Arkadaşlar BU SORUYA BAKABİLİR MİSİNİZ?

oktayve

Üye
Üye

azınlıklar meselesinde verilecek taviz azınlıklara ayrıca haklar verilmesini gerektireceği için dış müdahale falan milletin bir bütün olarak ülkede hakim olması mümkün olmaz. Zaten milli egemenlik ve milli bağımsızlık birbirini tamamlayan kavramlar çoğunllukla biri varsa diğeri de vardır. 1 ve 2 iki kesin, kapitülasyonlar sonrası yapılan demiryolları ve liman işletmelerinin devletleştirilmesi gibi sebeplerle devletleştirme de dolaylı olarak çıkarılabilir.

SELÝM23

Üye
Üye

hocam bende yalnız bir derdim ama biraz araştırttım ıslahat fermanında azınlıklara verilen şu hak bence milli egemenliği kapsıyor?

Islâhat Fermânı ile gayrimüslimler kendi meclislerini oluşturarak kendi meselelerini (ağırlıklı olarak yönetimsel ve dinsel) yönetmiş ve o konularda kararlar alabilmişlerdir. Aldıkları kararlar da (Rum Patrikliği Nizâmâtı, 1862, Ermeni Patrikliği Nizâmâtı, 1863 ve Hahamhâne Nizâmâtı , 1865) Batı tarafından anayasa ( constitution ) olarak anılmıştır.

sensos

Yeni Üye
Üye
ulusal egemenlikten bahsetmemiş bence cevap I olacak ağırlıklı olarak burda tam bağımsızlıktan bahsediyor kapitülasyonlar , ermeni yurdu ve azınlıklar bunların ulusal bağımsızlıkla ilgili olduğunu düşünüyorum

zeki doğan

Çalışkan Üye
Üye
Web sitesi
sosyalciniz.net

Cevap veren tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum...Sonuç olarak Yalnız I seçeneği olmalı kanaati yaygın...Umarım TEOG'da böyle ikircikli soru çıkmaz...

çakırs

Yeni Üye
Üye
cevabın I ve III olduğunu düşünüyorum kapitülasyonların kaldırılmasının devletçilik ilkesi doğrultusunda olduğunu düşünürsek!