• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA YAŞANAN GELİŞMELER (Ders Kitabı 190-196 ) CEVAPLARI

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195​

Soru: Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını elde etmesindeki rolü nedir? Açıklayınız.

• Cevap: Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını tanımış ve Boğazların yönetimi Türkiye’ye bırakılmıştır. Bu sözleşme, Türkiye’ye Boğazlarda askeri güç bulundurma ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme yetkisi vererek stratejik kontrol sağlamıştır. Bu sayede Türkiye, güvenliğini artırmış ve egemenlik haklarını güçlendirmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196​

Soru: Türkiye’nin Orta Doğu ülkeleriyle Sadabat Paktı’nı imzalaması hangi ihtiyacım karşılamaya yöneliktir? Açıklayınız.

• Cevap: Türkiye’nin Orta Doğu ülkeleriyle Sadabat Paktı’nı imzalaması, bölgesel barışı sağlama ve sınır güvenliğini koruma ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Ayrıca bu pakt, Türkiye’nin komşularıyla iyi ilişkiler kurarak dış tehditlere karşı dayanışma oluşturma politikasının bir parçasıdır.
Soru: Tabloda yer alan Türkiye’nin dış politikada yaşadığı bazı sorunları Atatürk’ün Türk dış politikası ilkelerinden hangileri doğrultusunda çözüme kavuşturulduğunu örnekteki gibi yazınız.
Dış politikada
sorun olan konular
Atatürk'ün Türk dış politikası ilkeleri
Yabancı Okullar SorunuMillî menfaatleri esas alma
Nüfus MübadelesiBarışçılık, Mütekabiliyet, Millî menfaatleri esas alma Uluslararası eşitlik, Hukuka uygunluk
Dış Borçlar SorunuTam Bağımsızlık
Hatay SorunuAkılcılık, Hukuka uygunluk

Geri