• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Ekonomi Alanında İnkılaplar (Ders Destek Kitabı 155-158 ) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
EKONOMİ ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 155​

Soru: Atatürk’ün “Siyasi, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz ve sürekli olamaz.” sözünü açıklayınız.

• Cevap: Atatürk bu sözüyle, bir ülkenin kalıcı gücünün ekonomik bağımsızlıkla sağlanacağını belirtmiştir. Ekonomi güçlü olmazsa askerî ve siyasi başarıların da uzun ömürlü olmayacağını vurgulamıştır.
Soru: Afişi millî iktisat anlayışı ve tasarruf bilinci açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

• Cevap: Afiş, yerli malı kullanmanın ve tasarruf etmenin önemini anlatmaktadır. Halkın yerli üretime yönelmesi, ülke ekonomisinin güçlenmesine ve dışa bağımlılığın azalmasına katkı sağlar.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 156​

Soru: Atatürk Dönemi’nde sanayi alanında yapılan çalışmalar Türk ekonomisine ne gibi katkılar sağlamıştır? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

• Cevap: Atatürk Dönemi’nde sanayi alanında yapılan çalışmalar, ülkenin ekonomik bağımsızlığını güçlendirmiştir. Yeni fabrikalar kurulmuş, üretim artmış ve halkın yerli malı kullanma bilinci gelişmiştir. Ayrıca iş imkânları çoğalmış ve Türkiye’nin kalkınma süreci hızlanmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 157​

Soru: Atatürk Orman Çiftliği, tarımın gelişmesine ne gibi katkılar sağlamış olabilir? Açıklayınız.

• Cevap: Atatürk Orman Çiftliği, modern tarım yöntemlerinin tanıtılmasını sağlamış ve köylüye örnek olmuştur. Makineli tarımın faydaları gösterilerek üretim artmış, çevre bilinci gelişmiş ve halka sağlıklı gıda temin edilmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 158​

Soru: Ticaret alanında yapılan bu çalışmalar Atatürk ilkelerinin hangileriyle ilişkilendirilebilir? Belirtiniz.

• Cevap: Ticaret alanında yapılan çalışmalar, milliyetçilik, devletçilik ve halkçılık ilkeleriyle ilişkilendirilebilir. Bu çalışmalarla ekonomik bağımsızlık sağlanmış, yerli üretim desteklenmiş ve halkın refahı artırılmıştır.
Etkinlik

Soru: Aşağıdaki kavramları birbirleriyle ilişkilerine göre örnekteki gibi eşleştiriniz.

• Cevap:
1️⃣ Atatürk’ün kaldırdığı ürün vergisi → Aşar
2️⃣ Çiftçilere kredi sağlayan banka → Ziraat Bankası
3️⃣ Tarım alanında uzman yetiştiren kuruluş → Yüksek Ziraat Enstitüsü
4️⃣ Köylünün ürünlerini değerlendiren kurum → Tarım Kredi Kooperatifi
5️⃣ Türk kara sularında öncelikli ticaret hakkının Türk denizcilere verilmesi → Kabotaj

Geri