BAHARAT TARİHİ
Baharatın tarihi ve kullanımı İnsanlığın başlangıcına kadar
uzanmaktadır.Baharat günümüzde ve sonrasında da kullanılmaya
devam edecektir. Tarihte baharatı ilk kullanan ülke uzakdoğu
olarak kabul edilir. Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan
gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında
kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu
için çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin
pahalı olduğunu belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi
denilirdi.
Ortaçağ Avrupa'sında zencefilin kullanımı karabiber
kadar yaygın ve onun kadar pahalıydı.İran ve Frigya'dan
gelen safran, ilaç ve boya yapımında kullanılan keşmir,
Romalılar tarafından biliniyor ve kullanılıyordu.
9. yüzyıldan itibaren baharatın Bizans İmparatorluğu
yoluyla Avrupa'ya geçmesi yasaklandı.Fakat baharatın güzel
tadı ve çok miktarda tüketilen etin korunması için baharata
duyulan ihtiyaç, zengin sınıfına dahil olan insanlara baharatı
unutturamadı. Portekiz, İspanya, İngiltere, Fransa
ve Hollanda gibi sömürgeci ülkeler 16. ve 17. yüzyıllarda
baharat ticareti konusunda büyük bir yarışa girdiler.
16. yüzyılın başında İbni Sina'nın da bahsettiği gibi
Hindistan cevizi ve Meksika vanilyası Avrupa'ya geldi
ve Lizbon'da 1560 yılına kadar baharatın fiyatı sürekli
olarak arttı. 19. yüzyılın başlarına kadar baharat,
sürekli değeri yükselen bir ürün olmuştur. Baharat
yetiştirilen bölgelerin çoğalması ve insanların yemek
zevklerinin değişmesi nedeniyle 19. yüzyılın başlarında
baharatın ticari değerinde azalma olmuştur.
Afrika ülkelerinden Anadolu'ya kervanlarla baharat
getiriliyordu.Kervanlarla güney illerimize gelen baharatlar,
oradan İstanbul ve diğer illerimize gönderiliyordu.
Baharat çeşitlerinin Uzak doğu'da yetiştirilmeye
başlanmasıyla birlikte buradan denizyoluyla İskenderun'a
getirilmeye başlandı.
Başka ülkelerden baharat getirilmesi zor ve masraflı
olduğundan ülkemizde de baharat yetiştirilmeye başlandı.
Fakat hava şartlarının Hindistan cevizi ve karabiber
gibi baharatların yetiştirilmesi için elverişli olmamasından
dolayı bu baharatlar dışardan getirilmeye devam etmektedir.
Günümüzde baharat en çok Hint'liler tarafından
kullanılmaktadır. Avrupa ve Amerika'da özellikle Fransız
ve İtalyan mutfaklarında baharat çok büyük bir öneme
sahiptir ve bol miktarda kullanılmaktadır. Türkiye'de
baharatı fazla kullanan ülkeler arasında yer alıyor.
Türk yemeklerinin özelliği kullanılan baharatların
çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Güneydoğu illerimizde
acı biber kullanımı fazla olmakla birlikte artık her yemekte
kekik, nane ve son yıllarda kullanımı artan kimyonda
önemli bir yer almaktadır.
Baharatın tarihi ve kullanımı İnsanlığın başlangıcına kadar
uzanmaktadır.Baharat günümüzde ve sonrasında da kullanılmaya
devam edecektir. Tarihte baharatı ilk kullanan ülke uzakdoğu
olarak kabul edilir. Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan
gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında
kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu
için çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin
pahalı olduğunu belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi
denilirdi.
Ortaçağ Avrupa'sında zencefilin kullanımı karabiber
kadar yaygın ve onun kadar pahalıydı.İran ve Frigya'dan
gelen safran, ilaç ve boya yapımında kullanılan keşmir,
Romalılar tarafından biliniyor ve kullanılıyordu.
9. yüzyıldan itibaren baharatın Bizans İmparatorluğu
yoluyla Avrupa'ya geçmesi yasaklandı.Fakat baharatın güzel
tadı ve çok miktarda tüketilen etin korunması için baharata
duyulan ihtiyaç, zengin sınıfına dahil olan insanlara baharatı
unutturamadı. Portekiz, İspanya, İngiltere, Fransa
ve Hollanda gibi sömürgeci ülkeler 16. ve 17. yüzyıllarda
baharat ticareti konusunda büyük bir yarışa girdiler.
16. yüzyılın başında İbni Sina'nın da bahsettiği gibi
Hindistan cevizi ve Meksika vanilyası Avrupa'ya geldi
ve Lizbon'da 1560 yılına kadar baharatın fiyatı sürekli
olarak arttı. 19. yüzyılın başlarına kadar baharat,
sürekli değeri yükselen bir ürün olmuştur. Baharat
yetiştirilen bölgelerin çoğalması ve insanların yemek
zevklerinin değişmesi nedeniyle 19. yüzyılın başlarında
baharatın ticari değerinde azalma olmuştur.
Afrika ülkelerinden Anadolu'ya kervanlarla baharat
getiriliyordu.Kervanlarla güney illerimize gelen baharatlar,
oradan İstanbul ve diğer illerimize gönderiliyordu.
Baharat çeşitlerinin Uzak doğu'da yetiştirilmeye
başlanmasıyla birlikte buradan denizyoluyla İskenderun'a
getirilmeye başlandı.
Başka ülkelerden baharat getirilmesi zor ve masraflı
olduğundan ülkemizde de baharat yetiştirilmeye başlandı.
Fakat hava şartlarının Hindistan cevizi ve karabiber
gibi baharatların yetiştirilmesi için elverişli olmamasından
dolayı bu baharatlar dışardan getirilmeye devam etmektedir.
Günümüzde baharat en çok Hint'liler tarafından
kullanılmaktadır. Avrupa ve Amerika'da özellikle Fransız
ve İtalyan mutfaklarında baharat çok büyük bir öneme
sahiptir ve bol miktarda kullanılmaktadır. Türkiye'de
baharatı fazla kullanan ülkeler arasında yer alıyor.
Türk yemeklerinin özelliği kullanılan baharatların
çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Güneydoğu illerimizde
acı biber kullanımı fazla olmakla birlikte artık her yemekte
kekik, nane ve son yıllarda kullanımı artan kimyonda
önemli bir yer almaktadır.