işlerinin görüşüldüğü ve yüksek mahkeme rolü gören ……………………….. Orhan Bey Dönemi’nde oluşturulmuş ve ……………………. Döneminde ise kaldırılmıştır.
• Divan-ı Hümayun’da alınan kararların İslam dinine uygun olup olmadığı konusunda fetva veren kişi ………………………….’dır.
• Osmanlı Devleti’ni ilgilendiren denizlerdeki bütün işlerin sorumlusu ve ……………… komutanı olan kişi ……………………’dır.
• Seyfiye’de; ………………… , …………………. yer alırdı. Ek olarak ………………… , ………………….
İlmiye’de; …………………. , …………………. yer alırdı.
Kalemiye; ………………… , …………………… yer alırdı.
• Padişahın özel hayatının geçtiği, hem de devletin yönetildiği yer olan ……………………. ;
a) ……………..
b) ……………..
c) ……………..
d) ……………..      olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır.
• Osmanlı’da Defterdarlar ve Kazaskerler ……………………….. ve ………………………. olmak üzere ikiye ayrılmışlardır.
• Nişancının görevlerinden birisi de Divan’da alınan kararların ……………….......... defterine kaydetmektir.
• Defterdara bağlı kalemler şunlardır;
a)..................
b)..................
c)..................
d)..................                                                           
Kültür ve Uygarlık – Taşra Teşkilatı:

Aşağıdaki boşluklara uygun kelimeleri yazınız.

Yönetim Birimi        Yöneticisi        Güvenlik  sormls.            Adalet  sorumlusu

Eyalet.........          .............        ....................              ...................... 
Sancak........        ..............        ....................              ......................     
Kaza...........          .............        ....................              ...................... 
Köy.............        .............        ....................              ......................

• Osmanlı Devleti’nde eyaletler ………………………. ve ……………………… olmak üzere ikiye ayrılırdı.
• Osmanlı’daki imtiyazlı Eyaletlerden …………………. ve …………………… vergi vermezdi.
• 1864’te yayınlanan “…………………………………..” ile ülke idari bakımdan yeniden yapılandırıldı.

Aşağıdaki bilgilerin doğru olup olmadığını yanındaki boşluklara; doğru ise D, yanlış ise Y şeklinde belirtiniz.
(    ) Devlet yönetiminin hükümdar ve oğullarına ait olması geleneği I. Murat döneminde kabul edilmiştir.
(    ) Padişahın yemek ve sofra hizmetlerinin yapıldığı oda Birun’da yer alırdı.
(    ) Osmanlı’da yönetim ve askerlik görevini yerine getiren zümrelere Kalemiye denirdi.
(    ) Sadrazam, padişah sefere katılmadığında Serdar-ı Ekrem sıfatıyla orduya komuta ederdi.
(    ) Ruznamçe, Maliye emirleri, Gelir ve Gider kalemleri Defterdara bağlıdır.
(    ) Padişahın mutlak vekili olan kişi veziriazamdır.

Geri