• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ 1. Dönem 2. Yazılı Çözüm Videoları
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Video Anadolu Medeniyetleri - Benim Hocam Yayınları

Benim Hocam Yayınları

Aktif Üye
Moderatör
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında Berkay Türkal tarafından anlatılan, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin "Anadolu Medeniyetleri" konusunu kapsayan bir eğitim videosudur. Videoda Hititler, Lidyalılar ve İyonyalılar detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.

İşte videoda anlatılan temel konuların özeti:

🏛️ Hititler (Anadolu'nun En Köklü Medeniyeti)​

• Başkent: Hattuşa (Çorum - Boğazköy). [00:43]
  • Tarih Çağları: Anadolu'da tarih çağları Hititlerle başlamıştır çünkü yazıyı Asurlardan öğrenmişlerdir. [00:28]
  • Yönetim: "Pankuş" adında bir danışma meclisleri vardır. Ayrıca "Tavananna" denilen kraliçenin yönetimde söz sahibi olması, kadına verilen önemi gösterir. [01:00]
  • Anal Yıllıkları: Krallar, tanrılara hesap vermek amacıyla yaşadıklarını olduğu gibi bu yıllıklara yazmışlardır. Bu durum, tarihteki ilk objektif (tarafsız) tarih yazıcılığı örneğidir. [02:20]
  • Kadeş Antlaşması: Mısırlılarla yapılan, tarihin bilinen ilk yazılı antlaşmasıdır. [02:08]

💰 Lidyalılar (Ticaretin ve Paranın Efendileri)​

• Başkent: Sard (Sardes) - Manisa/Salihli. [05:05]
  • Paranın İcadı: Parayı icat ederek takas (değiş-tokuş) usulüne son vermişlerdir. Bu durum madencilikte geliştiklerini de kanıtlar. [04:08]
  • Kral Yolu: Efes'ten Mezopotamya'ya kadar uzanan ünlü ticaret yolunu inşa ederek çok zenginleşmişlerdir. [05:16]
  • Sigortacılık: Tüccarların mallarını devlet güvencesine alarak tarihteki ilk sigortacılık örneklerini başlatmışlardır. [04:28]
  • Yıkılış Sebebi: Ordularında milli bir yapı yerine "paralı askerler" kullandıkları için kısa sürede yıkılmışlardır. [05:37]

🔬 İyonyalılar (Bilim ve Özgür Düşünce)​

• Şehir Devletleri: "Polis" adı verilen Efes, Milet, Foça gibi şehir devletleri şeklinde yönetilmişlerdir. [07:30]
  • Bilim ve Sanat: Deniz ticareti sayesinde zenginleşmişler ve özgür düşünce ortamı oluşturmuşlardır. Tales (felsefe), Hipokrat (tıp), Pisagor (matematik), Herodot (tarih) gibi önemli isimler bu dönemde yetişmiştir. [08:59]
  • Latin Alfabesi: Fenike alfabesini alıp geliştirerek günümüz Latin alfabesinin temelini oluşturmuşlardır. [10:41]

⚔️ Kadeş Savaşı ve Barışı (Özel Bölüm)​

Videonun sonunda Erberk Hoca, M.Ö. 1274'te gerçekleşen Kadeş Savaşı'nın nedenlerini ve sonuçlarını anlatmaktadır. Antlaşma ile iki devletin Suriye topraklarını paylaştığını ve birbirlerine yardım sözü verdiklerini belirtir. [12:00]

Geri