• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

ATATÜRK DÖNEMİ’NDE DEMOKRATİKLEŞME YOLUNDA ATILAN ADIMLAR (Ders Kitabı 172-177) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
Soru: Çok partili siyasi hayat neden önemlidir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

• Cevap: Çok partili hayat, halkın farklı görüşlerini ve isteklerini yansıtması açısından önemlidir. Bu sistem, demokrasiyi güçlendirir ve halkın yönetimde söz sahibi olmasını sağlar.

Soru: Günümüzde devletimize ve devletin yönetim şekline yönelik tehditler var mıdır? Düşüncelerinizi açıklayınız.

• Cevap: Evet, çeşitli iç ve dış tehditler olabilir. Bunlar arasında terör, ekonomik baskılar ve bilgi kirliliği gibi unsurlar bulunur; bu nedenle dikkatli ve birlik içinde olunmalıdır.
Soru: Mecliste farklı görüşlerin temsil edilmesinin önemi nedir? Açıklayınız.

• Cevap: Mecliste farklı görüşlerin temsil edilmesi, toplumdaki tüm kesimlerin sesinin duyulmasını sağlar. Bu durum, sorunlara geniş bir perspektifle yaklaşılmasına ve adil kararlar alınmasına katkı sağlar.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 173​

Soru: Siyasi partilerin demokrasi için önemi nedir? Tartışınız.
  • Cevap: Siyasi partiler, halkın yönetimde etkili olmasını sağlayarak demokrasiye katkı sağlar. Farklı fikirlerin rekabeti, halkın çıkarlarına uygun kararlar alınmasına yardımcı olur.
Soru: Mustafa Kemal Halk Fırkası’nı kurmakla neyi amaçlamıştır? Açıklayınız.

• Cevap: Mustafa Kemal, Halk Fırkası’nı kurarak halkın siyasi bilincini artırmayı ve Cumhuriyet rejimini güçlendirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca devrimlerin halka yayılmasını sağlamayı hedeflemiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174​

Soru: Mustafa Kemal Cumhuriyet Halk Fırkasını neden halkın partisi hâline getirmeye çalışmıştır? Açıklayınız.

• Cevap: Mustafa Kemal, Cumhuriyet Halk Fırkasını halkın partisi yaparak, halkın desteğiyle Cumhuriyet rejimini güçlendirmeyi amaçlamıştır. Böylece halkın yönetime katılımını artırmak ve devrimlerin toplum tarafından benimsenmesini sağlamak istemiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 175​

Soru: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurulmasındaki başlıca etkenler nelerdir? Açıklayınız.

• Cevap: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, yönetimde farklı görüşlerin temsil edilmesi ve halkın daha fazla katılımının sağlanması amacıyla kurulmuştur. Ayrıca bazı liderler, Cumhuriyet Halk Fırkası’na alternatif bir siyasi hareketle değişim ve özgürlük ortamı oluşturmak istemiştir.
Soru: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasının sebeplerini belirtiniz. Bu durumun çoğulcu demokrasinin gelişimine etkileri nelerdir? Açıklayınız.

• Cevap: Parti, rejim karşıtı grupların faaliyetlerine destek verdiği iddiasıyla kapatılmıştır. Bu durum, demokrasinin gelişimini yavaşlatmış ve siyasi ortamda çeşitliliğin azalmasına neden olmuştur. Ancak ilerleyen süreçte çok partili hayata geçiş için bir deneyim sağlamıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176​

Soru: Meclisteki kararların tartışılarak alınmasının demokrasinin gelişimi açısından önemi nedir? Açıklayınız.

• Cevap: Mecliste kararların tartışılarak alınması, farklı görüşlerin dile getirilmesine ve en doğru kararın alınmasına olanak tanır. Bu süreç, demokratik kültürün gelişmesini ve toplumun her kesiminin temsil edilmesini sağlar.

Geri