• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Atatürk DÖnemi Türk Dış Politikasının Temel İlkeleri ve Amaçları (Ders Destek Kitabı 186-187) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASININ TEMEL İLKELERİ VE AMAÇLARI

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 186​

Soru: Mustafa Kemal Atatürk’ün Millî Mücadele sonrasında nasıl bir dış politika izlemiş olabileceği hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.

• Cevap: Atatürk, savaş yerine barışı savunan, bağımsızlığı koruyan ve ülkenin çıkarlarını gözeten bir dış politika izlemiştir.
Yorumlayalım

ATATÜRK DÖNEMİ’NDE TÜRK DIŞ POLİTİKASI

Atatürk, varlığımızı koruyabilmek için önce kendi gücümüze dayanmayı millî dış politikamızın bir unsuru, bir ilkesi olarak benimsemektedir. O, millî dış politikanın bu unsurunu ileri sürerken Türkiye’yi tek başına ve yalnızlık içinde kendi gücüne dayanmayı öngörüyordu. Mesela başında Sovyetlerle imzalanan dostluk ve karşılıklı yardım antlaşması, Lozan Antlaşmasından sonra bölge paktlarının ve güvenlik paktlarının imzalanması, Türk Devleti’nin ve milletinin yararlarını öngörmek şartiyle bu tür antlaşmaları benimsediğini göstermektedir.

Soru: Atatürk Dönemi’nde Türk dış politikası hangi esaslara dayandırılmıştır?

• Cevap: Barışçı, bağımsız ve milletin çıkarlarını koruyan bir dış politika izlemiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 187​

Etkinlik

Soru: Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politikayla ilgili aşağıdaki sözlerini ilgili olduğu ilkeyle örnekteki gibi eşleştiriniz.

• Cevap:
  • “Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Ulusun yaşamı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça savaş bir cinayettir.”
    ➡️ (1) c. Barış
  • “Siyasi, mali, ekonomik, adli, askerî, kültürel ve benzeri her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir. Bunların herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, millet ve memleketin gerçek anlamıyla bütün bağımsızlığından yoksunluğunu ifade eder.”
    ➡️ (2) a. Tam bağımsızlık
  • “Her işin esas hedefine kısa ve kestirme yoldan ulaşmak arzu edilir olmakla beraber yolun makul, mantıklı ve özellikle bilimsel olması şarttır.”
    ➡️ (3) e. Akılcılık
  • “Millî sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanıp, varlığımızı koruyarak millet ve memleketin gerçek mutluluğu ve kalkınmasına çalışmak... Medenî dünyadan medeni ve insanca muamele ve karşılıklı dostluk beklemektir.”
    ➡️ (4) f. Türk ve dünya kamuoyunu dikkate alma
  • “Erişilemeyecek hayalî emeller peşinde milleti uğraştırmamak ve zarara sokmamak... Uygur dünyadan, uygar insandan da karşılıklı dostluk beklemektir.”
    ➡️ (5) b. Mütekabiliyet
  • “Samimi olarak ben milletin, bu memleketin menfaatine yapılacak bir iş olsun, ben ona göz önüne almayayım, bu mümkün mü?”
    ➡️ (6) c. Millî menfaatleri esas alma
  • “Biz ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşadığımız hayattan alırız.”
    ➡️ (7) d. Gerçekçilik

Geri