• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Eğitim ve Kültür Alanında İnkılaplar (Ders Destek Kitabı 144-149) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 144​

Soru: Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim alanında birçok inkılap yapmasının sebeplerinin neler olabileceğini açıklayınız.

• Cevap: Atatürk, cehaleti ortadan kaldırmak, çağdaş ve millî bir eğitim sistemi kurmak için eğitim alanında inkılaplar yapmıştır.
Soru: Tevhid-i Tedirisat Kanunu’nun kabulü Atatürk ilkelerinden hangileri doğrultusunda yapılmıştır?

• Cevap: Bu kanun, laiklik ve milliyetçilik ilkeleri doğrultusunda kabul edilmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 145​

Soru: Mustafa Kemal Paşa’ya göre alfabede değişiklik yapılması niçin gerekliydi?

• Cevap: Mustafa Kemal Paşa’ya göre alfabede değişiklik yapılması, okuma yazmayı kolaylaştırmak ve halkın kısa sürede öğrenmesini sağlamak için gerekliydi. Böylece cehalet azalacak ve toplum çağdaşlaşacaktı.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 146​

Soru: Mustafa Kemal Paşa, millî kültür oluşturmaya niçin önem vermiştir?

• Cevap: Çünkü millî kültür, bir milleti ayakta tutan en önemli unsurdur. Kendi kültürüne sahip çıkan milletler bağımsızlığını korur ve gelişir.

Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” sözünü arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

• Cevap: Bu söz, geçmişini bilen gençlerin özgüven kazanacağını ve ülkesine daha faydalı işler yapacağını anlatmaktadır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 147​

Soru: Yukarıdaki tanımdan ve Mustafa Kemal Paşa’nın sözünden hareketle dil alanında inkılap yapılmasının sebeplerini belirtiniz.

• Cevap: Dil alanında inkılap yapılmasının amacı, Türkçeyi yabancı etkilerden arındırmak, milletin anlaşmasını kolaylaştırmak ve millî kimliği güçlendirmektir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 148​

Etkinlik

Soru: Malche’nin üniversitelerde yaşanan sorunlara getirdiği çözüm önerileri ile ilgili araştırma yapınız elde ettiğiniz bilgilerden oluşan bir sunum hazırlayarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Cevap:
BAŞLIK: MALCHE’NİN ÜNİVERSİTE REFORMU ÖNERİLERİ

1. Giriş:

Prof. Albert Malche, 1932’de Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelmiş bir eğitim uzmanıdır. Türk yükseköğretim sistemini inceleyerek bir rapor hazırlamıştır.

2. Sorunlar:

• Üniversitelerde bilimsel özgürlük eksikliği vardı.
• Eğitim programları çağın gerisindeydi.
• Öğretim üyeleri az ve yetersizdi.
• Öğrenciler araştırma yapmaya yeterince yönlendirilmiyordu.

3. Çözüm Önerileri:

• Üniversitelerde bilimsel araştırmalara önem verilmelidir.
• Modern laboratuvarlar ve kütüphaneler kurulmalıdır.
• Dersler uygulamalı ve öğrenci merkezli olmalıdır.
• Profesörler yalnız ders vermekle kalmayıp araştırma da yapmalıdır.
• Üniversiteler devlet kontrolünde ama bilimsel açıdan özgür olmalıdır.

4. Sonuç:

Malche’nin raporu doğrultusunda 1933 Üniversite Reformu yapılmış, İstanbul Darülfünunu kapatılarak modern İstanbul Üniversitesi kurulmuştur. Bu sayede Türk yükseköğretimi çağdaş bir yapıya kavuşmuştur.

Geri